Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:46 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dezbatere pe marginea Legii Invatamantului

ro

29 Mar, 2010 03:42 3986 Marime text

dezbatere.jpgCadrele didactice din Mangalia vor să trimită consilierii locali la cursuri de perfecţionare

Liceul Teoretic „Callatis" a găzduit, la finele săptămânii, o serie de dezbateri pe marginea Legii Învăţământului, la eveniment participând Inspectorul General Elena Buhaev, senatorul Mircea Banias, deputaţii Zanfir Iorguş şi Constantin Chirilă, alături de câteva sute de cadre didactice din Mangalia, 23 August, Limanu, Tuzla, Eforie, Negru-Vodă etc.

Profesorii, învăţătorii şi educatorii din sudul judeţului şi-au prezentat reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean principalele nemulţumiri, dar şi propuneri de amendamente la noua Lege a Învăţământului.

Majoritatea covârşitoare a acestora nu este de acord cu componenţa Consiliului de Administraţie: o treime cadre didactice, o treime părinţi şi o treime reprezentanţi ai consiliului local: „Să ne lase cu politicul în pace", au afirmat profesorii prezenţi la Liceul „Callatis". „Consiliul va trimite oameni politici care şi până acum aveau un cuvânt de spus, dar care, aproape niciodată, nu veneau la întâlniri. Invităm de fiecare dată reprezentanţii consiliului la întâlnirile Consiliului de Administraţie al liceului, dar nu au nici măcar decenţa să ne transmită că nu vin", a spus şi directorul Callatis-ului, prof. Livia Costache.

dezbatere1.jpg„Performanţa este să aducem elevii din mediul rural la şcoală"

Fostul director al aceleiaşi instituţii, prof. Vasile Arsinte, a venit cu o serie de amendamente la Legea educaţiei: „Contractul de management al directorilor ar trebui semnat cu Consiliul Local şi nu cu primarul, pentru a îndepărta presiunea politicului. În plus, ar trebui ca, în cazul „treimilor" din Consiliul de Administraţie, atât părinţii, cât şi consilierii, să urmeze cursuri şi să deţină un certificat prin care să se ateste că sunt apţi să judece activitatea cadrelor didactice", a afirmat prof. Vasile Arsinte.

S-a mai propus, în continuare, păstrarea liceelor pedagogice, dar şi modificarea articolului ce prevede salarizarea în funcţie de performanţe: „Considerăm o adevărată performanţă faptul că reuşim să aducem elevii la şcoală aici, în mediul rural", a declarat prof. Magda Colesniuc, de la Şcoala generală din 23 August.

Cadrele didactice s-au mai plâns de modul în care fiecare şcoală îşi primeşte anual banii, dar şi de salarizarea extrem de proastă.

Parlamentarii constănţeni au declarat că vor susţine amendamentele prezentate de cadrele didactice, afirmând că legea este perfectibilă: „Nu este important să se obţină o lege a învăţământului foarte repede, ci o lege bună, care să plaseze educaţia pe locul pe care îl merită", a declarat senatorul Mircea Banias.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • liviu53 05 Apr, 2010 21:40 Daca dati scolile exclusiv pe mana primariilor vor fi bataia de joc a primarilor. In orasul meu ....scolile sunt bataia de joc ale primariei.Nu numai ca nu au bani sa le plateasca utilitatile , dar secretarii si profesorii au ajuns sa cumpere detergenti maturi, hartie de scris pentru statele de plata si altele. In scoli cel mai important este procesul de invatamant, dar omul care vine la servici trebuie platit , trebuie sa aiba o vechime , ii trebuie tinuta evidenta activitatii astfel vine degeaba.Mai ganditiva si la partea auxiliara din procesul de invatamant nu faceti numai referiri vage despre aceasta.V aspun ca sunt primarii si primari care efectiv sfideaza scolile referitor la trebuintele zilnice,si o sa va mai spun pentru ca sunt lucruri adevarate de care m-am lovit.Sunt si acum scoli care fac state de plata cu pixul (chiar in orase) si desi diplomele trebuiesc facute pe calculator , sunt scrise tot de mana si multe altele. Nu lasati scolile numai la mana primarilor.Ministerul invatamantului trebuie sa se gandeasca la toate activitatile din scoli., pentru-ca la TV scandalul este doar de la salarii , si probleme financiare , sunt cele mai dezbatute probleme, dar in legea inv . nu sunt luate in seama.Sindicatele la tv nu discuta de modul cum se desfasoara procesul de invatamant, ci numai de bani. In scoli sunt o multime de probleme grave nu numai salarii .Copii tebuie sa invete in conditii de igiena si siguranta , lucru de care in multe orase primariile habar nu au.
  • S.S 31 Mar, 2010 00:03 Legea Educatiei "Funeriu" = Legea "bataii de joc" l-a adresa universitatiilor,studentilor si nu numai...