Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:17 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul fostului director al RADET Constanţa, amânat pentru 6 martie

ro

09 Feb, 2015 00:00 1825 Marime text
Curtea de Apel Bucureşti a amânat, pentru data de 6 martie, dosarul fostului director al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Constanţa, Ilie Rachieru. Aproape de jumătatea anului trecut, Rachieru a fost condamnat definitiv, de judecătorii Curţii Supreme a României, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi luare de mită în formă continuată. Tot judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României au trimis cauza spre rejudecare la aceeaşi instanţă, respectiv la Curtea de Apel Bucureşti, numai în ceea ce priveşte măsura confiscării speciale a sumei de aproape 143.000 de lei de la fostul şef al RADET Constanţa.
 
În acest context, amintim că, pe data de 11 noiembrie 2013, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au dispus confiscarea sumei de 142.442,72 de lei de la Rachieru. Suma de bani anterior menţionată apare în comunicatul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care l-au deferit justiţiei pe Ilie Rachieru, la data de 9 iulie 2008. Alături de fostul şef al RADET a mai fost trimis în faţa judecătorilor Liviu Gheorghiu, director general şi acţionar al SC Multigama Tech SRL Bucureşti. Conform DNA, „la data de 16 decembrie 2005, a fost semnat între RADET Constanţa, în calitate de achizitor, şi SC Multigama Tech SRL, un contract care viza modernizarea reţelei de termoficare a oraşului, având ca obiect «Achiziţia de pompe de termoficare cu convertizoare de frecvenţă încorporate, pentru 132 puncte termice şi 2 centrale cu funcţionare pe gaze naturale»“. Pe scurt, Rachieru şi-ar fi îndeplinit, cu ştiinţă, în mod defectuos, atribuţiile de serviciu, acceptând ca, pe parcursul derulării contractului, să fie livrate produse necorespunzătoare.

 Reţeaua de termoficare a municipiului Constanţa, modernizată cu aparatură necorespunzătoare?

 DNA mai arată că fostul director al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice Constanţa nu ar fi renegociat preţul contractului conform clauzelor stabilite iniţial, „cauzând astfel un prejudiciu total în sumă de 4.931.880,05 RON (echivalentul a peste 1,3 milioane de euro). Suma reprezintă produsele necorespunzătoare calitativ, la care se adaugă suma de 142.442,72 RON, cu care s-ar fi putut diminua cheltuielile bugetare ale instituţiei dacă Rachieru Ilie ar fi renegociat preţul contractului, întrucât contractul prevedea o reducere a acestor cheltuieli, iar inculpatul a ignorat voit această prevedere. Prin activitatea desfăşurată, inculpatul Rachieru Ilie a favorizat SC Multigama Tech SRL, care a obţinut în acest fel, prin livrarea unor produse necorespunzătoare, altele decât cele ofertate, un avantaj patrimonial echivalent cu prejudiciul înregistrat de RADET Constanţa. Prin livrarea unor pompe de termoficare neadecvate din punct de vedere tehnic, obiectivul final, şi anume modernizarea şi automatizarea reţelei de termoficare a municipiului Constanţa, a fost afectat. Pe parcursul derulării acestui contract, inculpatul Rachieru Ilie a primit de la inculpatul Gheorghiu Liviu, directorul firmei furnizoare, foloase care nu i se cuveneau, în cuantum total de 1.500 de euro, constând în plata unor cheltuieli de călătorie în scop turistic în Germania şi Olanda, efectuate la puţin timp după semnarea contractului şi pe parcursul derulării acestuia. În schimbul acestor servicii, Rachieru Ilie a acceptat livrarea către RADET Constanţa a pompelor de termoficare necorespunzătoare. Deranjat de refuzul constant al directoarei Direcţiei tehnice din cadrul RADET Constanţa de a accepta livrarea produselor necorespunzătoare, Rachieru Ilie a dispus revocarea acesteia din funcţie, ulterior fiind repusă în funcţie prin hotărâre judecătorească“, conform procurorilor Anticorupţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii