Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:48 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rezultatele PD-L la prezidentiale au sporit bugetul alocat Constantei

ro

07 Jan, 2010 02:50 1294 Marime text
buget_constanta_primaria_constanta.jpgJudeţul condus de Nicuşor Constantinescu va primi de la bugetul de stat 63.518.000 lei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor, pe anul 2010

Chiar dacă administraţia locală şi judeţeană de la malul mării e condusă de doi baroni locali, membri marcanţi şi vehemenţi ai opoziţiei, se pare că norocul Constanţei la împărţirea bugetului pe 2010 a fost rezultatul mare obţinut de PD-L Constanţa la alegerile prezidenţiale

Însă cel mai mult, se pare că a contat faptul că duo-ului Mazăre - Constantinescu nu s-a implicat decât parţial în campania electorală, neasigurându-i liderului lor de partid supremaţia în judeţ.

Modul în care a fost întocmit proiectul bugetului de stat a stârnit, încă de la publicarea lui, controverse în rândul unora dintre cei mai importanţi oameni ai municipiilor şi judeţelor ţării. Cei mai mulţi dintre cârcotaşi au caracterizat modalitatea în care a fost împărţit bugetul de stat pe 2010 drept unul favorabil numai administraţiilor publice care sunt de partea puterii. Două exemple concludente evidenţiază faptul că împărţirea celor 17.000,2 milioane de lei care vor fi alocaţi din taxa pe valoarea adăugată pentru bugetele locale, destinate finanţării cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti, nu s-a făcut după criteriul politic: Constanţa şi Vrancea, două oraşe în care conducerile locale şi judeţene aparţin celor care au pierdut alegerile în noiembrie 2009, conduse de baroni locali care s-au declarat constant împotriva actualei guvernări, au primit de la bugetul de stat sume care nicidecum nu se află la coada clasamentului împărţirii. Astfel, judeţul condus de Nicuşor Constantinescu, a primit 48.795.000 lei din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi 63.518.000 lei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor, pe anul 2010. Din cea din urmă sumă, 18.508.000 lei vor fi destinaţi susţinerii sistemului de protecţie a copilului iar 12.054 lei pentru susţinerea centrelor de asistenţă socială a persoanelor cu handicap. Şi la capitolul sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi Municipiului Bucureşti pe anul 2010, destinate municipiului Constanţa, au fost alocate 334.607.000 de lei. Din această sumă 294.279.000 de lei au ca destinaţie plata salariilor, sporurilor, indemnizaţiilor şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi contribuţiile aferente din instituţiile de învăţământ preuniversitar de stat iar 17.088.000 de lei pentru ajutorul social. Acestor sume li se adaugă 15.691.000 lei defalcat, pentru drumurile judeţene şi comunale.

Vrancea şi Teleorman, pe acelaşi val

Un alt exemplu care evidenţiază că totuşi împărţirea s-a făcut în mod echitabil şi fără a se ţine seama de apartenenţa politică a baronilor locali şi judeţeni este judeţul Vrancea, condus de pesedistul Marian Oprişan. Unităţii administrativ - teritoriale dirijate de pesedistul care l-a contestat în mod constat pe şeful său de partid i-au fost alocate 53.162.000 de lei pentru echilibrarea bugetelor locale, alte peste 203 milioane pentru primării, 44 milioane pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate şi încă 10 milioane pentru drumuri.

În aceeaşi situaţie se află şi judeţul Teleorman, care chiar dacă îl are şef de unitate administrativă pe secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a primit fonduri relativ mari, mai mari chiar şi decât Constanţa şi Vrancea. Din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale judeţul a primit 60.144.000 de lei iar pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor, pe anul 2010 - 197.258.000 de lei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii