Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:38 13 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tragediile anului 2009

ro

04 Jan, 2010 03:55 10627 Marime text
florinmeliu1.jpgCotidianul ZIUA de Constanţa vă readuce în atenţie evenimentele grave care au şocat opinia publică în decursul anului trecut şi cauzele care au stat la baza producerii lor.

31 martie: Poliţistul Florin Meliu, grav rănit în accident. Tânărul a murit cinci zile mai târziu, pe 5 aprilie

Florin Meliu, de 26 de ani, agent la Serviciul de Poliţie Rutieră Constanţa, a fost transportat, pe 31 martie, la Secţia Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, mai mult mort decât viu. El a fost implicat într-un grav accident de circulaţie, fiind dus la spital în stare critică de către un echipaj SMURD. Agentul Florin Meliu a pierdut controlul maşinii, a ajuns pe contrasens şi a intrat într-un TIR care mergea regulamentar. Martorii spun că el circula cu viteză foarte mare pe bulevardul Aurel Vlaicu, în zona Metro 1, când brusc, din cauze necunoscute, a pierdut controlul asupra automobilului. Florin Meliu era cunoscut ca poliţistul care a tunat maşina de serviciu, împreună cu un alt coleg de-al său. La înmormântarea poliţistului Florin Meliu au participat aproape toţi colegii lui. Poliţiştii şi-au condus colegul pe ultimul drum, plângând în hohote. El a fost înmormântat pe 8 aprilie. Încă de la orele dimineţii, Poliţia Militară a blocat străzile şi a coordonat traficul din jurul Catedralei „Sfinţii Petru şi Pavel".
În jur de 300 de persoane au participat la înmormântarea agentului de poliţie. Rudele şi prietenii erau prezenţi la ora 11.00, iar în decursul unei jumătăţi de oră şi-au făcut apariţia şi colegii. Aproximativ două sute de poliţişti, dintre care o sută de la Serviciul Rutier, au venit să îşi ia rămas bun de la Florin Meliu. Un ultim omagiu a fost adus şi de un echipaj de 20 de jandarmi care purtau drapelul tricolor. Întregul cortegiu a fost însoţit de fanfara militară a Forţelor Navale. Slujba religioasă a fost oficiată de arhimandritul Maxim, de la Arhiepiscopia Tomisului.
Trupul neînsufleţit al lui Florin Meliu a fost scos din Catedrală la ora 13.30, apoi cortegiul funerar s-a deplasat către Cimitirul Central. Coloana a fost condusă de zece agenţi pe motociclete, iar prima maşină sosită la cimitir, în jurul orei 15.00, a fost cea care transporta coroanele de flori.

accident_saligny.jpg25 aprilie - Grav accident rutier la Saligny

Bilanţ tragic: patru morţi şi un rănit. Trei autospeciale de descarcerare, una cu apă şi spumă şi autosanitara SMURD tip C ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea" al judeţului Constanţa au intervenit în urma accidentului petrecut pe 25 aprilie, în jurul orei 17.00, pe DN 22C, în dreptul localităţii Saligny.

O autobasculantă încărcată cu pietriş s-a răsturnat peste un microbuz în care se aflau patru persoane: doi bărbaţi şi două femei. Basculanta circula dinspre Cernavodă către Medgidia, când unul dintre pneurile de pe partea stângă a făcut explozie iar şoferul nu a mai putut controla direcţia de mers a acesteia. În primă fază, autobasculanta a acroşat un autoturism Dacia Logan, însă şoferul acestuia a avut noroc şi inspiraţia de a vira brusc şi să scoată turismul de pe şosea în câmp. În spatele Daciei era un microbuz, marca Mercedes Sprinter al cărui şofer nu a avut timp să reacţioneze întrucât basculanta s-a răsucit şi s-a răsturnat peste el.

La locul tragicului eveniment a sosit echipajul de descarcerare al Detaşamentului de Pompieri Medgidia însă având în vedere amploarea şi complexitatea misiunii, au fost trimise în sprijin încă două autospeciale pentru descarcerare de la Detaşamentul de Pompieri Constanţa Palas. O cantitate foarte mare de combustibil s-a scurs pe carosabil, o autospecială cu apă şi spumă a Detaşamentului de Pompieri Cernavodă intervenind pentru prevenirea producerii unui incendiu. Intervenţia echipajelor de pompieri a fost coordonată de către inspectorul şef al ISU „Dobrogea", col. Viorel Costache, care s-a deplasat la locul sinistrului. „Misiunea pompierilor militari a fost dificilă şi a durat mai mult de cinci ore. Cel mai greu a fost când s-a început la tăierea caroseriei microbuzului având în vedere că deja se înnoptase şi mai exista şi posibilitatea de a mai fi oameni prinşi sub ele", a declarat col. Viorel Costache.

Pentru ridicarea autobasculantei de pe microbuz s-au folosit două macarale de mare tonaj. Printre resturile vehiculului de transport persoane a fost găsită o tăblie, iar conform datelor înscrise pe ea microbuzul aparţinea firmei Pacific TransTours şi efectua curse pe ruta Mergidia - Bucureşti şi retur.

Traficul rutier din zonă a fost blocat imediat după producerea accidentului şi a fost reluat odată cu finalizarea misiunii pompierilor, adică puţin după ora 23.00. În tot acest timp, echipajele Poliţiei Rutiere i-au îndrumat pe conducătorii auto să folosească rute ocolitoare.

cogealac_2.jpgDuminică - 21 iunie: Un tânăr din Gogealac a murit în timp ce curăţa fântâna unui preot

Bărbatul de 28 de ani, din Cogealac, şi-a pierdut viaţa în curtea preotului Nicolae Dumitrache, în timp ce încerca să-i cureţe acestuia puţul. Alţi trei bărbaţi au fost la un pas de a avea aceeaşi soartă, dacă în ajutorul lor nu ar fi sărit Nelu Balaci, un alt localnic din Cogealac. Oamenii spun că moartea tânărului, tată a trei copii, ar fi o pedeapsă dată de Dumnezeu pentru că nu ar fi trebuit să se lucreze în zi de duminică. Întâmplarea a făcut ca incidentul să aibă loc în zi de sărbătoare, chiar în curtea unui preot.

Preotul a tocmit câţiva tineri, în sfânta zi de duminică, să vină să-i rezolve problema cu fântâna din curte, care nu avea apă. Iar ei au intrat, pe rând. Unul dintre ei, tatăl a trei copii, nu avea să mai iasă. Este vorba despre Ilie Voica, un tânăr de 28 de ani, care odată ce a intrat în puţul adânc de şase metri a leşinat şi a căzut în apă. A fost urmat de Laurenţiu Achimaş, Ionel Corbu şi George Cristache. Din lipsă de oxigen, şi din cauza mirosului puternic de gaze, niciunul dintre ei nu ar fi ieşit afară dacă nu şi-ar fi riscat viaţa şi nu le-ar fi sărit în ajutor concetăţeanul lor, Nelu Balaci. Dar cine este acest Nelu Balaci, acest erou al comunei Cogealac? „Este un băiat tare săritor. Nu a fost om pe care să nu-l ajute", povesteşte Filoftea Balaci, mama salvatorului. Om simplu, obişnuit cu greul vieţii, bărbatul nu a stat pe gânduri atunci când a fost anunţat că patru localnici din Cogealac sunt în pericol să moară asfixiaţi.

„Eram la cârciumă, ca fiecare, duminica, când m-au strigat şi pe mine. Nu mi-a fost teamă. Ca să salvezi un om faci orice. Nu mai stai să te gândeşti la tine în astfel de momente. În disperarea aia, nu mai ştiam nimic", a povestit salvatorul reporterilor ZIUA de Constanţa. Un singur regret a avut: „Ce rău îmi pare că nu am putut să-l scot în viaţa şi pe el", a spus eroul despre cel decedat.

ionut_varciu.jpg4 august: Fratele lui Liviu Vârciu de la LA, mort într-un accident de maşină

Ionuţ Vârciu, în vârstă de 27 de ani, fratele lui Liviu de la LA, a murit într-un teribil accident de maşină petrecut între localităţile Ovidiu şi Mihail Kogălniceanu. El se deplasa împreună cu un coleg dinspre Constanţa către localitatea Mihail Kogălniceanu, la bordul unui autoturism Mitsubishi Eclipse. Potrivit martorilor, la ieşirea din localitatea Ovidiu, maşina a trecut prin parapetul de pe marginea drumului după care s-a răsturnat de mai multe ori. În urma impactului, colegul lui Ionuţ, Traian Mocanu a fost aruncat din maşină, fiind în stare gravă. Fratele lui Liviu a rămas încarcerat între fiarele autoturismului. Colegii săi de la ISU Dobrogrea au reuşit să îl scoată în scurt timp din maşina răsturnată, însă era deja mort. Ionuţ era angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea.De menţionat că, după producerea accidentului care i-a curmat viaţa, poliţiştii au stabilit că Ionuţ Vârciu avea o alcoolemie de 1,75 la mie, însă rezultatul a fost contestat vehement de soţia sa, Roxana Şerbănescu Vârciu.

mireasa_cobadin_.jpg19 septembrie: Mireasă moartă în ziua nunţii

Tragedia care a răpit-o pe Mihaela Minea, în vârstă de 23 de ani, chiar în ziua nunţii sale, s-a produs pe drumul naţional DN3, în timp ce fata se întorcea de la coafor. Mireasa se afla pe locul din faţă, iar la volan se afla un prieten al acesteia, George Bădilă, în vârstă de 25 de ani. Cei doi se întorceau spre casă, în localitatea constănţeană Ciocârlia, la volanul unui Opel înmatriculat B7496PC, însă drumul le-a fost scurtat sinistru de moarte.

Într-o depăşire a unui TIR Iveco, înmatriculat CT 31 EXC, condus de Hristu Ion, în vârstă de 52 de ani, Opel-ul l-a acroşat cu partea din spate şi a ieşit în decor, unde s-a izbit devastator de un pom. Impactul i-a luat viaţa viitoarei mirese. Şoferul a scăpat cu doar câteva zgârieturi, însă, probabil cu o conştiinţă încărcată pentru tot restul vieţii. Deşi nu era băut - după cum a reieşit şi în urma etilotestului Drager, şi a fost atent la trafic, inevitabilul s-a produs, iar tânărul nu a mai putut face nimic ca să se opună.

accident_piatra.jpg5 noiembrie: Carnagiu pe DN 22 C, în dreptul localităţii Piatra

La numai o zi după producerea impactului mortal, poliţiştii Serviciului Poliţiei Rutiere (SPR) Constanţa au declarat că microbuzul avea Inspecţia Tehnică Periodică expirată de doar 24 de ore. Şoferul microbuzului morţii a fost sancţionat de poliţiştii de la Rutieră înainte de producerea carnagiului. Potrivit purtătorului de cuvânt al SPR Constanţa, agenţii rutieri şi reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) l-au sancţionat pe şoferul Nicolae Cojocea, în vârstă de 54 de ani, chiar cu jumătate de oră înainte de producerea carnagiului, în jur de 11.40, pentru că acesta nu a putut prezenta certificatul de înmatriculare, pe motiv că nu îl are la el. Şoferul a fost scos din trafic pe drumul naţional DN2A, în dreptul magazinului Elvila, de o echipă de agenţi de circulaţie şi angajaţi ai CJC care efectuau controale de rutină şi a primit un avertisment. După producerea impactului, oamenii legii au descoperit adevărul. Şoferul minţise, pentru că în certificatul de înmatriculare scria că ITP-ul nu mai este valabil din 4 noiembrie. Potrivit reprezentanţilor Trace Trans Corporation, firma de transport patronată de Gheorghe Mihalache, Nicolae Cojocea era unul dintre cei mai vechi şi experimentaţi conducători auto din cadrul companiei de transport, şi şofer profesionist de peste 30 de ani. Primele concluzii în cazul tragediei de la Piatra au arătat că accidentul s-a produs din neatenţia şoferului. Martorii au povestit că în momentul producerii nenorocirii şoferul microbuzului număra banii şi era atent la nişte hârtii. În acel moment microbuzul a părăsit sensul de mers şi a pătruns pe contrasens izbindu-se violent de un TIR care circula regulamentar. Bilanţul tragediei cauzată de neatenţia la volan: cinci morţi şi patru răniţi. Au fost răniţi în accident Maricel Matei, Petru Giulsei, Anca Marin şi Stamate Hristu. În urma carnagiului au murit, alături de şoferul microbuzului - Nicolae Cojocea - şi Cristina Becu, 21 de ani, din Tulcea, Ionel Dănilă, 55 de ani, Elena Sandu, 52 de ani şi Maria Stamule, 60 de ani.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • SPR 04 Jan, 2010 01:03 SOTIA LUI MELIU A NASCUT DE CURAND O FATA ! SA AIBE GRIJA DE EA DE ACOLO DE SUS !