Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:53 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consilierii judeteni, la rascruce de drumuri

ro

26 Mar, 2008 00:00 1183 Marime text
1206472205.jpg

In PSD sunt multi doritori, putini doriti, in timp ce la PNL a sunat retragerea * La PD-L au prins "gust" cei mai putin "dedicati", iar in PRM se braveaza

Miscari importante se prevad si in alcatuirea viitorului Consiliu Judetean Constanta. Din totalul celor 37 de alesi judeteni - 19 PSD, 8 PNL, 6 PD-L si 3 PRM, putini vor fi cei care se vor regasi in structura urmatoare. In CJC, majoritatea este asigurata de consilierii sociali-democrati. De teama de a nu-si deranja sefii pe linie de partid sau pentru a nu se simti acestia "fortati", "nu m-am gandit", "nu stiu" au fost raspunsurile formulate de cei mai multi dintre consilierii judeteni, membri ai PSD. Altii spera sa se regaseasca pe lista, bazandu-se pe faptul ca au fost supusi si au ajutat la "promovarea" presedintelui CJC sub pretextul ca, la PSD, se lucreaza in echipa. "Am tratat lucrurile cu maxima seriozitate, chiar daca proiectele apar initiate de Nicusor Constantinescu. Noi am functionat ca o echipa, dar nu ne-am trecut numele pe proiecte", a recunoscut Cornelia Beres. Ea crede ca "nu ar fi motive sa ma dea la o parte" si conteaza pe Nicusor Constantinescu. "Nici nu am luat in calcul ca nu m-ar trece. Am avut o relatie foarte buna", a conchis Beres. Nicolae Dospinescu ar dori sa-si continue mandatul, dar "nu s-a discutat la partid". In premiera in CJC, Elena Ioana este constienta ca prelungirea activitatii sale in administratia judeteana nu depinde de ea. "Una e dorinta si alta decizia conducerii", a declarat consiliera. Mai "precauti", Petrica Munteanu si Mihai Pariza au fost de parere ca subiectul nu ar trebui discutat pentru a nu iesi in fata, mai ales cand acesta "depinde de mai multi factori". Nici Linica Stan nu s-a gandit daca mai vrea un mandat, pentru ca decizia se ia prin vot si "in functie de importanta, conducerea PSD va decide... primeaza interesele partidului". Cu toate ca isi doreste sa fie "in sfera politicului, indiferent unde, intr-o functie vizibila", Mihai Tusac nu crede ca va figura pe lista PSD pentru CJC. Si asta in conditiile in care a avut "initiative personale sau semnate cu numele lui Nicusor Constantinescu, chiar si dintr-o greseala de redactare".

Mai vrem o data!

Convins ca experienta de 12 ani in CJC (atat ca presedinte al institutiei, dar si ca ales judetean) ar fi de folos, Gheorghe Mihaiesi spera sa aiba si cel de-al patrulea mandat. Pentru prima oara in CJC, Ion Dumitrache (PSD) a dezvaluit ca nu s-a gandit, inca, daca vrea un nou angajament. "Daca voi avea o asemenea optiune, cu siguranta ma voi regasi pe lista", a completat el. Atanasie Teodorescu are convingerea ca numele lui va figura pe noua lista, conducerea partidului asigurandu-l in acest sens. Pentru a patra oara in CJC, Nicolae Peride (PSD) apreciaza ca, in functie de ceea ce se va discuta la nivelul partidului, isi va exprima optiunea. El se lauda ca mentine echilibrul in echipa, iar activitatea desfasurata de-a lungul anilor (in ultimul mandat a elaborat doar cinci proiecte legate de activitati sportive, culturale si umanitare!) il recomanda pentru continuarea demersului politic initiat. Cristian Darie (PSD) apreciaza ca nu este legat de postul actual, insa, daca partidul va considera benefica prezenta lui pe lista, atunci se va mai gandi. Desi spera ca partidul sa-i mai incredinteze o "misiune". Maria Magiu (PSD), la primul mandat de consilier, apreciaza ca Biroul Executiv al partidului este cel care va decide asupra listelor pentru legislatura 2008 - 2012, iar "ce se hotaraste pentru mine e lege". "Daca activitatea mea va fi considerata benefica, atunci imi voi da acceptul pentru inca patru ani", a adaugat cea care a incercat sa sprijine proiectele pe linie culturala.

PNL - nevoit sa schimbe

Liberalul Victor Manea se vrea primar al municipiului Constanta, pe motiv ca "un consilier judetean este imposibil sa satisfaca si sa cunoasca toti alegatorii". Colegii sai, Gheorghe Iorov si Gabriel Monea, asteapta increzatori ca liderii PNL sa ii includa pe lista pentru CJC, desi se afla la al treilea si, respectiv, al doilea mandat de consilier judetean. "Merit datorita vechimii si activitatii, stiu mai multe decat angajatii CJC", se autoaprecia Iorov. La polul opus se afla Adrian Bratu, Aurelia Francu si Vasile Mihalache. Toti considera ca le este suficient un mandat de consilier judetean. Bratu are "alte prioritati", Francu - "nu mai pot fizic", iar Mihalache - "vreau sa trec in rezerva" pentru a-si ajuta, la partid, colegii mai tineri.

Optiuni impartite in PD-L

Diane Paula Vancea, de doua ori pe lista consilierilor propusi de PNTCD si fostul PD, a inaintat deja o cerere prin care si-a expus disponibilitatea pentru o noua legislatura. Invocand experienta in administratia locala, activitatea in consiliu si cunoasterea problemelor din judet, Vancea considera ca o prelungire a activitatii ar fi de bun augur. Ajuns din intamplare in CJC, Adrian Sponte ne-a confirmat ca a prins "gust" si spera sa se regaseasca pe lista definitivata a PD-L. El a apreciat ca, de-a lungul mandatului sau redus, a fost prezent in toate comisiile. Proiecte de hotarari nu a initiat, nici nu cred ca ar sti, insa sustine ca a facut demersuri pentru alocarea de fonduri privind reabilitarea bisericilor din localitati precum Chirnogeni si Castelu. Mult mai experimentatul sau coleg, Gabriel Iordache, a ajuns la concluzia ca trei mandate sunt suficiente. "Las locul tinerilor. M-am saturat de politica si politicieni. Aveam alte intentii, credeam ca pot face ceva, dar interesele de grup sau personale primeaza", a afirmat, dezamagit, Iordache. Pentru Paul Branza, un mandat a fost suficient. "Activitatea in comisii iti ocupa mult timp, iar eu am deja prea multe pe cap", a recunoscut democrat-liberalul. Posibil ca si Ionel Manafu sa nu vrea o prelungire a mandatului de consilier judetean. Spunem posibil, intrucat a nu-ti putea face auzit punctul de vedere, pentru simplul motiv ca reprezinti opozitia, te face sa te simti precum o planta de decor.

Unu vrea, altul braveaza

Consilierul judetean PRM, Gheorghe Nicolae, nu s-ar "supara" daca ar intra in posesia celui de-al cincilea mandat. Fara a se considera lipsit de modestie, el crede ca pregatirea, experienta acumulata si constiinciozitatea il recomanda pentru a presta in CJC. O fi real sau doar pentru a brava, Radu Comanici - PRM (aflat la al doilea mandat), a spus raspicat ca nu mai manifesta interes pentru continuarea activitatii. "M-am saturat de Romania, nu ma mai intereseaza", a conchis actualul vicepresedinte al CJC. Valentin Vrabie (PRM), desi califica activitatea CJ drept una foarte buna, nu mai doreste sa faca parte din echipa. Motivatia invocata este aceea de a lasa loc tinerilor. "Sunt prea batran pentru inca un mandat si, in plus, starea mea de sanatate nu imi mai permite", a completat Vrabie.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor} {autor} Claudia CANDET{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii