Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:01 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procesul lui Rachieru, de la RADET

ro

22 Sep, 2010 02:09 1911 Marime text
Rachieru_Ilie_Rachieru.jpgDe mai bine de doi ani, Ilie Rachieru, directorul general al RADET Constanţa, este judecat de Tribunalul Bucureşti, pentru fapte de corupţie. Trimis în judecată în iulie 2008 de procurorii DNA, sub acuzaţiile de abuz în serviciu contra intereselor publice, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi luare de mită, Rachieru face în continuare drumuri la Bucureşti, pentru a răspunde acestor acuzaţii.

De menţionat, pe de altă parte, că procesul a fost suspendat timp de aproximativ nouă luni, după ce Tribunalul Bucureşti a admis în principiu excepţia de neconstituţionalitate invocată de avocatul lui Rachieru şi a decis trimiterea dosarului la Curtea Constituţională. Mai exact, judecătorii Tribunalului Bucureşti au sesizat pe 17 martie 2009 Curtea Constituţională, în vederea soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 11, alineatele 2 şi 3 din OUG nr. 43/2002 privind Direcţia Naţională Anticorupţie, invocate de Rachieru. „Suspendă judecata cauzei până la soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate invocate", s-a mai arătat în minută. Abia în februarie 2010 dosarul s-a întors la Tribunalul Bucureşti, însă atunci procesul a fost amânat din nou, din cauză că a lipsit avocatul suspectului Liviu Gheorghiu. În aceste condiţii, abia la următoarea înfăţişare, de pe 16 martie 2010, s-a reluat cercetarea judecătorească propriu-zisă, au fost audiaţi martori, urmând să fie administrate celelalte probe. Totuşi, pe timpul verii, procesul nu s-a judecat, dată fiind vacanţa judecătorească. Astfel, următorul termen de judecată se va desfăşura pe 28 septembrie. Ilie Rachieru a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iulie 2008, sub acuzaţiile de abuz în serviciu şi luare de mită, alături de el fiind inculpat şi Liviu Gheorghiu, la vremea aceea directorul general şi acţionar al SC Multigama Tech SRL Bucureşti, acuzat de dare de mită.

Capetele de acuzare

Potrivit procurorilor anticorupţie, Rachieru ar fi primit de la Gheorghiu foloase necuvenite în cuantum de 1.500 de euro, constând în plata unor cheltuieli de călătorie în Germania şi Olanda. Excursiile lui Rachieru au avut loc la scurt timp după ce între RADET şi Multigama Tech s-a încheiat un contract care viza modernizarea reţelei de termoficare a oraşului. Procurorii DNA au stabilit că, în calitate de director general al RADET Constanţa, Ilie Rachieru „şi-a îndeplinit, cu ştiinţă, în mod defectuos atribuţiile de serviciu, acceptând ca, pe parcursul derulării contractului, să fie livrate produse necorespunzătoare, ce nu îndeplineau criteriile minime stabilite prin caietul de sarcini". Mai mult decât atât, Rachieru nu ar fi renegociat preţul contractului, în conformitate cu clauzele stabilite iniţial, iar prejudiciul total ar fi în sumă de 4.931.880,05 lei, adică echivalentul a peste 1,3 milioane de euro. Anchetatorii au ajuns la concluzia că directorul RADET ar fi favorizat firma Multigama Tech, care a obţinut un avantaj patrimonial echivalent cu prejudiciul produs RADET. Procurorii au mai susţinut că, „deranjat de refuzul constant al directoarei Direcţiei tehnice din cadrul RADET Constanţa de a accepta livrarea produselor necorespunzătoare", Rachieru ar fi revocat-o din funcţie. Ulterior, aceasta a fost repusă în funcţie prin hotărâre judecătorească. „Ilie Rachieru are calitatea de funcţionar public, căruia i se aplică prevederile legale incidente care derivă din Statutul funcţionarului public", au precizat oficialii DNA.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii