Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:56 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ghinionistii deconcentratelor

ro

04 Jul, 2009 02:26 4620 Marime text

cap_1.jpgŞapte la şapte este scorul între PSD şi PD-L Constanţa în privinţa ordinelor de numire... în aşteptare

Parteneriatul pentru România PSD - PD-L dă simptome de oboseală, iar apropierea alegerilor prezidenţiale pare să-i determine pe social-democraţi şi democrat-liberali să se „faulteze" reciproc.

„Sacrificiul" făcut de PD-L şi PSD pentru a asigura guvernarea ţării pe baza unei susţineri parlamentare majoritare a generat şi multe dezamăgiri de ambele părţi. Dorinţa de a deţine puterea, fie ea parţială, i-a forţat pe social-democraţi şi pe democrat-liberali să o împartă „frăţeşte". La nivel judeţean, negocierile PSD - PD-L s-au definitivat rapid, serviciile publice deconcentrate fiind adjudecate încă de la sfârşitul lunii ianuarie. După îndelungi tergiversări şi obstacole legislative, guvernanţii au descoperit „formula magică" prin care puteau scăpa de liberalii aflaţi la conducerea deconcentratelor. Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 37 din 22 aprilie anul curent avea să-i facă pe pesedişti şi pedelişti să răsufle uşuraţi. Numai că problema numirilor a fost rezolvată parţial. Pe lângă faptul că nu toate dorinţele sau aspiraţiile partenerilor de coaliţie de la nivel judeţean n-au fost îndeplinite sau atinse, există, şi la ora actuală, activişti de partid care-ţi aşteaptă numirile în funcţiile promise de conducerile PSD sau PD-L Constanţa.

colaj_1.jpgLa PSD, „numirea de urgenţă" întârzie

Revenind la negocierile din iarnă purtate pe teren neutru, la Mamaia, echipa PSD (n.r. formată din Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Tit Liviu Brăiloiu, Cristinel Dragomir şi Gabi Stan) şi-a ales 25 de servicii publice deconcentrate. Pentru majoritatea, numirile directorilor coordonatori şi directorilor coordonatori adjuncţi s-au realizat şi s-au oficializat în cadrul unei acţiuni organizate de prefectul Tit Liviu Brăiloiu, la sediul Instituţiei Prefectului. Însă, există deconcentrate unde situaţia n-a fost clarificată. Potrivit secretarului executiv al PSD Constanţa, Cristinel Dragomir, nici până acum nu s-a făcut numirea pe post a Gabrielei Radu, propusă pentru a conduce Biroul Judeţean de Rentă Viageră. Tot în ograda PSD a ajuns şi ARR-ul, numai că Marian Dima aşteaptă şi acum ordinul său de numire pe postul de director. Situaţia se extinde şi în cazul unor instituţii cu caracter regional, ce au fost negociate la centru, dar unde oamenii propuşi de PSD Constanţa nu şi-au intrat în pâine... încă. Spre exemplu, Cristian Dragomir a confirmat că nici numirea lui Anghel Panait la conducerea Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 2 Sud Est nu a ajuns în teritoriu. Cazul ar putea fi mai complicat, dacă ţinem cont că acelaşi post este râvnit şi de PD-L Constanţa, care îl susţine pe Adrian Sponte. Trecând peste asta, echipa Mazăre - Constantinescu mai aşteaptă „numirea de urgenţă" (n.r. cum se menţiona în adresa trimisă conducerii centrale a PSD la finele lunii mai) a lui Apti Metin - Regionala CFR Infrastructură Constanţa, Tudor Vlad - Regionala CFR Călători Constanţa. Marian Sorinel Mănăilă - Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură, precum şi a fostului deputat Lucian Băluţ, susţinut pentru Secretariatul Naţional Român al Reţelei Universitare de la Marea Neagră.

colaj_2.jpg„Pierderi" în tabăra PD-L

Echipa de negociere a PD-L Constanţa (n.r. în componenţa căreia au fost Mircea Banias, Constantin Chirilă, Maria Stavrositu, Dumitru Bocai şi Zanfir Iorguş) pare să fi avut mai mult „ghinion", deoarece şapte democrat-liberali şi-au pus nervii la încercare în aşteptarea promovării lor pe diverse funcţii de conducere. Pedeliştii au dorit Inspectoratul de Concurenţă, însă Gheorghe Balaban, ex-director al Direcţiei de Tineret, nu are încă posibilitatea de a prelua conducerea instituţiei. Susţinut de liderul organizaţiei municipale a PD-L, Florian Constantin, Balaban aşteaptă, docil, emiterea ordinului de numire. Nici cu Oficiul de Mobilizarea Economiei şi pregătirea teritoriului pentru apărare nu au fost inspiraţi cei din PD-L, Gheorghe Şuţu nefiind nominalizat până la ora actuală.

Fostul şef de campanie al deputatului PD-L Maria Stavrositu încă nu şi-a primit „răsplata" pentru munca depusă şi rezultatul obţinut. Stavrositu l-a propus pe Viorel Popescu la cârma Centrului Român de Comerţ Exterior, dar nu s-a concretizat nimic. În aceeaşi situaţie se află şi Hristu Tararache. El s-a autopropus pentru un post călduţ la Loteria Română şi, deşi Biroul Permanent Judeţean al PD-L Constanţa l-a susţinut, până în prezent, dorinţa nu i s-a materializat.

Pentru unii, varianta a II-a

Şi fostul director general al Companiei Naţionale de Radiocomunicaţii Navale Radionav SA, Ioan Toma, este nevoit să aştepte să vadă dacă numirea sa la Direcţia de Telecomunicaţii se va concretiza sau nu. Democrat-liberalul Mihai Cloceanu şi-a dorit să preia conducerea Inspecţiei de Stat pentru Controlul cazanelor, recipientelor sub presiune şi instalaţiilor de ridicat (n.r. ISCIR-ul judeţean), dar, deocamdată, se pare că alţii nu au ţinut cont de „pretenţia" sa.

Ultimul pe lista „ghinioniştilor PD-L" este Ioan Toanchină. Propus de Ionel Manafu pentru a i se încredinţa conducerea Unităţii de Administrare Judeţeană ANIF, Toanchină se pare că va fi nevoit să renunţe în favoarea actualului director, Teodor Stancă. Însă, ghinionul său pare a fi limitat. Surse din organizaţia judeţeană a PD-L Constanţa ne-au declarat că, în cazul în care Ioan Toanchină nu va accede la conducerea Unităţii de Administrare Judeţeană ANIF, este posibil să i se asigure un post bun în cadrul SC Oil Terminal SA.

În concluzie, atât pentru PSD, cât şi pentru PD-L, preluarea puterii nu a satisfăcut pe deplin, iar unii dintre cei ce au sperat că, măcar pentru patru ani, vor avea un loc de muncă asigurat şi bine plătit stau în „sala de aşteptare", neştiind cu certitudine dacă trenul lor va sosi.

{mos_ri:deconcentrate}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • cobra 06 Jul, 2009 18:35 Spagagiul asta de Anghel Panait la ce partid mai este,ca le-a luat pe toate la rind.Dati afara jigodia asta si din partid si din invatamint.Cum unii pica pentru osuta de lei,iar asta ia spaga de o viata si nu pateste nimic.
  • tot pt eu 04 Jul, 2009 18:37 Bai pulifrici tu habar nu ai cum se numesc profesorii de la ASE ( exemplu Aivaz si nu Aivas)si stii cata spaga ia fiecare si prin cine.
  • pentru...corectitudine 04 Jul, 2009 18:19 ...apropo de rezultatele...deosebite obtinute de stavrositu in colegiul 10 ,dna m.ciorbaru ar trebui,macar acum,oricum nu o mai costa nimic,sa spuna ca acel colegiu a fost castigat la mare distanta de altcineva;doar legea cel putin idioata a facut din redistribure o pleasca parlamentara pentru o groaza de no name ...
  • pt eu 04 Jul, 2009 14:50 sponte iar iti dai cometarii singurel
  • eu 04 Jul, 2009 11:23 astia vor sa il puna pe anghel panait intr-o functie publica???? ia intrebati voi orice student de la ase ovidius ce fel de om e anghel! asta e un mare hot, unul din multii profesori de la ovidius care cer spaga pentru examene si cel mai bun intermediar pentru petrovici, aivas, ploae. auzi la ei anghel panait....