Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:28 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prejudiciu de 85 de milioane de euro O firmă din Constanţa, implicată în dosarul fraudelor bancare instrumentat de DIICOT?

ro

18 Dec, 2012 02:41 2987 Marime text
oil_sigla_diicot.jpgÎn 2005, Eco Oil Company SRL a apărut într-o informare a Gărzii Financiare Constanţa, comisarii susţinând că unitatea ar fi achiziţionat motorină şi cereale de la SC Elicar Agrochim SRL în baza a trei facturi fiscale, în valoare de 16,9 miliarde de lei

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală continuă cercetările specifice în dosarul presupuselor fraude bancare, în care s-a stabilit un prejudiciu de 85 de milioane de euro. Organele de anchetă susţin că „activitatea infracţională a fost sprijinită de către şapte învinuiţi, având calitatea de directori generali/ directori comerciali ai unităţilor bancare, prin coordonarea procedurii de selecţie a firmelor, avizare pentru risc şi de aprobare a creditelor, deşi documentaţiile firmelor nu întruneau cerinţele legale, dar şi de către şase funcţionari din cadrul unităţilor bancare, în cursul gestionării dosarelor de creditare". În acest dosar apare şi numele unei firme din Constanţa, care în prezent se află în insolvenţă. Facem precizarea că am încercat să obţinem un punct de vedere cu privire la cercetarea DIICOT şi de la reprezentanţii firmei de la malul mării, însă acest lucru nu a fost momentan posibil.

În dimineaţa zilei de 13 decembrie, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, au efectuat 48 de percheziţii domiciliare în municipiul Bucureşti şi în judeţele Satu Mare, Ilfov şi Vâlcea. Acţiunea a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 58 de persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălarea banilor.

„În fapt, se reţine că, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucureşti, învinuiţii au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv prin obţinerea în mod ilegal de credite de la două unităţi bancare, pentru un număr de 35 de societăţi comerciale controlate de către membrii grupului infracţional organizat.

Membrii grupării au beneficiat şi de sprijinul unor evaluatori autorizaţi, prin întocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile, la valori depăşind valoarea reală, în vederea ipotecării bunurilor cu ocazia încheierii contractelor de creditare", se mai arată în informarea celor de la DIICOT. „Contractele de garanţie ipotecară cu privire la aceste bunuri imobile erau încheiate şi autentificate de către patru învinuite, având calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piaţă şi la valoarea înscrisă anterior în contracte de vânzare - cumpărare încheiate cu privire la aceleaşi bunuri, actele fiind utilizate de către membrii grupării în vederea obţinerii în mod ilegal a creditelor bancare.

Valoarea totală a prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională este de aproximativ 85 de milioane de euro", potrivit organelor de anchetă. În acea zi, la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism urmau să fie audiate 90 de persoane.

Ino Oil

După cum arătam şi mai sus, în acest dosar apare şi numele unei firme din Constanţa, care în prezent se află în insolvenţă.

Agenţia de ştiri Mediafax arată că „au existat situaţii când societăţile care au beneficiat de credite în mod ilegal nu aveau sediul social sau un alt punct de lucru pe raza judeţului în care activează unitatea bancară teritorială, în pofida faptului că este una dintre condiţiile pe care un grup trebuie să le respecte pentru a putea acorda credite unui client: SC AB Petrol SRL, SC AMB PRO Invest Transgroup SRL, SC Ino Oil SRL, SC Malytex Group SRL". Firma de la Constanţa este Ino Oil SRL. Conform datelor puse la dispoziţie de Oficiul Registrul Comerţului, Ino Oil SRL, cu sediul într-o cameră a mini hotelului Dobrogea, din zona Sat Vacanţă, se află în insolvenţă, asociat unic fiind Ionadi Cosor. Firma are ca obiect de activitate „comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare". SC Ino Oil SRL a fost deschisă în iunie 2007, de Inocenţiu Cosor, având sediul social în Constanţa, clădirea Petromin, incinta Port, Poarta 2, şi obiect de activitate „comerţ cu ridicata cu produse intermediare neagricole şi cu deşeuri, comerţ cu ridicata cu material lemnos şi de construcţii".

Motorină şi cereale de 16,9 miliarde de lei

În 2008, Inocenţiu Cosor s-a retras din firmă, lăsându-l asociat unic pe Ionadi Cosor. De menţionat că numele lui Inocenţiu Cosor este legat de Eco Oil Company SRL Constanţa, unde a fost partener cu Mihai Zavelca, de Grand Still Impex SRL Cluj Napoca, în calitate de asociat unic, şi de Yncos Maritime SRL Constanţa, tot ca asociat unic. În 2005, Eco Oil Company SRL a apărut într-o informare a Gărzii Financiare Constanţa, comisarii susţinând că unitatea ar fi achiziţionat motorină şi cereale de la SC Elicar Agrochim SRL în baza a trei facturi fiscale în valoare de 16,9 miliarde de lei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii