Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:59 20 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noua Republică a depus la Parlament o Lege care asigură părinților ce muncesc o supraveghere a copiilor în vacanțele de vară

ro

25 Oct, 2015 10:08 914 Marime text
Se propune ca Legea Educației Naționale să prevadă programe, opționale și cu plata, în școli și grădiniţe, pentru vacanța de vară, în scopul supravegherii şi instruirii copiilor ai căror părinţi doresc aceasta, pentru că muncesc și nu au o soluție alternativă de supraveghere a lor în timpul vacanței.

Partidul Noua Republică a depus la Parlament, prin senatorul Valeriu Todirașcu, o inițiativă legislativă pentru modificarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 cu privire la derularea unor programe opționale și cu plată, în școli și grădiniţe, pentru vacanța de vară.

Detalii suplimentare găsiţi aici:  https://www.tody.ro/document/2015-09-15-Senator-Valeriu-Todirascu-Initiativa-Legislativa-Legea-educatiei-program-optional-contracost-vacanta-de-vara

Legea Educaţiei Naţionale afirma în art. 13 că: (1) Învăţarea pe tot parcursul vieţii este un drept garantat de lege. Totuşi, mai mult de 3 din cele 12 luni ale anului, copiii sunt în vacanţă. Comparând această vacanţă a copiilor cu concediile de numai 3-4 săptămâni ale majorităţii părinţilor, se constată că o lungă perioadă de timp, elevii şi preşcolarii nu pot beneficia de supraveghere şi educaţie din partea părinţilor.

! - banner-comunicate-VACANTEÎn multe ţări, sunt organizate cursuri de vară pentru elevi, cursuri care îmbunătăţesc major educaţia copiilor prin activităţi instructiv-recreative: jocuri sportive, participare la activităţi culturale, cum sunt spectacolele și muzeele, contacte cu alte grupuri de elevi, drumeţii, vizitare de oraşe sau zone turistice, vizite în alte ţări. În Romania, însă, în cea mai mare parte a vacanţelor, copiii nu beneficiază de niciun fel de educaţie.

În aceste perioade, şcolarii rămân nesupravegheaţi, riscând să se accidenteze sau să fie expuşi anturajelor periculoase ale străzii, consumului de alcool sau de droguri, iar preşcolarii ai căror familii nu beneficiază de sprijinul unor bunici pot rămâne nesupravegheaţi. Foarte puțini părinți pot apela la bunici, angaja bone sau trimite copiii în tabere, tabere organizate de şcoli şi cu preţuri rezonabile fiind puține, iar cele particulare depăşind posibilităţile materiale ale multor părinţi. De multe ori, părinţii cu copii preşcolari sunt forţaţi să recurgă la concedii medicale sau fără plată pentru supravegherea lor pe timpul vacanţelor sau să angajeze bone, ce presupun costuri mai mari decât soluția găsită prin acest proiect de lege.

Activităţile organizate de şcolile publice sunt, de cele mai multe ori, mult mai ieftine decât cele organizate privat pentru că acestea beneficiază de o bază materială proprie. Aceste activităţi se pot organiza, cu uşurinţă, fără investiţii suplimentare, pentru un număr mai mic de copii al căror părinţi doresc să îşi înscrie copiii în astfel de programe şi cu un număr redus de cadre, ceea ce le permite celorlalte cadre să îşi desfăşoare, pe rând, concediile de odihnă.

Prin completarea Legii Educației Naționale cu programe opționale și cu plata în perioada vacanțelor de vară va permite ajutarea părinţilor care muncesc în perioada de vară, prin realizarea unei educaţii avansate şi unei siguranţe suplimentare a tinerei generaţii, fără implicarea fondurilor publice de la buget, Guvern sau administrația locală, dezvoltarea unui remediu și crearea unei alternative la izolarea copiilor în lumea virtuală și tentația copiilor să petreacă un timp mult prea lung în faţa televizorului sau a computerului.

În același timp, se vor putea crea locuri de muncă pentru profesorii care doresc să câştige suplimentar pe perioada de vară, realizarea de venituri suplimentare pentru profesori, în special cei tineri, ei fiind plătiți practic de către părinţii care doresc înscrierea copiilor în programul de vară.

Sistemul public de educație poate și trebuie să furnizeze acest serviciu, respectiv şcoala şi grădiniţa de vară, în special din zonele defavorizate, unde oferta privată practic nu există.

Ti-a placut articolul?

Comentarii