Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:46 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Top 5 - politisti suspectati de infractiuni

ro

04 May, 2009 02:49 5033 Marime text

DESCHIDERE_politisti_01.jpgÎn timp ce doi agenţi sunt bănuiţi că ar fi dat o mână de ajutor la comiterea jafului de la Hârşova, poliţistul Răzvan Denis Ciolacu este judecat, alături de Shyti Blenis, pentru trafic de minori

Deşi poliţiştii şi răufăcătorii ar trebui să se afle, de regulă, de părţile opuse ale baricadei, nu o dată, aceştia din urmă s-au bucurat de sprijinul oamenilor legii. Chiar dacă nu toate cazurile s-au finalizat cu trimiterea în judecată a poliţiştilor, suspiciunile care au planat asupra lor au fost de ajuns pentru a spori neîncrederea în autorităţi.
În acest sens, sunt câteva cazuri notabile care au suscitat interesul opiniei publice cu privire la activităţile reale desfăşurate de aşa-zişii oameni ai legii. Primul caz răsunător este reprezentat de „jaful anului", comis în noiembrie 2008, la Hârşova, de unde s-au furat 140.000 de euro şi 720.000 de lei. Suspecţii sunt celebrul Vasile Saviuc, de 31 de ani, din Valu lui Traian, Marian Alexandru Lupu, de 20 de ani, din Constanţa, Mihai George Sântion, de 26 de ani, din Dorobanţu, şi George Cristian Ene, de 21 de ani, din Hârşova, zis Pisic. Anchetatorii care instrumentează dosarul spun că tâlhăria ar fi fost posibilă cu ajutorul conferit de doi poliţişti din localitate. Rolul concret al celor doi oameni ai legii era relativ simplu: aceştia ţineau legătura cu Marian Alexandru Lupu şi-i comunicau la telefon date despre mersul cercetărilor, menţionând în acest sens şi faptul că se află printre principalii suspecţi.

delicottii_1.jpgPrecedentul Delicoti

Pe de altă parte, poate că şocul anchetatorilor de a descoperi implicarea agenţilor de poliţie nu ar fi trebuit să fie chiar aşa de mare, dat fiind că, probabil, aceştia s-au servit de exemplul dat de agentul şef Laurenţiu Delicoti. În vara anului 2008, lui Delicoti i s-au imputat comiterea infracţiunilor de complicitate la furt calificat şi luare de mită. La momentul respectiv, procurorii au susţinut că au ajuns la poliţistul Delicoti în urma interceptării convorbirilor telefonice ale unor indivizi suspectaţi de apartenenţă la o reţea organizată de furturi din containere. Bărbaţii în discuţie sunt Nicu Cercel, Marian Deşliu, Mihai Păduraru şi Marcel Vasile Mogoş. Interceptările telefonice ar fi scos la iveală atât faptul că Nicu Cercel l-ar fi sunat pe Delicoti pentru a-şi ajuta un prieten implicat într-un accident rutier, dar şi faptul că poliţistul ar fi înlesnit sustragerea de bunuri din containere pentru Cercel şi ai săi. În schimbul „ajutorului" dat în privinţa containerelor, agentul şef Laurenţiu Delicoti ar fi primit o parte din bunurile furate. Poliţistul a respins acuzaţiile care i s-au adus.

Complici la furtul tonelor de cocs

Recent, mai precis în februarie 2009, o altă reţea organizată a fost destructurată şi membrii săi au fost trimişi în judecată. De data aceasta, indivizii au fost acuzaţi de furtul a zeci de tone de cocs, iar ancheta a stabilit că cei care facilitau sustragerea bunurilor erau cinci poliţişti. Faptele au fost expuse în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, prin care au fost deferite instanţei 11 persoane, pentru furtul a 240.620 kg de cocs, în valoare de aproape 590.000 de lei. Cei 11 sunt Daniel Enache Dimciu, de 36 de ani, din Constanţa, Cristinel Atodiresei, de 41 de ani, din Constanţa, Nicu Ţigmeanu, de 34 de ani, din Poarta Albă, Claudia Roman, de 33 de ani, din Constanţa, Nicu Robert Drăgan, din Castelu, Gheorghe Ion Frîncu, de 30 de ani, din Strehaia, Gabor Aurelian Ceornodolea, de 23 de ani, din Topraisar, Marian Pintilii, de 24 de ani, din Constanţa, Laurenţiu Cristea, de 27 de ani, din Cuza Vodă, Vasile Dediu, de 49 de ani, din Aigea, şi Vasile Gurzu, de 34 de ani, din Ovidiu. Aceştia au fost acuzaţi de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, furt calificat, asocirea în vederea comiterii de infracţiuni şi spălare de bani. „Surpriza", dacă poate fi numită aşa, o constituie implicarea a cinci poliţişti, acuzaţi că ar fi sprijinit reţeaua. Mai precis, este vorba despre agentul Mugurel Alexa, din cadrul Poliţiei de Frontieră Constanţa, şi agenţii de la Poliţia Port Constanţa, Iuliu Cosmin Buştiuc, Constantin Ispas, George Munteanu şi Viorel Nelepcu. Pentru cei cinci oameni ai legii, procurorii au întocmit dosar separat, acuzaţia principală care li se impută fiind favorizarea infractorului.

Te trece poliţistul graniţa

Însă, din nefericire, exemplele nu se opresc aici. Cea mai nouă „ispravă" de gen îi aparţine unui agent de la Postul de Poliţie Dobromir şi a fost descoperită la sfârşitul lunii martie 2009. Agentul Florin Barbu, de 38 de ani, este acuzat că ar fi ajutat doi cetăţeni bulgari care aveau interdicţie de a-şi părăsi ţara să treacă graniţa ilegal în România. Anchetatorii au afirmat, la momentul respectiv, că Barbu şi-a desfăşurat ani buni activitatea în cadrul Poliţiei de Frontieră, aşa că ar fi ştiut cu exactitate metodele şi căile de trecere frauduloasă a graniţei. Dosarul poliţistului şi al celorlalte persoane implicate a ajuns pe masa procurorilor DIICOT, acuzaţiile aduse fiind de trecere ilegală a frontierei de stat, călăuzire în scopul trecerii ilegale a frontierei de stat, constituire de grup infracţional sau complicitate la trecere ilegală a frontierei. Tot la acest capitol se încadrează şi cazul agentului de poliţie Răzvan Denis Ciolacu, trimis în judecată în 2005, alături de celebrul Shyti Blenis, sub acuzaţia deosebit de gravă de trafic de minori. Potrivit anchetatorilor, în 2004, Blenis ar fi beneficiat de sprijinul poliţistului Ciolacu, dar şi de cel al lui Ştefan Niculescu şi Emil Ivan, pentru a cumpăra mai multe tinere, pe care apoi le obliga să se prostitueze. Fetele erau aşteptate în Italia, Germania şi Anglia de alţi cetăţeni albanezi, fiind vorba despre o reţea care se ocupa cu traficul internaţional de persoane. Dosarul se află încă pe rolul Tribunalului Constanţa.



Vameşul a-nchis ochii

Nu în ultimul rând, în această scurtă trecere în revistă a numeroaselor ocazii în care infractorii par cel puţin să fi beneficiat de o mână de ajutor din partea legii este demnă de amintit şi situaţia unui vameş constănţean suspectat de fapte similare. Mai exact, este vorba despre un lucrător din cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, care ar fi implicat în importul unor ceasuri de mână din China, declarate în acte ca fiind ceasuri de masă. Ancheta care îi priveşte pe beneficiarii ceasurilor a fost finalizată de Poliţia Transporturi Constanţa în luna februarie 2009. Cu ocazia cercetărilor, s-a stabilit că este vorba despre 12.836 de ceasuri de mână fabricate în China, care au fost introduse în România drept ceasuri electrice de masă. Suspecţii sunt Cristina Dumitrov, de 28 de ani, şi Florin Cardaş, de 41 de ani, acuzaţi de prezentarea la autoritatea vamală de documente nereale, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi înşelăciune. Totuşi, anchetatorii au stabilit că în caz a fost implicat şi un lucrător vamal, care a participat la efectuarea controlului fizic al containerului în care se aflau mărfurile. Dosarul privind vameşul se află încă în lucru la Poliţia Transporturi Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 08 Sep, 2009 03:48 In privinta cazului "jaful anului", din noiembrie 2008 ,ar trebui sa se faca mai multe investigatii suplimentare prin a lua in seama de catre anchetatori, a ceeace s-a intamplat in cladirea Politiei orasului Harsova in data de 24-10-2008, cand d-l MARIAN CHIOCARU a venit sa reclame un VIOL. Politistul se serviciu,d-l Apostol Eugen,a considerat aceasta persoana ca fiind straina de orasul Harsova de Constanta. Parerea mea personala fata de d-l politist Apostol Eugen a fost putin schimbata,imediat dupa ce am iesit din cladirea Politiei si vazand-ul pe d-l MARIAN CHIOCARU (identitatea barbatului care tocmai facuse o reclamatie verbala de viol,am aflat-o dupa atacul din data de 10-11-2008), ca purta discutii amicale cu cativa tineri ce stateau pe o banca de la "fantana arteziana", in centrul orasului,iar eu impreuna cu copilul meu trecand pe langa ei am putut auzi o frantura de discutie. Mult timp m-am intrebat ,de ce politistul afirmase ca barbatul era strain de oras ,din moment ce avea si un apartament proprietate personala? Eu imi sustin in continuare opinia referitoare la faptul ca d-l Marian Chiocaru a fost TRIMIS INTENTIONAT la Politie,tocmai in momentul cand eram si eu acolo,cu o reclamatie noua in completarea dosarului "scrisoarea",in care era invinuit de VIOLAREA SECRETULUI CORESPONDENTEI un foarte important om politic, fiind inca primar liberal in functiune, in persoana d-lui IONEL CHIRITA .De ce spun ca a fost trimis intentionat ? deoarece ,prima data cand am fost cu o reclamatie la aceasta Politie, am avut o dicutie cu un reprezentant trimis de Primaria locala ,care incerca sa ma convinga sa renunt la reclamatie si care refuzase sa se legitimeze in fata mea, cand i-am cerut acest lucru. Era un barbat inalt ,robust ,trasaturi de rus caucazian, buzele foarte groase. A vorbit putin si avea accent de rus de peste Prut. Iar in privinta d-lui MARIAN CHIOCARU, acesta a fost a doua persoana trimisa cu aceasta "insarcinare" de a ma convinge sa renunt la reclamatie . Prima persoana era tot un barbat tanar ,mai mic la inaltime ,un pic tenul masliniu,tuns foarte scurt.Nu-i cunosc inca identitatea. Nu cred ca asta are vre-o importanta din moment ce in asemenea postura sunt implicati o gramada de tineri din orasul Harsova. Curios este, care este modul de CONVINGERE a acestor tineri de a se preta la asemenea gesturi si chiar cum se practica in ultimele zile,expresii cu subanteles, spuse in gura mare in mijlocul strazii sau pe trotuar? Cred ca acsta este PARTENERIATUL de care amintea d-l IONEL CHIRITA ,in campania electorala din 2008. Acesti tineri considera ca au spatele acoperit si-si pot permite sa se distreze ,amenintand la comanda cuiva ,persoane ca mine ,in plina zi. Pe ai lor ii ameninta cu furtul din locuinta ,din masina ,din garaj si chiar le duc la indeplinire ,scopul fiind de ai tine permanent in tensiune ,in frau,in control. D=l MARIAN CHIOCARU impreuna cu cei platiti de d-l IONEL CHIRITA de a "sterge " urmele a ceeace s-a intamplat in cladirea Politiei in data de 24-10-2008,au recurs la o inscenare in data de 10-11-2008. Sper ca nu va asteptati ca d-l IONEL CHIRITA sa actioneze personal in aceste evenimente ? Totul se face in numele PARTENERIATULUI ,in numele politicii liberale. In luna august 2008 a fost editata o publicatie comunitara , numita "Realitati harsovene" , in care apare in pagina a doua ,sus ,urmatorul citat semnat de primarul IONEL CHIRITA:" De aceea sunt pregatit sa adopt, ca semn de protest pentru oamenii care nu respecta regululile de convetuire, o anumita atitudine de facut curatenie pe strada. Vreau sa construiesc un parteneriat solid cu cetatenii si impreuna sa atragem atentia persoanelor care nu se conformeaza regulilor de buna-cuviinta."