Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:58 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fostul deputat a „lovit" şi la Năvodari Una dintre victimele lui Nati Meir, cercetată de IPJ pentru înşelăciune

ro

09 Jun, 2011 00:00 4295 Marime text
cap_6.jpgNati Meir l-a indus în eroare pe George Daniel Mantea cu ocazia încheierii unui contract de împrumut, determinându-l pe acesta, sub pretextul achitării unor taxe, să-i plătească sumele de 18.000 de lei şi 15.000 de euro

Una dintre multele victime ale fostului deputat Nati Meir, respectiv George Daniel Mantea, de 29 de ani, din localitatea constănţeană Năvodari, a ajuns în colimatorul lucrătorilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa. Individul este acuzat că ar fi încheiat un antecontract de vânzare - cumpărare cu un bărbat din comuna Corbu, având ca obiect vânzarea unui apartament. George Daniel Mantea ar fi primit suma de 61.000 de euro, dar până în prezent nu au fost perfectate actele, iar cumpărătorul nu a intrat în posesia apartamentului şi nici nu i-a fost restituită suma de bani, după cum arată şi oamenii legii.

Prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa au informat ieri că poliţiştii din Năvodari îl cercetează în stare de libertate pe George Daniel Mantea, de 29 de ani, din localitate, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune. „În sarcina suspectului se reţine faptul că în calitate de administrator al unei societăţi comerciale la data de 07.10.2008 a încheiat un antecontract de vânzare - cumpărare cu un bărbat, din comuna Corbu, judeţul Constanţa, având ca obiect vânzarea unui apartament, de la care primul a primit suma de 61.000 euro, iar până în prezent nu au fost perfectate actele, iar cumpărătorul nu a intrat în posesia apartamentului şi nici nu i-a fost restituită suma de bani", se mai arată în informarea poliţiştilor constănţeni. Surse bine informate arată că tehnica mai sus precizată a fost „promovată la nivel naţional" chiar de către fostul deputat Nati Meir, individul care s-a înscris chiar şi în cursa pentru preşedinţia României. De altfel, anchetatorii arată că fostul politician l-a păcălit, la începutul anului 2009, pe George Daniel Mantea, utilizând paşii descrişi de reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa. Afirmaţiile de mai sus sunt susţinute şi de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul municipiului Bucureşti. Aceştia explică în detaliu modalitatea „de lucru" a fostului deputat, precum şi ce a făcut năvodăreanul George Daniel Mantea pentru a-şi recupera banii de la Nati Meir. Rechizitoriul oamenilor legii arată că sumele de bani pe care Nati Meir urma să le împrumute părţilor contractante, printre aceste numărându-se şi George Daniel Mantea, proveneau fie din rucsacul plin cu valută falsă, fie din conturile deschise în Elveţia ori Cipru - care s-au dovedit a fi inactive de mai mulţi ani, fie de la diverşi prieteni, care eventual ar fi virat fostului deputat sumele de bani promise, din America ori Israel. „(...) Fie mai înainte de realizarea acordului privind realizarea împrumutului, cu scopul de a îi determina să încheie respectivele contracte, fie ulterior, pe parcursul derulării acestora, inculpatul Meir Nati prezenta părţilor civile un rucsac plin cu bani falşi, aşezaţi în mai multe teancuri de bancnote a câte 500 euro, care aveau o banderolă de hârtie poziţionată pe mijloc, iar unele şi un elastic peste această hârtie, pentru a împiedica deplasarea banderolei ce acoperea mijlocul bancnotelor. Imaginea valutei false era identică cu cea a bancnotelor reale, însă pe mijlocul bancnotelor era inscripţionată menţinea „Bon Pour Un Tour. Specimen", inscripţie aşezată de-a latul bancnotei, fiind foarte uşor acoperită cu benzile de hârtie menţionate anterior", se mai arată în rechizitoriu.

Rucsac plin cu euro

Tot potrivit actului de inculpare a lui Nati Meir, în cursul lunii ianuarie 2009, fostul deputat l-a indus în eroare pe George Daniel Mantea din oraşul Năvodari judeţul Constanţa, cu ocazia încheierii unui contract de împrumut, determinându-l pe acesta, sub pretextul achitării unor taxe, să-i plătească sumele de 18.000 lei şi 15.000 euro. „Întrucât, la un moment dat, partea civilă a insistat în onorarea obligaţiilor contractuale, punând diverse întrebări referitoare la plata sumelor de bani, inculpatul i-a prezentat lui Mantea George un rucsac plin cu bancnote a câte 500 euro, spunându-i că are de unde să îi acorde împrumutul, însă «întrucât nu o cunoaşte îndeajuns de bine, va mai dura ceva timp până la remiterea banilor promişi»". „De asemenea", continuă procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul municipiului Bucureşti, „tot cu scopul întăririi încrederii dar şi acela al obţinerii unor profituri ilicite cât mai mari, inculpatul i-a propus părţii vătămate să îi mai aducă şi alte persoane cărora să le acorde împrumut cu garanţie, urmând ca Mantea George să primească un comision din sumele contractate cu terţele persoane identificate de el". Mijlocele de probă aflate în cercetarea procurorilor bucureşteni cuprind şi declaraţiile lui Mantea, din care rezultă că, la începutul anului 2009, având probleme financiare, l-a cunoscut pe Nati Meir, despre care aflase că acorda împrumuturi persoanelor fizice şi juridice cu o dobândă avantajoasă. Luând legătura cu Meir, năvodăreanul Mantea a aflat că poate cere orice sumă împrumut, întrucât fostul deputat are mulţi bani, însă mai înainte de acordarea creditului trebuie să îi achite 1,75% din suma aprobată, să instituie garanţii imobiliare asupra unor bunuri şi să suporte costurile evaluărilor, după cum continuă procurorii în cercetarea lor, potrivit cărora partea vătămată i-a achitat inculpatului suma de 17.962 lei, primind factură de la firma Or Construct Consult SRL, însă ulterior, de mai multe ori, inculpatul a amânat sub diferite pretexte încheierea contractului.

Plimbări pe banii năvodăreanului?

„Văzând insistenţele părţii vătămate în derularea contractului asupra cărora părţile au căzut de acord, pentru menţinerea în eroare a acesteia, inculpatul i-a prezentat un rucsac plin cu bancnote a câte 500 euro, spunându-i că are de unde să îi acorde împrumutul, însă «întrucât nu o cunoaşte îndeajuns de bine, va mai dura ceva timp până la remiterea banilor promişi». (...) După câteva luni, constatând că atât el cât şi celelalte persoane prezentate inculpatului au fost înşelaţi, Mantea George s-a deplasat la biroul lui Meir Nati cerându-i recuperarea banilor plătiţi în folosul lui, împrejurare în care inculpatul a promis că le va acorda totuşi împrumuturile discutate, sens în care a remis lui Mantea George şi Pândici Radu două file CEC, în numele SC Mentonil Trades & Consultants LTD, completate şi semnate de inculpat, în valoare de 210.000 USD, respectiv 250.000 USD, trasul fiind Bank of Cyprus. (...) Mai mult, aflând că partea vătămată (nr. George Daniel Mantea) are un partener de afaceri belgian, inculpatul i-a cerut părţii vătămate să îi ducă, pe el şi membrii familiei sale, în Belgia, urmând ca partea vătămată să plătească costurile avionului, cazării şi hranei", conform rechizitoriului. George Daniel Mantea a executat, însă Nati Meir nu şi-a respectat cuvântul. De altfel, Mantea nu este singurul păcălit de Nati Meir, pe listă figurând Filoti Silvian Ilie, Ilinca Ştefan, Dumitru Marius, Florin Drăghici, Radu Pîndici, Mariana Oţetaru şi Valentin Bălănescu, cărora le-a produs un prejudiciu total de 444.235 de lei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii