Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:10 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cat dau parlamentarii constanteni pe chiriile cabinetelor

ro

18 Aug, 2009 02:07 1539 Marime text
cap_2.jpgDintre toţi parlamentarii constănţeni, cele mai mari cheltuieli pe chirie şi utilităţi, în cele şase luni de mandat, le-a avut deputatul PSD Cristina Dumitrache - 8.000 de lei

Social-democrata este urmată de deputatul UDTR Iusein Ibram, care a cheltuit relativ mai puţin - 7.000 de lei. Asta în condiţiile în care şase din cei 12 trimişi în Parlamentul ţării au făcut economii la bugetul de stat, fără a li se aloca vreun ban pentru chirii şi utilităţi.

În vreme de criză, chiar dacă preţurile imobilelor de închiriat au scăzut simţitor, există situaţii în care banii sunt cheltuiţi la discreţie, fără a se încerca să se facă în vreun fel o economie. În această categorie intră o parte a parlamentarilor constănţeni pentru care n-au contact sumele pe care, lunar, le plătesc pentru chiriile spaţiilor unde funcţionează cabinetele lor parlamentare.

Chiar dacă aparent pare ciudat, cinci dintre aleşii constănţeni social-democraţi nu au plătit niciun ban de-a lungul celor şase luni de când şi-au deschis cabinetele parlamentare nici pentru spaţiul pe care îl folosesc, nici pentru alte cheltuieli de birotică. După cum arată datele postate pe site-ul Camerei Deputaţilor, Eduard Martin, Antonella Marinescu şi Alexandru Mazăre nu plătesc niciun ban pentru spaţiul comun unde au deschis cabinetul parlamentar comun, în sediul organizaţiei judeţene a PSD Constanţa, din strada Mircea cel Bătrân nr. 102. Probabil privilegiul acordat de organizaţia PSD de a nu plăti chirie pentru spaţiul pe care îl folosesc este recompensa pe care echipa constănţeană a dat-o acestora pentru rezultatele obţinute la alegeri. Din aceeaşi categorie, a celor care au făcut economie la bugetul Camerei Deputaţilor, face parte şi PSD-istul Matei Brătianu şi deputatul UDTTMR Amet Aledin. Cât despre senatorul Nicolae Moga, acesta nu ar avea de ce să plătească chirie, de altfel nici nu figurează la capitolul costuri în acest sens, pentru că foloseşte ineditul cabinet parlamentar pe roţi - aşa-numitul mogamobil.

cristina_dumitrache_03.jpgI-a întrecut pe toţi

Chiar dacă cinci dintre aleşi au fost mai strânşi la mână, colega lor, Cristina Dumitrache, i-a întrecut pe toţi. Ea a cheltuit, în total, 8.000 de lei numai pe chirie, în condiţiile în care în dreptul lunilor ianuarie, februarie şi mai nu figurează cu nicio cheltuială.

Următorul în lista risipitorilor este deputatul minorităţilor, Ibram Iusein (UDTTMR), care a dat în şase luni 7.000 de lei numai pe chirie. Asta în condiţiile în care, în repetate rânduri, am vizitat sediul biroului său parlamentar, situat pe strada Primăverii nr.24, şi niciodată nu am găsit pe nimeni să ne dea vreo informaţie. Mai mult, cei pe care i-am găsit în clădirea în care funcţionează cabinetul parlamentar ne-au declarat că deputatul nu ţine nici audienţe, nici măcar angajaţii nu-şi fac simţită prezenţa, decât în situaţii excepţionale. Pe lista cheltuitorilor figurează şi liberalul Mihai Lupu, care a dat în patru luni 6.875 lei pe chirii şi utilităţi, excepţie făcând lunile ianuarie şi mai, când nu s-au înregistrat cheltuieli la acest capitol.

ibram_iusein__udttmr_02.jpgPD-L-iştii, zgârciţi cu banii statului

Mai puţin însă au cheltuit social-democrata Manuela Mitrea (2.000 de lei) - care nu a înregistrat consumuri decât în aprilie şi mai, urmată de senatorul liberal Puiu Haşotti, care, în cinci luni, şi-a atribuit din vistieria statului 2.569,8 lei. De precizat însă că suma dată de senatorul liberal ar fi şi mai mare dacă s-ar aduna şi banii pe care i-a dat senatorul pe chirie/utilităţi în luna iunie. Datele referitoare la informaţiile economice de pe iunie nu au fost încă afişate pe site-ul Senatului. Nici colegul său de partid, Gheorghe Dragomir, nu s-a lăsat mai prejos. Cu excepţia lunii mai, când nu a înregistrat sume, deputatul PNL a cheltuit 2.172 lei pe chirie/utilităţi.

Deputaţii democrat-liberali au fost mult mai precauţi în ceea ce înseamnă cheltuirea banului public. În an de criză, Maria Stavrositu (PD-L) a luat 1.350 de lei din bugetul Camerei, în vreme ce Constantin Chirilă, doar 535 de lei, iar Zanfir Iorguş - 240 de lei, doar în luna februarie.

{mos_ri:chirie,parlamentari}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii