Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:07 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Namolul sapropelic de la Techirghiol a fost evaluat

ro

23 Mar, 2009 03:13 8217 Marime text

Cercetarea s-a desfăşurat în perioada iunie 2008 - februarie 2009

Cunoscut de peste 200 de ani, nămolul sapropelic de la Techirghiol a ajuns să fie prelucrat şi pregătit pentru a fi comercializat în toată ţara şi chiar peste hotare.

Calitatea şi cantitatea resurselor folosite în scopuri terapeutice au fost evaluate de o echipă de specialişti. Potrivit documentaţiei depuse la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Constanţa, prin proiectul „Explorarea resurselor de nămol terapeutic în perimetrul Techirghiol, Golf Şincai", s-au realizat 326 de foraje prin care s-a stabilit dacă nămolul este conform normativelor Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie. Cercetarea s-a desfăşurat, potrivit dosarului de la APM, în perioada iunie 2008 - februarie 2009, şi a cuprins două etape: „faza de teren" în sezon cald şi „faza de birou" în sezon rece. „În contextul schimbărilor climatice brutale declanşate în regiune în ultimele trei decenii şi al activităţilor antropice iraţionale s-au produs schimbări semnificative în ceea ce priveşte salinitatea apei, biomasa lacustră, evoluţia/involuţia proceselor de peloidogenoză şi a condiţiilor de zăcământ. La obţinerea ansamblului de informaţii complexe se vor executa lucrări hidrologice/hidrogeologice, limnogeologice însoţite de foraje, prelevări de probe de ape şi nămoluri, analize şi determinări de laborator, studii balneologice, lucrări topografice, instituirea perimetrului de protecţie hidrogeologică" se prezintă în actele depuse la APM Constanţa. Beneficiarul proiectului este Spitalul Clinic de Recuperare Medicină Fizică şi Balneologie Eforie Nord. Lucrările de explorare se vor executa exclusiv în perimetrul acvatic al golfului Şincai, cu precădere asupra acumulărilor submerse de nămol sapropelic, existente în suprafaţa de 2.829 metri pătraţi. Perimetrul golfului se află în partea de nord - est a Lacului Techirghiol, a cărui luciu de apă este delimitat la nord şi la sud de promontoriile Şincai şi Tuzla, la est de cordonul litoral şi la vest de restul arealului lacustru.

Pagube de 400 lei


De asemenea, trebuie precizat că lucrările de explorare nu au produs niciun impact negativ asupra mediului lacustru. „Cantitatea de nămol extrasă din carote va fi returnată în lac în proporţie de 98-99% cu excepţia probelor de greutate totală de 30/35 kilograme destinate analizelor de laborator", se menţionează în document. Pagubele sunt infime, acestea ridicându-se la 400 lei. Nămolul sapropelic de la Techirghiol este cunoscut în ţară pentru efectele terapeutice „miraculoase". În prezent, se fac tratamente cu nămol la sanatoriile de la Mangalia, Saturn, Neptun şi Techirghiol. Binefacerile nămolului de la Techirghiol, utilizat în mai toate bazele de tratament balnear din zona litoralului românesc, sunt multiple. Masajele şi împachetările cu această substanţă sunt indicate în special în tratamentul reumatismului degenerativ, inflamator sau cel al „părţilor moi" (tendoane, ligamente), dar şi în ameliorarea durerilor provocate de accidentări, recuperări post-traumatice, imobilitate musculară, la vindecarea pielii cu probleme de tipul psoriazisului şi eczemelor sau pentru hidratarea acesteia prin fortificarea celulelor şi prevenirea uscăciunii. O proprietate a celebrului nămol, mai puţin cunoscută, o reprezintă tratarea infertilităţii primare, dar şi a afecţiunilor ginecologice de o complexitate mai redusă. În acest sens, la Sanatoriul Balnear Mangalia se efectuează un tratament specific infertilităţii, având drept cauză afecţiuni inflamatorii, cum ar fi răcelile sau anexitele.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii