Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:45 30 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliile de administraţie vor tăia şi spânzura în şcoli

ro

23 Aug, 2011 01:40 2978 Marime text
consilii_de_administratie_sedinta_2.jpgCA-urile care trebuie să fie înfiinţate până la începutul anului şcolar vor avea atribuţii sporite, în acest sens ele devenind un fel de „sperietoare" pentru directori

Legislaţia în vigoare prevede înfiinţarea până la toamnă a noilor consilii de administraţie (CA) din unităţile de învăţământ preuniversitar. Potrivit noii legislaţii, din componenţa CA trebuie să facă parte şi un consilier local. Activitatea din cadrul CA nu este plătită, iar mulţi dintre consilierii locali lucrează în domenii care nu au nicio legătură cu şcoala. În acest context, ne întrebăm cum se vor împăca atribuţiile viitoarelor CA cu faptul că reprezentanţii acestora vor fi responsabili pentru cinci sau şase unităţi de învăţământ. „În anul şcolar 2010-2011, în unităţile şcolare din judeţ s-a format noua componenţă a CL. Este adevărat că mulţi dintre consilierii municipali vor avea în subordine mai multe unităţi. Cu toate acestea fiecare membru al CA are anumite obligaţii, pe care trebuie să le îndeplinească", a explicat Gabriela Costea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Spaima directorilor

consilii_de_administratie_sedinta_.jpgViitoarele CA care ar trebui înfiinţate până la începutul anului şcolar 2011-2012 vor avea atribuţii sporite. Membrii CA se vor ocupa atât de managementul financiar al unităţilor, cât şi de organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice, dar şi de director şi director adjunct. Totodată, membrii consiliului de administraţie pot decide sancţionarea sau chiar eliberarea din funcţie a directorului şcolii, asigurând conducerea instituţiei prin numirea unui interimar din acest for până la organizarea concursului. De asemenea, CA stabileşte poziţia şcolii în relaţiile cu terţii, organizează concursul de ocupare a funcţiilor de director şi de director adjunct, aprobă planul de încadrare cu personal didactic şi didactic auxiliar, precum şi schema de personal nedidactic. Membrii CA care se află în conflict de interese nu participă la vot. Deciziile privind bugetul şi patrimonial unităţii de învăţământ se iau cu majoritatea din totalul membrilor consiliului de administraţie.

Vezi aici componenţa CA-urilor

În funcţie de numărul de elevi, fiecare unitate de învăţământ va avea un consiliu de administraţie format din şapte, nouă sau 13 membri. Potrivit legislaţiei, în cazul unui CA cu şapte membri, componenţa va fi următoarea: trei cadre didactice, inclusiv directorul, doi reprezentanţi ai părinţilor, un reprezentant al primarului şi unul al consiliului local. În cazul unui CA format din nouă membri, componenţa va cuprinde patru cadre didactice, inclusiv directorul unităţii, un reprezentant al primarului, doi reprezentanţi ai consiliului local şi doi reprezentanţi ai părinţilor. În schimb, dacă un CA va avea 13 membri, componenta va cuprinde şase cadre didactice inclusiv directorul, un reprezentant al primarului, trei reprezentanţi ai consiliului local şi trei din partea părinţilor. Legislaţia prevede ca reprezentanţii primarului, consiliului local şi ai părinţilor trebuie să facă dovada studiilor absolvite, condiţia minimă impusă este să fie absolvenţi de liceu, cu diplomă de bacalaureat. Mai mult, membrii CA nu pot avea, pe perioada exercitării mandatului, funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte în cadrul unui partid politic, la nivel local, judeţean sau naţional şi nu trebuie să se afle în litigii directe cu şcoala sau în conflicte de interese. Durata mandatului în cadrul CA va fi de un an de zile. Membrii acestor foruri pot fi revocaţi mai devreme dacă înregistrează trei absenţe consecutive sau cinci absenţe în decursul unui an şcolar la şedinţele ordinare sau în cazul în care se află într-o situaţie de incompatibilitate cu aceste atribuţii.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii