Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:55 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elena Udrea „Primarul Mazare a fost deranjat de actiunile de demolare a constructiilor ilegale"

ro

14 Jun, 2010 03:46 1720 Marime text
cap_4.jpgInterviu acordat de Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului

Cum vă raportaţi, ca şi ministru al dezvoltării regionale şi turismului, la litoralul Marii Negre, după ce studiile efectuate pe plan internaţional pentru elaborarea brand-ului turistic al României au arătat că în momentul de faţă ţara noastră nu este competitivă cu turismul de litoral?

Studiile nu au făcut altceva decât să confirme ceea ce cu toţii ştiam, şi anume că avem multe lucruri de pus la punct pentru a concura cu alte ţări din regiune în atragerea pe litoral a turiştilor care sunt interesaţi de tipul acesta de turism. Pornim de la realitatea că litoralul românesc rămâne o destinaţie căutată de peste un milion de turişti pe sezon şi că în această zonă avem o mare densitate de structuri de cazare. În acest context, apreciez că, în anii care urmează, statul trebuie să concentreze importante investiţii în infrastructura regiunii, cu precădere în infrastructura utilitară, balneară şi de agrement, pentru a recupera decalajele pe care le avem faţă de competitorii noştri. Pe de altă parte, sunt convinsă că nu putem să aducem litoralul nostru în topul preferinţelor turiştilor europeni fără o cooperare desăvârşită între stat, autorităţi publice locale şi operatori economici din turism.

Care sunt principalele acţiuni pe care le întreprindeţi în acest an pentru creşterea calităţii turismul de litoral?

Acţiunile sunt extrem de multe şi complexe, vizând o gamă largă de activităţi. Aţi văzut desigur, cu ochii dumneavoastră, că am început o acţiune de asanare a plajei de construcţii ilegale. Sub ochii autorităţilor locale, de ce să nu recunoaştem cu complicitatea acestora, terasele, chioşcurile sau tot felul de bazaruri improvizate au împânzit ilegal nisipul, privându-i pe turişti de cel mai important atribut al litoralului românesc. Pentru a putea interveni, a fost necesar să promovăm un act normativ care măreşte competenţele ministerului pe care îl conduc. Acţiunea de demolare a construcţiilor ilegale continuă şi cred că mai avem multe lucruri de făcut pe partea de urbanism. Un alt proiect îndrăzneţ pe care îl avem în acest an se referă la construcţia unui drum între Medgidia şi Costineşti, astfel încât turiştii interesaţi de sudul litoralului să poată să ajungă în zona respectivă direct, fără a fi nevoiţi să tranziteze municipiul Constanţa.

Cum decurg relaţiile dumneavoastră cu autorităţile publice locale? Vă întreb acest lucru ţinând cont şi de recentele declaraţii războinice ale primarului Radu Mazăre, care afirmă că a şi contestat în instanţă actul prin care aţi fi declarat ilegal planul urbanistic zonal al staţiunii Mamaia.

Desigur că primarul Mazăre a fost deranjat de acţiunile noastre de demolare a construcţiilor ilegale de pe plajă din Mamaia, construcţii care nu puteau să se edifice, aşa cum am spus, fără complicitatea autorităţilor publice locale. Din acest punct de vedere îi înţeleg supărarea. Vreau să spun însă că primarul municipiului Constanţa nu a atacat în instanţă niciun act administrativ emis de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului în mandatul meu de ministru. Din câte ştiu eu, ar fi vorba de contestarea unui act emis de Inspectoratul de Stat în Construcţii înainte ca acest inspectorat să treacă la MDRT. Lăsând la o parte acest episod, cu Consiliul Judeţean şi cu primăriile avem, în general, relaţii serioase de parteneriat, astfel că în lunile următoare, în anii care vin, vom aduce comunităţilor locale, prin proiectele pe care le-am demarat, beneficii importante. Nu mai departe decât săptămâna trecută, de exemplu, am discutat cu preşedintele Nicuşor Constantinescu şi am convenit asupra şoselei de tranzit spre sudul litoralului, asupra unor acţiuni comune de promovare.

Care sunt programele cu finanţare europeană gestionate de MDRT în judeţul Constanţa? Cum decurg aceste programe?

La nivelul judeţului Constanţa am încheiat deja 26 de contracte de finanţare prin Programul Operaţional Regional, program gestionat de MDRT, în valoare totală de 231 milioane de lei, dintre care 8 contracte, în valoare totală de 99,23 milioane de lei - adică aproape jumătate din totalul sumelor contractate - au fost semnate în cadrul axei prioritare dedicate dezvoltării durabile şi promovării turismului. În plus, avem alte 111 de proiecte POR depuse la ADR, aflate în diverse etape de evaluare. Vreau să remarc faptul că există fonduri europene considerabile alocate dezvoltării polului de creştere Constanţa, pentru valorificarea potenţialului turistic al acestei zone, pentru care administraţia publică locală urmează să depună proiecte. Astfel, de exemplu, valoarea proiectului privind dezvoltarea Centrului de excelenţă în turism şi servicii „Tomis" este estimată la aproape 34 milioane de lei, a proiectului privind promenada turistică Mamaia la 56 milioane lei, iar proiectul privind îmbunătăţirea accesului între municipiul Constanţa şi platforma industrială Năvodari a fost aproximat ca valoare la 59 milioane de lei. În toate cazurile pe care le-am amintit este vorba de bani europeni care vin în România printr-un program gestionat de ministerul pe care îl conduc.

Care sunt perspectivele privind construcţia de locuinţe pentru tineri şi alte categorii sociale, anul acesta, în judeţul Constanţa? Care sunt anticipările ministerului cu privire la numărul de apartamente ANL ce vor fi vândute ca urmare a punerii în aplicare a noilor reguli de achiziţionare de către chiriaşi?

În prezent, în judeţul Constanţa avem în execuţie 326 de locuinţe pentru tineri, dintre care 128 sunt curs de finalizare anul acesta, iar 198 urmează să le finalizăm anul viitor. Pentru construcţia tuturor acestor locuinţe, MDRT a alocat anul acesta 17.104.540 de lei. Sperăm totodată să putem vinde cât mai multe din cele 192 de locuinţe ANL care îndeplinesc noile criterii fixate de minister pentru a putea fi achiziţionate de actualii chiriaşi, suplimentând în acest mod fondurile destinate construcţiei de noi locuinţe în judeţ. În ceea ce priveşte programul „Renaşterea satului românesc. 10 case pentru specialişti", MDRT a primit din partea autorităţilor locale din în judeţul Constanţa solicitări pentru construcţia a 496 de locuinţe. La acestea se adaugă alte 49 locuinţe pentru care avem în curs de elaborare studiul de fezabilitate, incluse într-un program pilot de construcţii de locuinţe sociale pentru comunităţile de romi, prin care urmărim incluziunea socială şi îmbunătăţirea accesului comunităţilor de romi la o locuinţă decentă, apă, electricitate, canalizare şi sisteme de încălzire.

elena_udrea_013.jpgCare este stadiul derulării programului de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe, în judeţul Constanţa? Care sunt obiectivele acestui program pentru anul 2010?

Anul acesta am finalizat lucrările de reabilitare termică pentru şapte blocuri din Năvodari, cu un total de 543 apartamente, pentru care MDRT a contribuit financiar cu 3.560.208 lei şi patru blocuri din Eforie, respectiv 120 de apartamente reabilitate, pentru care MDRT a alocat 729.971 lei, contribuţia ministerului reprezentând 50% din valoarea totală a proiectelor. Anul acesta am primit la minister un număr foarte mare de solicitări din judeţul Constanţa, respectiv pentru reabilitarea termică a 32 de blocuri din Năvodari, pentru care, din păcate, nu ne mai permitem să contribuim financiar. În această situaţie, formula pe care am găsit-o pentru a asigura derularea acestor proiecte este de a garanta creditele pe care asociaţiile de proprietari le vor accesa pentru reabilitarea termică a locuinţelor.

Care sunt principalele proiecte de investiţii în turism, finanţate de MDRT în judeţul Constanţa? Ce tipuri de turism consideraţi că sunt cele mai potrivite şi necesită un sprijin şi o promovare mai eficientă din partea guvernului şi a autorităţilor locale în această zonă?

Judeţul Constanţa a fost inclus pe lista de investiţii în infrastructura de turism pe 2010 cu şase proiecte care vor beneficia de o alocare financiară totală din bugetul MDRT în valoare de 19.440.000 de lei. Este vorba despre două proiecte iniţiate de Consiliul Judeţean Constanţa, prin care se urmăreşte amenajarea unor centre de tratament medical primar, a unor puncte de salvamar şi a unui port turistic de agrement şi cinci proiecte care urmăresc dezvoltarea infrastructurii turistice în zona sudică a litoralului, respectiv în Costineşti, Limanu, Mangalia, Techirgiol şi Tuzla. E drept, probabil că nu este suficient pentru dezvoltarea turismului într-un judeţ care are atât de mult de oferit. Când spunem Constanţa, primul lucru la care ne gândim sunt plajele, dar ar fi păcat să uităm că există în acest judeţ vestigii istorice şi monumente religioase care ar merita puse mai bine în valoare, există potenţial pentru dezvoltarea staţiunilor de odihnă şi tratament datorită resurselor de nămol sapropelic şi ale apei sărate, există vii renumite care ar putea constitui un reper pentru dezvoltarea ecoturismului. Aş vrea să spun că MDRT apreciază şi susţine orice iniţiativă de abordare a domeniului ca prioritate strategică la nivel local. Aici este vital să colaborăm cu autorităţile locale, cărora le revine sarcina inventarierii principalelor resurse turistice şi a elaborării propunerilor de dezvoltare în zonele pe care le administrează şi care trebuie să se implice alături de noi în identificarea resurselor financiare pentru finanţarea acestora.

Având în vedere acţiunile pe care le întreprindeţi ca ministru în legătură cu litoralul românesc, cât de mult vă susţin în aceste acţiuni colegii de partid din Constanţa? Cum se vede de la Bucureşti cearta pedeliştilor democrat-liberali constănţeni?

Desigur că, pentru acţiunile de care v-am vorbit, am şi suportul colegilor mei de partid, dar, în general, şi al edililor care reprezintă alte partide. Apreciez că performantele PDL în judeţul Constanţa s-au îmbunătăţit constant în ultimii ani, iar aprecierea mea nu e una subiectivă, ci se bazează pe rezultatele obţinute la alegeri, inclusiv la cele locale parţiale din acest an. Cât despre divergenţe de opinii, dezbaterea acestora stă la baza oricăror decizii democratice. Sper că în Constanţa colegii mei de partid vor păstra asemenea dezbateri într-un cadru care să aducă evoluţie şi progres, iar eu o să îi sprijin, fie şi de la Bucureşti, pe toţi cei care pot să facă lucruri bune pentru cetăţenii pe care îi reprezintă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii