Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:41 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Chiru verifică rezistenţa tunelului de la Gară

ro

06 Oct, 2010 02:06 1402 Marime text
cap_6.jpgGigi Chiru încearcă să rezolve o problemă care ameninţă de foarte mulţi ani siguranţa locuitorilor din zona Gară.

Tunelul de cale ferată ce a fost construit în anul 1904 de către adjunctul inginerului Anghel Saligny şi care se află în zona Gării a devenit o adevărată problemă.

Pereţii acestuia se surpă din ce în ce mai mult din pricina traficului de la suprafaţă şi a construcţiilor care s-au ridicat pe o porţiune din lungimea acestuia. Potrivit unor experţi, care au făcut studii în legătură cu trăinicia tunelului, la primul cutremur mai mare de cinci grade pe scara Richter, acesta se va surpa. În afară de greutatea şi vibraţiile zilnice pe care trebuie să le suporte, tunelul din 1904 trebuie să facă faţă şi infiltraţiilor masive de apă, care îşi face simţită prezenţa la fiecare ploaie sau topire a zăpezii. Pentru riscul ridicat pe care îl prezintă în ceea ce priveşte siguranţa cetăţenilor, Gigi Chiru, inspectorul-şef al Inspectoratului Teritorial în Construcţii Sud-Est (ITC) Constanţa, a decis să verifice situaţia construcţiei la faţa locului. „Voi face astăzi un control în ceea ce priveşte starea tunelului şi în funcţie de ceea ce voi constata la faţa locului, voi dispune proprietarului o expertiză", a declarat Gigi Chiru.

Al cui este tunelul?

Conform informaţiilor pe care le deţinem de la Dorin Maer, şeful Diviziei de Infrastructură din cadrul Regionalei CFR, acest tunel se află în posesia CFR, dar s-a încercat odată, la nivel verbal, trecerea lui în administrarea Primăriei Constanţa. Printr-o hotărâre a Consiliului Local Constanţa din 2004, s-a decis demararea discuţiilor pentru preluarea tunelului, dar de atunci şi până acum nu s-a mai întâmplat nimic. Autorităţile locale ar fi vrut să refacă tunelul şi să-l redea circulaţiei vehiculelor grele care au drept destinaţie portul Constanţa, dar totul a rămas la nivel de plan. CFR-ului îi este necesară suma de un milion de euro pentru amenajarea acestuia, bani pe care nu-i are. Nici măcar la licitaţiile CFR nu se prezintă niciun constructor, aceştia nefiind interesaţi de reconstrucţia tunelului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii