Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:39 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Soarta arestatilor se decide la Curtea Constitutionala

ro

28 Sep, 2009 02:39 1249 Marime text

catalin_filisan_06.jpgSituaţie neprevăzută în instanţele constănţene. Judecătorii Curţii de Apel Constanţa au trimis la Curtea Constituţională un dosar care ar putea schimba pentru totdeauna situaţia persoanelor arestate preventiv, în cazul în care excepţia de neconstituţionalitate invocată ar fi admisă.

Concret, este vorba despre dosarul în care Constantin Ciprian Lică, tânărul de 28 de ani, suspectat de comiterea unei înşelăciuni de circa 200.000 de lei, a solicitat eliberarea provizorie din arest, sub control judiciar. Prin intermediul avocatului său, Cătălin Filişan, Lică a invocat o excepţie de neconstituţionalitate care ar putea da peste cap întreg sistemul juridic, în cazul în care ar fi admisă. Potrivit argumentelor expuse de avocat în faţa judecătorilor Curţii de Apel, totul porneşte de la prevederile articolului 1602 alin. 1 din Codul de Procedură Penală, în care se arată că liberarea provizorie sub control judiciar este admisibilă doar în cazul infracţiunilor pentru care maximul de pedeapsă nu depăşeşte 18 ani. Aceste prevederi, conform apărării, ar intra în conflict cu art. 23 alin. 10 din Constituţia României, în care nu este menţionată nicio îngrădire pentru solicitarea eliberării provizorii, dar şi cu punctul 3 al articolul 5 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care, de asemenea, nu prevede nicio restrângere a dreptului de a cere eliberarea. „Având în vedere că dispoziţiile articolului 1602 alin 1 din Codul de Procedură Penală intră în conflict cu normele constituţionale amintite mai sus, precum şi cu articolul 5, punctul 3 din CEDO, raportat la limitele de pedeapsă pentru infracţiunile pentru care este cercetat clientul meu, invocăm excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor articolului în discuţie", a afirmat Cătălin Filişan în faţa judecătorilor Curţii de Apel. „Atâta timp cât dispoziţia constituţională prevăzută la art. 23 alin.10 stabileşte dreptul persoanei arestate preventiv de a cere punerea sa în libertate provizorie, sub control judiciar sau pe cauţiune, fără nicio diferenţiere, limitare, constrângere, singura cerinţă fiind aceea a existenţei unei stări de arest legal instituite, condiţia de la art. 1602 alin.1 din Codul de Procedură Penală care interzice persoanei arestate să formuleze o cerere de liberare provizorie în cazul în care este cercetat pentru o infracţiune cu maxim de peste 18 ani reprezintă o violare a dreptului consacrat la art. 23", a spus apărătorul. În cazul în care excepţia de neconstituţionalitate va fi admisă de magistraţii Curţii Constituţionale, s-ar putea schimba cu desăvârşire soarta suspecţilor arestaţi preventiv, dat fiind că vor putea cere eliberarea sub control judiciar inclusiv cetăţeni acuzaţi de infracţiuni deosebit de grave.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • sunO 28 Sep, 2009 14:47 open mind
  • surmelis argentina pusa 28 Sep, 2009 12:31 IN CONCLUZIE ? CINEVA LASA "PORTITE " DE IESIRE UNOR INFRACTORI PERICULOSI ,DIN MOMENT CE AU AJUNS PE MANA JUDECATORILOR.