Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:11 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce tari au vizitat deputatii constanteni in 2009

ro

08 Feb, 2010 02:54 1865 Marime text
cap_3.jpgDintre cei 12 deputaţi constănţeni, plus cei doi ai minorităţilor naţionale, doar cinci au efectuat în 2009 deplasări în străinătate, de pe lista acestora făcând parte trei deputaţi PSD, Cristina Dumitrache, Eduard Martin şi Antonella Marinescu, un deputat PD-L, Maria Stavrositu şi unul de la PNL, Mihai Lupu

Valoarea totală a acestora, diurna de cazare plus costurile deplasării, ajung la 72.150 lei.

Dacă în 2008, bugetul alocat deplasărilor în străinătate (cazare, transport şi diurnă) a fost de cinci milioane de lei (aproximativ 1,35 milioane de euro), şi în 2009, de patru milioane de lei (aproximativ un milion de euro), pentru 2010, Camera Deputaţilor intenţionează să încheie contracte de peste 5,6 milioane euro pentru transport si cazare în străinătate, pe anul 2010, ceea ce înseamnă 1.500 euro pe lună, pe cap de deputat.

Potrivit informaţiilor economice prezentate pe site-ul Camerei Deputaţilor, din cei 12 deputaţi de Constanţa, doar cinci au avut, pe parcursul anului 2009, deplasări de lucru în străinătate, în funcţie de comisia din care au făcut parte. Astfel, numeric vorbind, cele mai multe deplasări în afara ţării le-au avut cele două deputate, Maria Stavrositu şi Cristina Dumitrache - cinci la număr, urmate de Eduard Martin cu câte două şi Antonella Marinescu şi Mihai Lupu cu câte una. Din punct de vedere al costurilor efectuate, cel mai mult a cheltuit Maria Stavrositu - 33.237 lei, urmată de Mihai Lupu - 17.055 de lei, Dumitrache - 14.093 lei, Martin - 4.801 lei şi de Marinescu - 2.964 lei.

colaj_1.jpgDe pe lista destinaţiilor: Paris, Strasbourg, Italia, Shanghai, Istanbul

Deputatul Maria Stavrositu ne-a explicat că cele patru deplasări pe care le-a făcut pe parcursul lui 2009 se datorează faptului că face parte din delegaţia României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, care are pe an patru sesiuni plenare la Strasbourg. „Pe lângă acestea mai există şi alte întâlniri ale comisiilor de specialitate, patru, opt sau 13, care se ţin fie la Strasbourg, fie la Paris. Eu, fiind membră a comisiei, trebuie să fiu prezentă la lucrările comisiei de egalitate de şanse", ne-a declarat deputatul democrat-liberal. Stavroistu a mai adăugat că la începutul acestui an, urmează să aibă două deplasări de lucru ale comisiei, una în martie, la Paris iar cealaltă în mai, la Strasbourg.

Contactată telefonic, Cristina Dumitrache, membră a comisiei pentru politică externă şi vicepreşedintă a Comisiei pentru egalitate de şanse pentru femei şi bărbaţi, ne-a declarat că în aprilie şi mai 2009 a avut câte o deplasare OSCE, cu ocazia alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, în iulie o vizită de lucru în Italia, împreună cu Comisia de politică externă iar în noiembrie o alta, în Suedia, participând, în calitate de membru al comisiei de egalitate de şanse, la o dezbatere pe tema rolului femeii în politică.

Cât priveşte deplasarea pe care Antonella Marinescu a efectuat-o în luna martie a anului trecut, deputatul social-democrat ne-a declarat că a fost pentru trei zile la Istanbul la Parlamentul pentru Apă, la Forul de Apă. „Am mai fost invitată să particip şi la alte comisii sau discuţii în străinătate dar care durau doar o zi, pe care le-am refuzat. Mai multă cheltuială decât rezultat", a mai adăugat Marinescu, membră a comisiei de administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic.

Colegul său liberal, Mihai Lupu, membru în comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare, ne-a precizat că în luna mai a anului trecut a avut o deplasare de trei zile în China unde a participat la o misiune economică pe lângă Ministerul de Comerţ, la Shanghai, de refacere a relaţiilor în această arie de activitate, dat fiind că în primăvara lui 2009 s-a declanşat scandalul reprezentat de muncitorii chinezi angajaţi în România care nu fuseseră plătiţi de angajatorii români.

Cât despre celălalt deputat care a avut deplasări în 2009, Eduard Martin, acesta nu a putut fi contactat telefonic pentru a ne spune unde a efectuat cele două deplasări de lucru, în calitate de membru al comisiei de buget, finanţe şi bănci.


Tags: Mihai Lupu


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii