Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:16 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gigi Chiru (ITC) a dispus oprirea lucrărilor la parcul eolian de la Cogealac Războiul eolienelor se dă între ITC şi CJC (galerie foto)

ro

25 Aug, 2010 01:31 3731 Marime text
cap_8.jpgDupă ce în urmă cu o săptămână,şeful ITC Constanţa, Gigi Chiru, a anunţat că în urma controlului de la parculeolian de la Cogealac - Fântânele s-au sesizat neconformităţi în ceea cepriveşte documentele de autorizare, proiectare şi calitate în execuţie, ieri,lucrările au fost oprite în urma unei deplasări la faţa locului ainspectorului-şef şi a echipei de la ITC

De asemenea, Gigi Chiru s-adeplasat şi la primăriile celor două localităţi, Cogealac şi Fântânele, pentrua transmite o informare privind necesitatea stopării lucrărilor la parculeolian de la Fântânele şi Cogealac. Dacă la Fântânele primarul a fost găsit,recunoscând că a dat autorizaţie pentru un teritoriu care nu era pe razaadministrativ-teritorială a localităţii sale, la Cogealac, documentul a fostdat secretarei comunei, Lenuţa Delcea.

Cogealac_-_Gigi_Chiru.jpgLa începutul săptămânii trecute, inspectorul-şef solicita ConsiliulJudeţean Constanţa anularea autorizaţiei nr. 44 emisă de autoritate pe 14 iulie2010 prin care a autorizat executarea lucrărilor de construire a „Parculuieolian Cogealac, putere instalată 195 MW", comunele Cogealac, Fântânele, Grădina,pe motiv că nu s-au respectat anumite prevederi legale. Practic, motivul care astat la baza acestei solicitări a fost tocmai faptul că în spatele acesteiautorizaţii nu a existat vreun certificat de urbanism emis pentru construireaparcului în cele trei localităţi. Certificatul de urbanism emis prevedea doardouă localităţi - Fântânele şi Cogealac - pe raza cărora de va construi parculeolian, în vreme ce autorizaţia se dădea pentru trei - Fântânele, Cogealac şiGrădina.

În aceeaşi zi când a făcut publice neconformităţile legate de autorizaţiade construire, ITC a transmis şi Consiliului Judeţean Constanţa o solicitareprin care cere oprirea lucrărilor la parcul eolian din aceleaşi motive.

În comunicarea pe care ITC predat-o celor de la Primăriile Cogealac şiFântânele se prezintă neconformităţile pe care ITC le-a sesizat în urmacontrolului efectuat pe 16 august. Printre acestea se remarcă faptul căautorizaţia de construire a fost emisă în baza unei documentaţii care nuconţine toate avizele şi acordurile necesare sau în baza unor avize care conţinneconcordanţe faţă de prevederile autorizaţiei, ori avize care şi-au pierdutvalabilitatea de la data emiterii autorizaţiei. Astfel, s-a constatat căautorizaţia în cauză, nr.44/14.07.2010, a fost emisă cu încălcarea prevederilorLegii 50/1991, dispunându-se, în conformitate cu Legea 554/2004, revocarea decătre emitent a actului emis în termen de 15 zile. Oprirea lucrărilor ar trebuisă se facă după ce s-a comunicat procesul verbal de inspecţie până la momentulintrării în legalitate.

Responsabilitatea celor două primării este aceea de a urmări dacă titularulautorizaţiei de construire, SC Ovidiu Development SRL Bucureşti, se va conformacelor dispuse de ITC Constanţa.

Informarea privind sistarea lucrărilor, depusă la avizierul parcului

Inspectorul ITC împreună cu echipa de control s-adeplasat la sediul Primăriei Fântânele unde i-a transmis primarului GheorghePopescu măsurile dispuse. La rândul său, acesta a recunoscut că a emisautorizaţia de construire fără ca teritoriul pe care se află parcul eolian săfie pe teritoriul administrativ al comunei pe care o conduce. La Cogealac însă,informarea a fost predată secretarei comunei, Lenuţa Delcea, viceprimarul noudesemnat, Ion Soare, nefiind găsit în instituţie.

La parcul eolian din Fântânele nu a fost găsit niciun reprezentant alinvestitorului SC Development SRL, chiar dacă în prealabil cei de la ITC şi-auanunţat sosirea la faţa locului şi i-a fost confirmată prezenţa dirigintelui deşantier la ora sosirii echipei de la ITC. Decizia de încetare a lucrărilor afost afişată în cele din urmă la avizierul de la parcul eolian. „În afaramăsurilor pe care le-am transmis azi, am solicitat emitentului autorizaţiei deconstruire - CJC-ului - să ceară în contencios-administrativsuspendarea autorizaţiei. În baza legii 50/1991, cei cărora le-au fosttransmise măsurile trebuie să se ocupe ca acestea să fie duse la îndeplinire.În cazul în care investitorul nu se conformează, vom sesiza Parchetul, pentruînceperea urmăririi penale. Continuarea lucrărilor după dispunerea încetăriiacestora constituie infracţiune", a susţinut şeful ITC Constanţa, Gigi Chiru.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • SURMELIS ARGENTINA PUSA 27 Aug, 2010 10:49 Ce fac AUTORITATILE LOCALE daca afla ca PROIECTELE cu EOLIENE sunt PROIECTE MILITARE INTERNATIONALE dusmane romanilor si ROMANIEI ??? EOLIANA in sine, reprezinta BATERIA de aprovizionare cu ENERGIE ELECTRICA a unor ARME de tipul celor RUSESTI cu MICROUNDE si PSIHOTRONICE . Ce zice RUSIA ??? Ca s-a gasit HOTUL cu PROSTUL ??? si ca nu ne dam seama ca aceste proiecte au un SCOP PRECIS si anume de a anihila invizibil , STATIONAREA SUA si mai ales INSTALAREA SCUTULUI ANTIRACHETA AMERICAN pe teritoriul Dobrogei care este al ROMANIEI ??? Toata afacerea cu EOLIENE este sustinuta de MASONERIA POLITICA ALBASTA din PARLAMENTUL ROMANIEI, dar si de adeptii acesteia din OCCIDENT si RUSIA , care nu duce LIPSA de MASONERIE, nu-i asa ??? In FINAL se intelege , ca atat OCCIDENTUL cat si RUSIA sunt impotriva ROMANIEI ,nu-i asa ??? De ce ??? MASONERIA OCCIDENTALA si cea RUSA vor ceeace NU LE APARTINE , vor IMBOGATIREA pe spinarea unei tari precum ROMANIA. Un oras precum HARSOVA de Constanta , ar avea nevoie de doua EOLIENE ce ar asigura fiecare 4 Megawati de ENERGIE ELECTRICA, adica 8 MegaWati . Ce ar face HARSOVA cu SURPLUSUL de ENERGIE ELECTIRCA de la celelalte eoliene ??? Singurele care au nevoie de ENERGIE ELECTRICA in cantitati EXTREM de MARI nu sunt decat ARMELE cu MICROUNDE si PSIHOTRONICE rusesti ce sunt AMPLASATE pe teritoriul Dobrogei si al HARSOVEI ,in locatii SECRETE deocamdata...
  • danad 25 Aug, 2010 22:45 cine stie ca acest chiru, ajuns "sef" la ITC nu are nimic comun cu constructiile? Nu are studii de specialitate, la 40 ani a terminat "facultatea" Spiru....:), sectia Drept!!! Cine a ajuns sa opreasca investitiile! Dar e prieten cu Cati...machedoni amandoi!
  • ucseer 25 Aug, 2010 09:51 Citesti si te inchini. Este greu de crezut ca oricat de mari ar fi interesele, cineva, o autoritate in emiterea sau retragerea unor autorizatii, poate sa vina si sa dispuna ca o activitate de viitor, care aduce beneficii tarii, poate fi stopata asa, pur si simplu. De ce nu cereti sa demonteze toate eolienele existente, pentru ca altcineva sa vina si sa monteze altele? Si ne miram de ce ne ocolesc investitorii!
  • c.neagoe 25 Aug, 2010 07:07 Felicitari domnului Chiru ! Ori veti fi demis ,ori ajungeti prefect pt. ca interesele sunt f.mari .Actiunile ITC , ale domnului Chiru dovedesc ca primarul de la Cogealac si ceilalti arestati sunt detinuti politici ;de fapt si" fratia" intre prefectura ,consiliul judetean si unii ministrii ,unele parchete ne arata ca trebuiau arestati pt. a merge mai departe afacerea ilegala a CEZ. In loc sa fi arestati cei ce au eliberat autoriztii ilegale ,sunt arestati cei ce apara legalitatea si interesele cetatenilor .