Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:56 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Data viitoare, să mă ascultaţi şi să votaţi cu cine trebuie!" Mazăre crede că meritul returnării sporurilor este al lui (video)

ro

30 Nov, 2010 00:00 2095 Marime text
mazare_sporuri_-_radu_mazare.jpgLa o lună după ce instanţa s-a pronunţat favoarea angajaţilor din primărie în privinţa deciziei prin care li se anulaseră sporurile, primarul Radu Mazăre s-a gândit să-şi anunţe angajaţii că vor primi înapoi banii reprezentând sporuri. La momentul în care sindicaliştii protestau la Curtea de Apel, în ziua în care s-a judecat recursul la acest proces, edilul constănţean se relaxa în vacanţă, pe plaja din Papua Noua Guinee.

Câteva zeci de angajaţi din Primăria Constanţa s-au adunat ieri, ca la o şedinţă de pe vremea răposatului, să asiste şi să-l aplaude pe primarul Radu Mazăre, cel care le-a dat o veste pe care, de altfel, o aşteptau demult.
În baza deciziei instanţei de acum două săptămâni, prin care anularea dispoziţiei primarului privind suspendarea sporurilor angajaţilor din primărie fusese acceptată, Mazăre le dă salariaţilor săi sporurile ce le-ar fi revenit încă de la începutul anului. Adică în jur de 120 de milioane de lei vechi de fiecare, ceea ce înseamnă o cheltuială a municipalităţii de aproximativ 150 de miliarde de lei vechi.
"Le dăm sporurile pe 2010, pe care nu le-am dat de la începutul anului. În total, este vorba de 150 de miliarde de lei vechi. Le vom da cât mai repede banii, sper numai să nu dea Boc vreo dispoziţie să anuleze aceste sporuri. Acum, oamenii vor trăi decent cu aceşti bani, acum vor avea un salariu de 18 - 19 milioane", s-a lăudat primarul constănţean în ropotele de aplauze ale angajaţilor din primărie, adunaţi în sala mare a Prefecturii.

L-a compătimit pe Pilat

Mazăre nu a ratat ocazia, în cadrul conferinţei publice organizate, de a-şi lăuda angajaţii şi de a-i compătimi faţă de traiul greu pe care îl duceau până acum, cu cele câteva milioane de lei pe care le-au câştigat pe lună, punând în balanţă cu faptul că de acum înainte vor reuşi să trăiască decent. Edilul l-a compătimit chiar şi pe colegul său Ionel Pilat, care a scăpat de procesul "pe care i l-au făcut cei de la DNA". "Data viitoare, să mă ascultaţi şi să votaţi cu cine trebuie!", le-a mai spus Mazăre angajaţilor săi.
În privinţa sporurilor care le-au fost reţinute angajaţilor din Primăria Constanţa, povestea este veche şi a fost foarte mediatizată. Sindicaliştii din primărie au şi ieşit în stradă, în urmă cu o lună, pentru a protesta alături de colegii lor de la Finanţele Publice care-şi cereau stimulentele la salariu. Funcţionarii publici au deschis mai multe procese în instanţă, pentru a contesta dispoziţia dată de primar la începutul lui 2010. Această dispoziţie anula acordarea sporurilor pentru angajaţii din subordinea sa, ca urmare a dispoziţiei date de Curtea de Conturi, prin care sporurile fuseseră declarate ilegale. Instanţa s-a pronunţat recent în procesul care avea acest obiect, acceptând anularea actului administrativ dat de primar şi obligând municipalitatea la returnarea sporurilor oprite pe parcursul lunilor ce au trecut. Cel de-al doilea proces, în care instanţa încă nu s-a pronunţat, are ca părţi Primăria Constanţa şi Curtea de Conturi, obiectul fiind contestarea raportului Curţii de Conturi, care declara sporurile date funcţionarilor drept ilegale.

Îşi primesc sporurile şi cei concediaţi din primărie

Magistraţii Curţii de Apel Constanţa le-au admis, pe 2 noiembrie a.c., recursul sindicaliştilor din administraţia publică locală şi au anulat decizia prin care le fuseseră luaţi bani aferenţi sporurilor. Concret, Curtea de Apel a admis recursul declarat de Sindicatul Liber al Salariaţilor din Administraţia Publică Constanţa, judecătorii modificând în parte sentinţa atacată şi au decis anularea Deciziei nr. 172/2010, obligând Primăria Constanţa să restituie sumele reţinute, dar şi să achite în continuare sporurile de la care a pornit litigiul, pe toată perioada desfăşurării contractului de muncă. Decizia Curţii de Apel e definitivă şi irevocabilă.mazare_sporuri_-_radu_mazare_2.jpg
Dată fiind prima situaţie, primarul s-a văzut acum obligat să returneze banii pe care nu i-a dat angajaţilor. Însă, în condiţiile în care fondul pentru cheltuielile de personal nu mai conţine decât 50 de milioane de lei vechi, era necesar să se facă rost de încă 100 de milioane de lei vechi pentru completare. Şi soluţia s-a găsit, după cum a spus Mazăre, după mai multe consultări: "Banii vor proveni din nişte studii pe care trebuia să le facem la cel de-al doilea cartier de locuinţe ieftine, care oricum nu ne ajungeau, plus alte resurse pe care le mai avem". Edilul constănţean le-a promis angajaţilor săi că în câteva zile vor primi o treime din suma totală care revine fiecărui angajat, restul urmând a-i obţine după rectificarea bugetară care se va face joi, în şedinţa de Consiliu Local. Există posibilitatea ca angajaţii să nu primească restul de bani în acest an, mai ales că procesul prin care se validează o hotărâre de Consiliu Local durează ceva timp. "După ce votăm rectificarea, în şedinţa de joi, o delegaţie de la voi, de la Sindicat, să meargă la prefect şi să-i spună să urgenteze validarea, să nu ţină hotărârea 30 de zile", a mai adăugat Mazăre.
Cu aproximaţie, fiecare angajat va primi între 100 şi 120 de milioane de lei vechi, în funcţie de salariul fiecăruia. Bani de primit retroactiv vor avea şi funcţionarii publici din primărie care au fost daţi afară în urma reducerilor de personal care s-au făcut în această vară.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Simona 30 Nov, 2010 08:53 Legea-cadru nr. 330/2009 aduce o modificare notabila. Incepand cu data de 12 noiembrie FUNCTIONARUL PUBLIC va putea activa si pe alte planuri, potrivit articolului 94 din legea 161/2003, modificata prin legea 330/2009. Totodata, potrivit art. 96 al legii 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, modificata de legea 330/2009, functionarii au dreptul sa exercite functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, al creatiei literar-artistice si in ALTE DOMENII DE ACTIVITATE DIN SECTORUL PRIVAT, care nu sunt in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public potrivit fisei postului