Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:20 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Marinei, pentru zeii locali si umilirea publicului

ro

16 Aug, 2004 00:00 1014 Marime text

Sarbatoare pentru cei mari

Festivitatile ocazionate de sarbatorirea marinarilor si a Sfintei Maria au creat mari nemultumiri printre cei prezenti, oricum mult mai putini decat in alti ani * Organizatorii au ales ca loc de desfasurare a festivitatilor faleza din dreptul Comandamentului Operational Naval, mult prea mic pentru afluenta de turisti si localnici dornici sa participe la eveniment * Ministrul Apararii, Ioan Mircea Pascu, a participat la festivitati fara sa fie insotit, ca de obicei, de sotia sa * Demonstratiile navale si cele aeriene au fost facute numai pentru cei din tribuna oficiala, spectatorii de rand nevazand absolut nimic * Parasutistii si militarii din trupele speciale ale Batalionului de Infanterie Marina au ridicat calitatea festivitatilor * Cu toate acestea, publicul a plecat nemultumit, impresia generala fiind aceea ca, de fapt, totul ar fi fost organizat doar pentru cei din tribuna oficiala * Este pentru prima data cand acest eveniment are loc in afara portului, din cauza implementarii internationale a sistemului de securitate ISPS

Anuntata cu mare fast si pregatita asiduu timp de cateva zile, Ziua Marinei a fost pana la urma celebrata in cursul zilei de ieri. Datorita faptului ca in prezent Portul Constanta se afla sub incidenta unui nou program de securitate, accesul in acest perimetru facandu-se numai pe baza unor permise si aprobari speciale, anul acesta Ziua Marinei a fost oficiata intr-un alt amplasament fata de cel obisnuit. De aceasta data, festivitatile au fost organizate in incinta Comandamentului Operational Naval, al carui sediu se afla pe faleza Constanta. Uriasa terasa care domina faleza a fost amenajata pentru a adaposti tribuna personalitatilor orasului Constanta, precum si ceilalti invitati de vaza din capitala. La festivitati au participat ministri, secretari de stat, senatori si deputati. Sarbatoarea de ieri a avut, pe langa multe alte semnificatii, si anumite caracteristici unice. Astfel, oficial, pentru prima oara Ziua Marinei Romane s-a oficializat in conditiile in care Romania are pe deplin calitatea de membru al NATO. Tot pentru prima oara, si spre rusinea organizatorilor, nu au fost invitati reprezentantii Sindicatelor Portuare si cei ai Sindicatului Liber al Navigatorilor. Si nu in ultimul rand, tot pentru prima oara zeul Neptun a fost intruchipat de doua personaje, complet diferite si la chip si la vesminte, dand impresia publicului, si nu numai, ca toata acea butaforie a fost prost aleasa si mai ales prost jucata. Din punct de vedere monden, la festivitatile prilejuite de Ziua Marinei, pentru prima oara ministrul Apararii, Ioan Mircea Pascu, a venit fara a fi insotit de blonda sa sotie, care obisnuia cu fiecare asemenea ocazie sa-si etaleze frumosul tatuaj batut des si fin pe omoplatul drept. Tot pentru prima oara, toate demonstratiile marinarilor si ale celorlalte forte au fost facute in mod expres pentru incantarea exclusiva a celor din tribuna oficiala, publicul larg fiind tinut la distanta de zona VIP-urilor. De asemenea, niciodata pana acum instrumentistii din componenta fanfarei militare nu s-au batait jenant in timp ce interpretau pasaje muzicale din opere ale unor mai compozitori, cu toate ca lor, interpretilor, li se parea ca fac o "miscare de scena" deosebita. Publicul a semnalat doar ridicolul.

Salvarea a venit din cer

Cum mai toate defilarile de ieri ce au evoluat prin fata tribunei oficiale, si la care au participat vechile si depasitele nave militare din componenta Fortelor Navale, au avut un impact neutru asupra spectatorilor, singurele momente mai speciale au fost oferite de catre luptatorii din cadrul Batalionului de Infanterie Marina de la Babadag si trupele speciale de parasutisti. Simularile atacurilor de pe mare si de pe uscat, precum si desantul fascinant al parasutistilor au facut tot spectacolul oferit de organizatori. In ciuda vantului puternic, parasutistii din trupele speciale si-au aratat maiestria prin aterizarile perfecte la punct fix. Scafandrii din trupele de comando au efectuat un atac simulat asupra tribunei oficiale, dupa ce au fost plasati in apa marii de un elicopter. In timpul atacului, care la un moment dat se putea spune ca era desprins din filme, cativa ziaristi aflati in tribuna special amenajata pentru ei au fost atinsi de cartusele oarbe aruncate din AKM-urile militarilor care participau la simulare. Din fericire, nimeni nu a fost insa ranit. Un moment hilar si care a pus in dificultate organizatorii a fost cel al sosirii zeului Neptun. Acesta, pe langa faptul ca a sosit pe la sfarsitul ceremoniilor (pe dos cum se procedeaza de obicei, normal zeul Neptun fiind cel care deschide ceremonialele) si a venit pe mare intr-o barca pneumatica tip Zodiac, nu a trecut bine prin fata tribunei oficiale, si dupa un colt al cladirii Comandamentului Naval a aparut un alt Neptun, cu alte plete de plastic si alt capot de baie de alta culoare, insotit de alte nimfe. Aparitia prematura si pitoreasca a celui de-al doilea Neptun a facut imediat subiectul multor glume deocheate. Puse cap la cap, in pofida eforturilor depuse de autoritati, manifestarile de Ziua Marinei nu s-au ridicat totusi la nivelul asteptarilor. Publicul a fost dezamagit de faptul ca intreaga manifestare a fost parca facuta exclusiv pentru cei aflati in tribuna oficiala, inclusiv jocurile marinaresti, totul fiind executat doar pentru a fi apreciat de o mana de oameni. Fata de anii trecuti cand febra pregatirilor pentru aceasta sarbatoare era mult mediatizata, de aceasta data, autoritatile si organizatorii au mers "pe blat", totul facandu-se public in ultimul moment. Daca pentru oficiali festivitatile de ieri au reprezentat un spectacol reusit, pentru restul lumii, pentru spectatorii de rand, toata povestea nu a fost decat un circ.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii