Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:15 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bătaia de joc a Fundaţiei Fantasio, schimbată după un an Angajaţi ai Teatrului Fantasio, prinşi „în flagrant" în timp ce montau noua plachetă (galerie foto)

ro

14 Jan, 2011 02:39 1986 Marime text
cap_9.jpgDupă ce anul trecut au încasat 100.000 de lei pe o plachetă din bronz dedicată celebrării a 160 de ani de la naşterea marelui poet naţional Mihai Eminescu, de care şi-au bătut joc, Fundaţia Fantasio s-a trezit să înlocuiască abia ieri placheta plină de greşeli de ortografie pe care o dedicaseră poetului

Ieri, fix la ora prânzului, doi angajaţi ai Fundaţiei Fantasio se chinuiau să monteze o altă plachetă dedicată lui Mihai Eminescu, amplasată pe unul dintre stâlpii de lângă statuia poetului, de pe esplanada de la Cazino.

eminescu_2010_2011.jpgAnul trecut, în luna februarie, aduceam la cunoştinţa cititorilor noştri faptul că aleşii judeţeni au votat un proiect de hotărâre care viza atribuirea unui miliard de lei vechi Fundaţiei Fantasio pentru realizarea unei plachete din bronz dedicate împlinirii a 160 de ani de la naşterea Luceafărului poeziei româneşti. Lucrarea nu s-a dovedit a fi decât batjocura autorităţilor faţă de unul din cele mai mari nume ale literaturii române. Practic, lucrurile au stat în felul următor: în luna februarie a anului trecut, aleşii judeţeni votau o hotărâre prin care dădeau o sumă importantă de bani fundaţiei din curtea lor, Fantasio, pentru a monta, lângă statuia lui Eminescu, pe unul dintre stâlpi, o plachetă din bronz semnată de Consiliul Judeţean Constanţa, cu chipul poetului şi câteva cuvinte omagiale. Suma alocată includea şi organizarea unei expoziţii de artă, a unei sesiuni cinematografice, o sesiune de comunicări ştiinţifice şi două spectacole de teatru.

La acel moment, acţiunea era una lăudabilă, chiar dacă acei bani puteau fi folosiţi în alte scopuri, însă alt aspect ne-a intrigat la momentul când am abordat acest subiect: în graba lor de a monta placheta, cei care au realizat-o au uitat să mai ţină cont de tot ceea înseamnă gramatică sau reguli de ortografie. Redăm integral textul plachetei care trona până acum câteva zile pe esplanada de la Cazinou, pe care au „admirat-o" turiştii toată vara, „apreciind" sârguinţa în batjocura autorităţilor locale: „In amintirea poetului Mihai Eminescu fauritorul limbii si constiintei nationale romanesti, evocator al pamantului dobrogean la 160 de ani de la nastere 15 ianuarie 2010 Consiliul Judetean Constanta Liga Culturala pentru Unitatea Romanilor de pretutundeni". De parcă nu era suficient faptul că cel care a gravat literele nu a folosit diacritice („ă"-uri, „ş"-uri, „ţ"-uri, „â"-uri), cei care s-au preocupat de această lucrare au greşit inclusiv ortografierea cuvântului „pretutindeni", cam greu pentru unii, mai slab dotaţi, fiind scris „pretutundeni". Până la momentul în care am atras atenţia autorităţilor locale asupra batjocurii pentru care au mai plătit şi o grămadă de bani, nimeni nu s-a sinchisit să se gândească cum ar putea repara greşeala.

Placheta era de fapt „o încurcătură". Cică

Ieri, cu două zile înainte de comemorarea a 161 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu, am mers la faţa locului, pentru a vedea dacă autorităţile au făcut ceva pentru repararea greşelilor de ortografie. Mare ne-a fost surpriza când, exact la ora prânzului, într-o zi de lucru, când mai nimeni nu se plimbă pe faleza Cazinoului, doi muncitori de la Teatrul Fantasio, după cum am aflat apoi chiar de la ei, se chinuiau să monteze placheta cea bună. O alta corect scrisă, cu tot cu diacritice şi cu respectivul cuvânt îndreptat. La început comunicativi, cei doi muncitori s-au arătat foarte în temă cu problema plachetei greşite de anul trecut şi au încercat să scoată basma curată instituţia, precizând că respectiva plachetă fusese de fapt o încurcătură. Din spusele lor, cea greşită ar fi trebuit să ajungă la Arad. Bineînţeles, o minciună aberantă. Şi chiar dacă ar fi fost aşa, de ce autorităţile judeţene au acceptat să monteze placheta în acel fel realizată?! În realitate, cine ar fi comandat o plachetă plină de greşeli pe care oricine le-ar fi sesizat şi cu care orice autoritate judeţeană sau locală s-ar fi făcut de râs fără niciun dubiu. Ulterior, când şi-au dat seama că nu stau de vorbă cu nişte curioşi oarecare, cei doi muncitori au tăcut mâlc şi nu au mai răspuns la nicio întrebare.

Aşadar, autorităţile judeţene, care anul trecut după ce am descoperit greşelile se dădeau de ceasul morţii că vor schimba placheta de îndată, au găsit de cuviinţă să o înlocuiască peste exact un an. Probabil, pentru unii, „îndată" a căpătat între timp o altă conotaţie pe care noi „am uitat" să ne-o însuşim.

Am încercat să luăm legătura şi cu purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean, Cristian Moldovanu, pentru a ne da mai multe informaţii în ceea ce priveşte modalitatea în care s-a reparat greşeală şi dacă au fost alocaţi alţi bani pentru refacerea plachetei, însă acesta ne-a respins în mod constant apelurile pe tot parcursul zilei de ieri.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • joe 13 Jan, 2011 23:59 parca eram 2011 nu 2010