Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:30 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum împrăştie CJC banii din cutia milei pentru SCJU

ro

20 Nov, 2010 00:00 4590 Marime text
7_cutia_milei_-_alta_cutie.jpgBanii strânşi în două din cele 12 urne pe care autorităţile judeţene le-au amplasat în cele mai mari spaţii comerciale din oraş pentru ajutarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa au luat altă destinaţie faţă de promisiunea iniţială. Potrivit celor declarate de purtătorul de cuvânt al CJC, Cristian Moldovanu, banii ar fi fost daţi sinistraţilor din Moldova, în vară.

La începutul acestei veri, Consiliul Judeţean Constanţa a dat startul unei ample campanii de strângere de fonduri pentru ajutarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, în vederea achiziţionării de medicamente. În acest scop autorităţile judeţene au amplasat 12 cutii sigilate în cele mai mari supermarketuri şi hipermarketuri din Constanţa. Chiar dacă acestea au fost amplasate încă de la începutul lunii iunie, la o primă vedere asupra cutiilor milei, cum au fost denumite, prea mulţi bani nu s-au strâns. Conform declaraţiei purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Constanţa, Cristian Moldovanu, pe parcursul săptămânii viitoare, toate cutiile urmează să fie ridicate din punctele în care au fost amplasate. "În total am avut 12, dintre care două le-am alocat sinistraţilor. Am scos zilele trecute trei sau patru, din care am strâns cam 40 de milioane de lei vechi. Nu ştiu exact cam câţi bani se vor strânge în total", ne-a declarat Moldovanu. Acesta a mai adăugat şi faptul că protocolul de predare-primire a banilor se va face până la sfârşitul anului.

Întrebat dacă până la acest moment a primit vreun ban din campania iniţiată de Consiliul Judeţean Constanţa, purtătorul de cuvânt al SCJU Constanţa, Florian Stoian, nu a ştiut să răspundă dacă în conturile spitalului a ajuns vreun leu din mila constănţenilor. "Noi am fost de acord cu programul, nu noi l-am implementat. Până acum, nu cred că am primit vreun ban"

Unde-i legalitatea în campania CJC-ului?

În ceea ce priveşte problema celor două cutii care, după spusele lui Moldovanu, au fost ridicate deja din spaţiile comerciale amplasate, iar banii strânşi au fost donaţi sinistraţilor de CJC vara trecută, situaţia este neclară. Teoretic, banii din cele 12 cutii instalate aveau specificaţii exacte: achiziţionarea de medicamente pentru spital. Practic însă, o parte dintre aceştia, cât au reuşit să se strângă până la momentul când au fost deschise, au fost direcţionaţi cu altă destinaţie şi au luat calea sinistraţilor din Moldova, afectaţi de inundaţiile din această vară. Cu alte cuvinte, CJC nu a găsit un pumn de bani să dea sinistraţilor decât din cutia milei în care se strângeau bani pentru Spitalul Judeţean.

Dacă cele două cutii de bani au fost deschise şi banii luaţi şi transmişi sinistraţilor, procedura trebuia să se desfăşoare potrivit legii, adică sub atenta supraveghere a unei comisii din care să facă parte şi reprezentanţi ai ambelor părţi, beneficiar şi iniţiator al demersului, dar şi din partea poliţiei şi a Administraţiei Fiscale. În ceea ce priveşte beneficiarul iniţial - Spitalul Judeţean -, după cum a declarat Stoian, nu se ştie nimic despre aceşti bani sau despre finalitatea acţiunii.

În mod normal, pentru ca o parte din bani să capete altă destinaţie, ar trebui să existe o dispoziţie dată de cei care au iniţiat hotărârea care să o modifice pe cea iniţială. Am încercat să luăm legătura şi cu cei doi vicepreşedinţi ai CJC, Cristian Darie şi Cristinel Dragomir. Dacă primul dintre aceştia nu a răspuns la telefon, cel de-al doilea ne-a transmis că nu doreşte să aibă vreo legătură cu cotidianul nostru şi în speţă nici nu vrea să vorbească despre vreun subiect.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii