Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:20 17 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pedepse cu suspendarea executarii pentru doi sarlatani

ro

17 Sep, 2003 00:00 1321 Marime text

Peste 35.000 de persoane au ramas cu "buza umflata"

Patru patroni ai unor firme care ofereau locuri de munca in strainatate au inselat peste 35.000 de persoane din toata tara, insa numai 2.000 au depus plangeri impotriva acestora * Ei au fost condamnati initial la pedepse cu inchisoarea cuprinse intre trei si sapte ani de inchisoare, insa prin decizia magistratilor de la Curtea de Apel Constanta sentinta a fost modificata in parte

Magistratii de la Curtea de Apel Constanta s-au pronuntat, ieri, in dosarul in care inculpati sunt Gheorghe Marinescu, Constantin Botezan si Laurentiu Mitea, administratori ai SC "Gero Classic" si "Compact Rom 96" SRL din Constanta. Asa cum reiese din actul de inculpare, cei trei impreuna cu Rodica Popa ofereau, prin intermediul firmelor ai caror patroni erau, locuri de munca in strainatate. Sediul societatilor erau la hotelul "Dobrogea" din Constanta, iar oferta de munca viza, in principal, meseriile de ospatar, bucatar, cofetar, constructor si zidar. Vrajiti de miracolul muncii in strainatate, despre care erau informati ca se castiga sume exorbitante pentru un roman, oferta nu s-a lasat prea mult asteptata. Pentru un serviciu in strainatate oamenii dadeau sume de bani in functie de posibilitatile fiecaruia. Cei care se inscriau pentru un astfel de post semnau un contract care era destul de greu de inteles pentru omul de rand. Deoarece afacerea devenise foarte rentabila, patronii s-au gandit ca nu ar fi rau sa-si extinda afacerea, ceea ce au si facut. In acest sens, ei si-au deschis filiale in toata tara, astfel ca pagubitii nu sunt numai constanteni. Dupa ce a trecut o perioada de timp, cei care asteptau sa fie contactati pentru a pleca la munca in strainatate si-au dat seama ca au fost pacaliti si au inceput sa depuna plangeri la Politie.Conform rechizitoriului intocmit de catre procurori, in perioada 1999-2000, Gheorghe Marinescu, impreuna cu Rodica Popa, Constantin Botezan si Laurentiu Mitea au pretins si au primit aproximativ 15 miliarde de lei de la peste 35.000 de persoane din toata tara, dar impotriva lor nu au fost depuse decat 2.000 de plangeri.

Pedepsele primite nu i-au multumit pe "afaceristi"

Nici una dintre persoanele inselate nu a plecat cu contract de munca in strainatate. Cei patru infractori au fost trimisi in fata instantei de judecata, facandu-se vinovati de savarsirea infractiunii de inselaciune. Procesul s-a judecat in prima instanta la Judecatoria Constanta care a decis condamnarea acestora. Astfel, Gheorghe Marinescu a primit sapte ani si sase luni de inchisoare, Rodica Popa trei ani si zece luni, Constantin Botezan patru ani si patru luni, iar Laurentiu Mitea patru ani si patru luni. Pedeapsa mai prevedea interzicerea unor drepturi pe o perioada de sase ani si mentinerea sechestrului asigurator pe bunurile inculpatilor. Nemultumiti de pedeapsa primita, inculpatii au atacat sentinta data de catre Judecatorie si au inaintat apel, calea extraordinara de atac judecandu-se la Tribunalul din Constanta in complet special, unde magistratii au mentinut pedeapsa data de Judecatorie. Datorita acestui motiv, Botezan, Marinescu si Mitea au inaintat recurs la Curtea de Apel Constanta. In urma deliberarilor, judecatorii de la aceasta instanta au admis numai recursul lui Botezan si pe cel al lui Mitea, cel inaintat de Marinescu fiind respins. Astfel, judecatorii de la instanta superioara au dispus reducerea pedepsei la patru ani cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei pentru Mitea si Botezan. De mentionat ca inculpata Rodica Popa nu a mai formulat apel si nici recurs impotriva sentintei date de catre magistratii de la Judecatorie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii