Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:04 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noul şef al Gărzii de Coastă, agreat de Igaş, Buda şi prefecţii de Tulcea şi Constanţa

ro

11 Oct, 2011 01:00 3851 Marime text
garda-Politiadefrontierasediu.jpgGarda de Coastă va prelua personalul structurilor care se vor desfiinţa, patrimoniul aferent, precum şi celelalte drepturi şi obligaţii ce decurg din acestea, pe bază de protocol de predare-preluare

Desfiinţarea Inspectoratelor Judeţene ale Poliţiilor de Frontieră Constanţa şi Tulcea şi, ulterior, înfiinţarea Gărzii de Coastă reprezintă doar o chestiune de timp. Potrivit unor voci avizate din cadrul IJPF Constanţa, comasarea celor două inspectorate va avea loc zilele următoare, moment în care Garda de Coastă va intra în activitate. Potrivit datelor oficiale, Garda de Coastă va avea personalitate juridică, iar şeful noii structuri este numit şi eliberat din funcţie prin ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, la propunerea inspectorului general al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, Ioan Buda, cu avizul consultativ al prefecţilor din judeţele Tulcea şi Constanţa.

Un alt aspect foarte interesant este acela că atât Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Constanţa, cât şi cel din judeţul Tulcea ar putea fi supuse unei noi reorganizări. Asta în ciuda faptului că, zilele trecute, numai de la Constanţa au ieşit din sistem 253 de oameni, în contextul reorganizării Ministerului Administraţiei şi Internelor. Conform prevederilor legale, în judeţele care au ca limită frontiera externă, exceptând judeţele Tulcea şi Constanţa, se organizează şi funcţionează inspectorate judeţene ale poliţiei de frontieră, iar în zona de competenţă corespunzătoare judeţelor Tulcea şi Constanţa se organizează şi funcţionează Garda de Coastă, cu personalitate juridică. Surse avizate din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Constanţa spun că noua Gardă de Coastă ar putea să-şi deschidă porţile zilele acestea, dar nu înainte de aprobarea Camerei Deputaţilor. Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 104/2001 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei de Frontieră Române şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.105/2001 privind frontiera de stat a României prevede că în cadrul inspectoratelor judeţene şi al Gărzii de Coastă se organizează şi funcţionează, la nivel teritorial, sectoare ale poliţiei de frontieră. Tot din aceeaşi lege mai reiese că „inspectoratele judeţene ale poliţiei de frontieră, Garda de Coastă şi sectoarele poliţiei de frontieră sunt conduse de un şef, ajutat de adjuncţi" şi că „şefii inspectoratelor judeţene ale poliţiei de frontieră sunt numiţi şi eliberaţi din funcţie prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor, la propunerea inspectorului general al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, cu avizul consultativ al prefectului". Cel care va deţine funcţia de comandant al Gărzii de Coastă va fi numit şi eliberat din funcţie prin ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor la propunerea inspectorului general al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, cu avizul consultativ al prefecţilor din judeţele Tulcea şi Constanţa. De altfel, atât adjuncţii şefilor inspectoratelor judeţene ale poliţiei de frontieră, cât şi cei ai şefului Gărzii de Coastă vor fi numiţi şi eliberaţi din funcţie de inspectorul general al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, la propunerea şefilor inspectoratelor judeţene ale poliţiei de frontieră, respectiv a şefului Gărzii de Coastă, în condiţiile legii.

Competenţă teritorială limitată

„Şefii sectoarelor poliţiei de frontieră, adjuncţii acestora, precum şi şefii punctelor poliţiei de frontieră rutiere, feroviare şi portuare sunt numiţi şi eliberaţi din funcţie de şefii inspectoratelor judeţene ale poliţiei de frontieră, respectiv de şeful Gărzii de Coastă, în condiţiile legii. Şefii serviciilor teritoriale sunt numiţi şi eliberaţi din funcţie de inspectorul general al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, în condiţiile legii. Şefii punctelor poliţiei de frontieră aeroportuare, şefii centrelor, birourilor, punctelor de contact şi directorii instituţiilor de învăţământ pentru pregătirea şi specializarea personalului sunt numiţi şi eliberaţi din funcţie de inspectorul general al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, în condiţiile legii", după cum se arată şi în lege. Nu este de omis nici faptul că inspectoratele judeţene ale poliţiei de frontieră şi Garda de Coastă vor avea la nivel teritorial ca structuri de execuţie sectoare care au competenţă teritorială limitată. De asemenea, Garda de Coastă va prelua personalul structurilor care se vor desfiinţa, patrimoniul aferent, precum şi celelalte drepturi şi obligaţii ce decurg din acestea, pe bază de protocol de predare preluare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii