Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:21 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prima de vacanta si premiul anual, printre sporurile angajatilor primariei Mangalia

ro

11 May, 2010 03:41 1375 Marime text

Consilierii locali au aprobat recent „Acordul colectiv şi contractul colectiv de muncă la nivelul Aparatului de Specialitate al primarului, precum şi al serviciilor publice sub autoritatea Consiliului Local Mangalia", document semnat de edilul local Mihai Claudiu Tusac şi de preşedintele sindicatului „Callatis" al lucrătorilor din administraţia publică locală şi servicii publice Gheorghe Iancu.

Acordul are o durată de un an de zile, orice modificare a sa urmând să facă obiectul unei negocieri. În cadrul acordului se arată că, potrivit legii, angajaţii vor presta opt ore de muncă/zi, cu excepţia compartimentelor în care se lucrează şi noaptea - de exemplu la Poliţia Comunitară - sau în cazul angajaţilor aflaţi în concediul pentru creşterea copilului. Mai mult, la cerere, salariaţii care au în îngrijire copii preşcolari sau şcolari, până la clasa a IV-a inclusiv, au dreptul să opteze pentru un program flexibil, cu alte ore de începere şi terminare a activităţii.

La fel ca şi ceilalţi angajaţi la stat, salariaţii primăriei şi serviciilor adiacente instituţiei acesteia au dreptul la zile libere în sărbătorile legale (Anul nou - două zile, Paşti - două zile, Ziua Internaţională a Muncii, Rusalii - două zile, Adormirea Maicii Domnului, Ziua Naţională a României, Crăciun - două zile), plus două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine. „Fericiţii" programelor ceva mai scurte sunt studenţii la facultăţile de zi (jumătate de normă), salariaţii care urmează diferite forme de învăţământ cu durata mai mare de o lună (2-4 ore mai puţin), precum şi conducerea Sindicatului „Callatis", Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FSNA) şi CNS „Cartel Alfa", cu ocazia participării la acţiunile acestor organisme, fără însă a depăşi 5 zile lunar.

Funcţionari politicoşi, calmi şi... cunoscători ai gramaticii limbii române

Cu ce sporuri se pot lăuda angajaţii din primăria Mangalia şi din cadrul serviciilor publice? Nu foarte multe, dar nici prea puţine, atât cât să stârnească invidia angajaţilor „la privat": spor pentru orele lucrate noaptea, pentru orele suplimentare, pentru orele lucrate în week-end sau de sărbători, pentru titluri ştiinţifice de doctor, spor de „stabilitate" (15%) şi spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare (până la 15% din salariul de bază). Mai enumerăm aici stimulentele pentru salariaţii compartimentelor de specialitate cu atribuţii în administrarea creanţelor fiscale, un premiu anual echivalent cu salariul mediu lunar realizat de fiecare salariat, o primă de vacanţă, echivalentul unui salariu mediu brut.

Pentru toate acestea, salariaţii trebuie să „respecte angajamentul de loialitate şi fidelitate" faţă de cetăţenii oraşului, faţă de care să manifeste o „atitudine pozitivă, răbdare, un limbaj adecvat şi corect din punct de vedere gramatical, calm, politicos etc.", să dea dovadă „de rezervă în manifestarea opiniilor politice", dar să şi să refuze ordinele superiorilor ierarhici, în cazul în care acestea sunt de natură să prejudicieze un interes public sau să lezeze drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii