Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:06 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Murgeanu „Administratiile locale implementeaza greu proiectele"

ro

24 Oct, 2009 02:12 849 Marime text
Timp de două zile, în Mamaia a avut loc şedinţa Comisiei de Monitorizare a Programului Operaţional Regional (CMPOR).

Secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Răzvan Murgeanu, spune că din luna mai, de la precedenta CMPOR, şi până în prezent, ţara noastră a dublat valoarea contractelor de finanţare pe POR, în momentul de faţă existând contracte de 1,3 miliarde de euro.

„Practic, în fiecare săptămână, noi am semnat contracte de 25 de milioane de euro. Asta nu înseamnă că am finalizat munca, pentru că implementarea proiectelor este o problemă. Ea este făcută de administraţiile locale şi devine greoaie pentru că, în majoritatea cazurilor, avem întârzieri de până la nouă luni de punere în aplicare a contractului", a declarat reprezentantul MDRL.

Potrivit acestuia, cauzele întârzierilor sunt proasta întocmire a documentelor de licitaţie sau multele contestaţii ale licitaţiilor, existând tergiversări în soluţionarea acestora.

Răzvan Murgeanu a menţionat că cele mai active regiuni cu privire la accesarea fondurilor europene, pe toate axele, sunt Nord-Est - cu 67,7%, Centru - cu 57,7%, Sud-Vest - cu 56%, iar cele mai întârziate sunt Bucureşti-Ilfov - cu 30,6%, Sud-Est - cu 43,3%, Vest - cu 48,6% şi Sud - cu 49%. Secretarul de stat în MDRL a declarat că în şedinţa CMPOR vor fi luate două decizii importante.

„Vom realoca anumiţi bani de pe axa prioritară 4.2 pe două axe importante care sunt accesate deja, cumva peste valoarea lor, axa 1 şi axa 5. În acest moment, axa prioritară 5, care înseamnă patrimoniu plus turism, la fel ca şi axa 1, care înseamnă pol de dezvoltare, pol de creştere, are mult mai multe proiecte decât ceea ce putem noi să oferim", a detaliat Murgeanu.

O a doua decizie, conform acestuia, va fi redeschiderea, săptămâna viitoare, a două axe foarte importante, care, „din păcate, sunt prost accesate", axa 4.3 - microîntreprinderile şi 5.2 - axa de promovare a turismului.

Reprezentantul Comisiei Europene, Anastassios Bougas, a afirmat că, după ce „startul a fost dat destul de dificil", POR este în prezent unul dintre cele mai performante programe europene din România, precizând, totodată, că trebuie luate măsurile necesare, cum ar fi simplificarea procedurilor, pentru a creşte gradul de absorbţie a banilor europeni.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii