Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:13 21 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rutina si amatorismul salvatorilor au condus la decesul lui Sibel Bitu

ro

29 Sep, 2003 00:00 1029 Marime text

Fetita cazuta in gaura din KM 4-5 putea fi salvata

Fetita decedata in putul forat in cartierul Kilometrul 4-5 nu a fost inmormantata, desi a trecut aproape o saptamana de la tragedie * Pe numele micutei nu se putea elibera un certificat de deces pentru ca aceasta nu avea nici un document de identitate * Vinerea trecuta, politistii de la Sectia 5 au reusit scoaterea certificatului medical constatator al nascutului viu, pe baza caruia se va emite certificatul de deces pe numele de Sibel Bitu * Cu alte cuvinte, Sibel a fost declarata vie abia dupa ce a murit * In premiera, ZIUA de Constanta va prezinta rezultatul autopsiei: moarte violenta, insuficienta respiratorie acuta, asfixiere in urma scaderii concentratiei de oxigen in aerul respirat * Specialistii spun ca, daca medicii de la Ambulanta ar fi venit cu un aport de oxigen pentru a aera groapa, fetita ar fi trait si astazi * Putul de foraj in care a murit Sibel a fost facut de ISPIF, un institut care incheiase un contract de colaborare cu ECOIND, titularul autorizatiei de lucru * Parintii fetei intentioneaza sa solicite daune de o jumatate de miliard de lei firmei care i-a ucis copilul

O tragedie fara precedent in judetul nostru s-a petrecut pe data de 23 septembrie 2003, cand o fetita de numai patru ani si-a gasit sfarsitul intr-un put de foraj adanc de opt metri, amplasat in cartierul Kilometrul 4-5. Sibel Bitu din Cumpana venise impreuna cu matusa sa la tomberoanele de gunoi din zona si, la ora 11.00, a cazut in groapa aflata pe un teren viran. Diametrul foarte mic al putului, de numai 30-35 de centimetri, a ingreunat foarte mult actiunea de salvare. Fetita a fost auzita strigand timp de aproximativ jumatate de ora, dupa care a decedat, sufocandu-se din lipsa de oxigen. Trupul sau neinsufletit a fost recuperat abia peste trei ore, in jurul orei 14.20, iar resuscitarea a fost sortita esecului. Cu exceptia unui umar dislocat, Sibel Bitu nu a suferit, in urma caderii, nici un fel de leziune grava. Din acest motiv, trebuie spus ca o mare vina in decesul fetei o au medicii de pe ambulanta, care ar fi putut sa o salveze daca ar fi introdus in groapa un furtun de oxigen care sa o ajute pe fetita sa respire.

ISPIF, acuzat de indiferenta criminala, medicii de la Ambulanta, de neglijenta

Moartea lui Sibel a zguduit o intreaga tara, imprejurarile decesului sau declansand un val de anchete fara precedent. In numai cateva ore s-a aflat ca putul de foraj in care a murit copilul fusese sapat de angajatii unui consortiu bucurestean cu specific ecologic, care urmarea prelevarea unor probe de sol. La inceputul anului 2003, Ministerul Educatiei si Cercetarii a organizat o licitatie pentru lucrarile de la Constanta, iar castigator a fost desemnat un consortiu compus din patru institutii, si anume ECOIND, GeoEcomar Constanta, Facultatea de Geologie si, nu in ultimul rand, Institutul de Studii si Proiectari Imbunatatiri Funciare (ISPIF). ECOIND a obtinut din partea Primariei municipiului Constanta dreptul de a executa sase foraje in zona Km 4-5, terenul indicat fiind scos temporar din domeniul public. Neavand utilaje necesare pentru astfel de lucrari, ECOIND a incheiat contracte de colaborare cu ISPIF si GeoEcomar. Primul dintre acestea a efectuat sapaturile timp de noua zile, in cursul lunii aprilie, iar GeoEcomar avea obligatia sa urmareasca in final ca ISPIF sa readuca terenul la starea initiala. Aceste informatii relevate in ultimele zile confirma declaratiile date de martori (persoane care locuiesc in cartierul sus-mentionat), care au afirmat ca toate utilajele care au efectuat lucrarea aveau numere de inmatriculare de Bucuresti. Organele de cercetare penala care se ocupa cu ancheta mortii lui Sibel Bitu au dovezi clare ca ISPIF a lasat totul de izbeliste si a plecat pe 30 aprilie 2003, lasand gropile neacoperite. Din nefericire, nici Geomar nu a verificat daca asociatul sau si-a indeplinit obligatiile. Sesizat de autoritatile constantene in legatura cu acuzatiile care i se aduc, ISPIF a declansat, in zilele de joi si vineri, o ancheta interna pentru descoperirea celor vinovati, insa rezultatul acesteia nu a fost inca dat publicitatii. ISPIF nu este insa singurul vinovat de moartea lui Sibel.

Rutina si lipsa de cooperare la Salvare

Medicii de pe ambulanta au stat trei ore la groapa in care se afla fetita, incercand sa convinga multimea de oameni adunati in jur ca nu au cum sa o salveze pe copila. Personalul medical a presupus probabil ca fetita decedase deja in urma caderii. Nimeni dintre salvatori nu s-a gandit nici o clipa sa aereze putul pentru a o mentine pe Sibel in viata. Echipa de pe ambulanta s-a multumit sa faca resuscitare ca la carte, la momentul la care trupul victima nu mai dadea nici un semn de viata de doua ore. Presupunere ca fata a murit in urma caderii era insa total eronata, cu atat mai mult cu cat Sibel fusese auzita strigand aproximativ jumatate de ora dupa ce cazuse in groapa. Aceste afirmatii sunt sprijinite de rezultatul autopsiei efectuate zilele trecute pe trupul lui Sibel. Moartea acesteia a fost violenta, fiind cauzata de insuficienta respiratorie acuta si asfixiere in urma scaderii concentratiei de oxigen in aerul respirat. Singura leziune suferita de Sibel in urma cazaturii a fost un umar dislocat, dar aceasta nu a avut nici un rol la producerea decesului, fiind o rana tratabila.

Sibel, copilul care, dupa acte, a murit fara sa se nasca

Pe data de 17 mai 1999, o minora de numai 14 ani, cu domiciliul in comuna Cumpana, a dat nastere la maternitatea Spitalului Clinic Judetean Constanta unei fetite pe care a botezat-o Sibel. Fiica unor parinti grav bolnavi, Ismail Silvie fugise de acasa impreuna cu Ismail Baci. Dupa noua luni, tanara a ajuns la spital, unde a dat nastere unei fetite. Pentru ca nu avea acte, Silvie si-a dat un prenume fals, si anume Ghiulsecel. La externare, tanara a plecat doar cu biletul de iesire si cu copilul intr-o boccea. Familia Ismail se ocupa cu strangerea deseurilor reciclabile din tomberoanele de gunoi, veniturile rezultate din vanzarea acestora ajutandu-i doar sa supravietuiasca. Ca in fiecare zi, pe data de 23 septembrie 2003, Sibel s-a dus la tomberoanele de gunoi cu matusa sa, in timp ce parintii sai au plecat la o pomana. Ghinionul a facut ca asta sa fie ultima zi a ei de "tomberon". Acum, dupa moartea fulgeratoare a fetei, tatal, Ismail Baci, si rudele Sibelei vor despagubiri in suma de 500 de milioane de lei si au declarat ca ii iarta pe cei vinovati de moartea copilului. Din nefericire, Sibel nu a avut parte de liniste nici dupa ce a decedat, trupul sau neputand fi inmormantat. Intr-o era a birocratiei care a atins fiecare domeniu, preotii refuza sa inmormanteze un copil care nu are certificat de deces. Absurdul situatiei este ca acesta nu poate fi intocmit pentru ca nu exista un certificat de nastere. Din acest motiv, trupul fetitei se afla de o saptamana la Morga Cimitirului Central. Pentru a rezolva aceasta situatie ridicola, si sub presiunea mass-media, autoritatile au inceput sa se miste pentru a dezamorsa situatia. Vineri, 26 septembrie, politistii Sectiei 5 au reusit eliberarea unui certificat medical constatator al nascutului viu, pe numele lui Sibel, un copil care murise inainte sa se nasca. Acum, ea este considerata nascuta, cel putin pana cand va fi eliberat certificatul de deces. Documentul de atestare a decesului fetitei din Cumpana va fi eliberat in aceste zile, in urma demersurilor efectuate de Primarie, Directia de Protectie a Copilului, Laboratorul de Medicina Legala si Politie. Totul s-ar fi schimbat daca cineva ar fi cuplat un furtun de vreo zece metri la buteliile de oxigen si l-ar fi introdus in groapa in care zacea copilul. De ce este nevoie ca un doctor ca Arafat sa inventeze in Romania un serviciu ca SMURD, care, de fapt, reprezinta un protocol intre institutii ale statului ca: Pompierii, Serviciul de Ambulanta si Administartia locala.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii