Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:10 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Printre încătuşaţi, şi un profesor Cum au scăpat de arest inculpaţii din dosarul percheziţiilor Gărzii de Coastă

ro

08 May, 2012 00:00 2167 Marime text
garda-Gardadecoasta.jpgMagistraţii au reţinut că în cauză nu există probe certe în sensul că inculpaţii reprezintă în stare de libertate un pericol concret pentru ordinea publică

Mediatizarea celor 18 percheziţii organizate de Garda de Coastă în data de 4 mai, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, înainte de prezentarea suspecţilor instanţei de judecată, pare că a fost un pas greşit. Unul dintre apărătorii celor reţinuţi pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore spune că, dacă se urmăreau materialele de pe prompterul unor canale de ştiri în ziua descinderilor, se prezentau fapte îngrozitoare şi că nu se putea lua altă decizie decât arestarea inculpaţilor. ZIUA de Constanţa prezintă, în detaliu, motivele în baza cărora magistraţii Judecătoriei Constanţa au respins propunerea de arestare preventivă formulată faţă de Gheorghe Penică, Constantin Borlache, Gabriel Borlache, Lale Sali, Baiazid Sali, Orhan Sali, Petre Mătanie, Cristian Liciu, Eugen Paul Nistor şi Ionel Simişanu.

garda-perchezitii.jpgConform motivării soluţiei prin intermediul căreia Judecătoria Constanţa a respins propunerea procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, instanţa a apreciat că, la acel moment procesual, nu existau probe că lăsarea în libertate a inculpaţilor ar reprezenta pericol concret pentru ordinea publică. Magistraţii au mai reţinut că infracţiunile de a căror comitere sunt bănuiţi inculpaţii nu prezintă o asemenea gravitate încât să justifice privarea de libertate a acestora. Mai mult decât atât, judecătorii au considerat că nu este necesară luarea unei măsuri privative de libertate faţă de inculpaţi. Tot potrivit motivării respingerii arestării, în ciuda faptului că organele de anchetă au arătat că în perioada 24 aprilie - 3 mai câţiva dintre inculpaţi ar fi deţinut în afara antrepozitului fiscal şi comercializat, pe raza judeţului Constanţa, ţigarete peste limita de 10.000, nu s-au stabilit şi identificat persoanele care cumpărau respectiva marfă. După cum spuneam şi în ediţia trecută, poate cel mai cunoscut dintre inculpaţi este Cristian Liciu, partener de afaceri cu Stelian Tocia, în vârstă de 33 de ani, fostul patron al clubului Morgana. Liciu mai este judecat şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, în dosarul 11417/118/2011, alături de Viorel Done. Revenind la dosarul percheziţiilor Gărzii de Coastă, instanţa a mai apreciat că deşi există date potrivit cărora Liciu s-ar fi întâlnit cu verii săi, Constantin Borlache şi Gabriel Borlache, în diferite locuri din Constanţa şi că ar fi primit de la cei doi fraţi diverse sume de bani, anchetatorii nu au dovedit că respectivele sume proveneau din vânzarea de ţigarete. Nu este de trecut cu vederea faptul că, potrivit motivării respingerii arestării, Liciu a recunoscut că s-a întâlnit cu verii săi, însă banii erau cu titlul de împrumut. Mai precizăm că judecătorii au ţinut cont de faptul că acasă la Cristian Liciu nu s-au găsit ţigări.

În sarcina profesorului

Un alt aspect care nu este de omis, inculpatul Petre Mătanie este profesor, însă pentru a-şi suplimenta veniturile lucra şi ca taximetrist. Bărbatul a fost încătuşat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor continuate de complicitate la deţinerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse mărcii, colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor şi a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa spun că prejudiciul total cauzat bugetului consolidat al statului a fost estimat la suma de 2.442.920 de lei, reprezentând valoarea taxelor vamale, a accizelor şi a TVA-ului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii