Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:46 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Laboratorul testează apa Chiru „Dacă e grav, intrăm în alertă de prăbuşire a tunelului“ (galerie foto)

ro

07 Oct, 2010 00:00 2581 Marime text
chiru_tunel___.jpgÎn cazul în care CFR, administratorul tunelului, nu este în stare să rezolve situaţia infiltraţiilor, pericolul de prăbuşire va fi iminent

Inspectorul-şef al Inspectoratului Teritorial în Construcţii Sud-Est Constanţa, Gigi Chiru, a efectuat personal o inspecţie la tunelul care trece pe sub zona Gară din Constanţa. 

Acesta a fost construit în 1904 şi în acest moment se află într-o stare destul de avansată de degradare. Inspectorul-şef, împreună cu o echipă de ingineri şi cu un reprezentant al CFR Constanţa, s-a deplasat ieri la ambele capete ale tunelului, pentru a constata care este situaţia la faţa locului. „A fost o adevărată aventură să ajungem la capătul tunelului de la Gară, pentru că acesta se află într-o râpă, până acolo trebuind să trecem prin tufăriş, mărăcini şi gunoaie. Problemele pe care le-am constatat traversând acest tunel au fost generate de prezenţa apei. În primul rând, există un pârâu natural care trece pe tot parcursul tunelului şi care provine, probabil, dintr-un izvor apărut în ultima perioadă. Posibil să se fi ivit în urma creşterii nivelului apei subterane, dar pot fi şi infiltraţii frecvente şi constante din reţelele de apă şi canalizare“, a precizat Gigi Chiru. 

chiru_tunel_2.jpg

Ce este de făcut?

Inspectorul-şef a dispus şi anumite măsuri ce trebuie luate de către administratorul tunelului, Compania Naţională CFR. „În urma acţiunii de control întreprinse, am solicitat analizarea provenienţei apei. Solicităm ca această analiză să se comande unui laborator neutru, nu unui laborator al furnizorilor de utilităţi mai sus amintite. Acest tunel prezintă un risc seismic ridicat şi nimeni nu poate spune dacă va rezista la un cutremur de cinci grade pe scara Richter. Dacă reuşim să identificăm care este sursa apei şi să stopăm scurgerea acesteia, atunci se poate ca tunelul să reziste mai mult timp, fără costuri suplimentare pentru consolidarea lui“, a declarat Gigi Chiru. Inspectorul-şef a făcut o analiză a pericolului pe care îl presupune surparea tunelului. „Din fericire, există o zonă de siguranţă de 15 metri în stânga şi în dreapta tunelului, pentru care municipalitatea nu a eliberat autorizaţii de construcţie. Însă, aşteptăm rezultatele analizelor de laborator, să vedem de unde provine apa şi apoi să vedem ce poate face CFR-ul, iar dacă situaţia este gravă, intrăm în alertă de prăbuşire a tunelului“, a spus Gigi Chiru. Există însă şi posibilitatea ca acest tunel să devină recirculabil, dar nu cu funcţia iniţială, aceea de cale ferată. „Administraţia locală este singura care ar putea fi interesată şi ar putea să facă ceva pentru a salva acest tunel. Poate să-i dea o destinaţie de transport rutier pentru că, pe lângă faptul că este o operă arhitectonică, poate înlesni traficul dintre Palas şi Portul Constanţa“, a subliniat Gigi Chiru. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii