Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:53 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mai tare ca ARR ori RAR Vezi aici ce „muşchi" va avea noua „Poliţie Rutieră"

ro

08 Oct, 2011 00:23 3127 Marime text
05_politietrafic_masini.jpgAngajaţii Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, organism recent înfiinţat şi aflat în subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, vor avea dreptul să oprească orice autovehicul, care circulă pe drumul public şi este utilizat la efectuarea transporturilor rutiere, precum şi la activitatea de pregătire practică a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere. Din datele oficiale existente până la acest moment reiese că inspectorii ISCTR „pot opri vehiculele semnalizând regulamentar din poziţia statică în acelaşi mod ca şi poliţiştii rutieri sau din autovehiculul din dotare aflat în mers".

Mai mult decât atât, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, inspectorii au dreptul să folosească autovehicule care vor fi dotate cu dispozitive de semnalizare luminoasă cu mesaje variabile de culoare roşie. În cazul unui control efectuat în trafic asupra unui vehicul destinat transportului rutier de mărfuri şi/sau de persoane, inspectorii au dreptul să verifice atât spaţiul din vehicul, destinat conducătorului auto, cât şi în spaţiul din vehicul destinat transportului respectiv. „În cazul transporturilor rutiere de mărfuri, inspectorii au dreptul să verifice concordanţa dintre înscrisurile din documentele de transport şi mărfurile transportate. În cazul transporturilor rutiere de mărfuri suspectate a fi mărfuri periculoase, inspectorii au dreptul de a preleva mostre care vor fi transmise spre analiza laboratoarelor autorizate. În cazul transporturilor rutiere de persoane, inspectorii au dreptul să verifice concordanţa dintre înscrisurile din documentul de transport şi identitatea persoanelor transportate, precum şi legitimaţiile de călătorie ale acestora, după caz", potrivit datelor oficiale. La efectuarea controlului la sediul întreprinderilor, operatorilor de transport rutier în legătură cu activităţile de transport rutier, activităţile conexe transportului rutier şi activităţile de pregătire a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere, inspectorii ISCTR au dreptul să efectueze controlul în timpul programului de lucru atât în spaţiile de lucru, cât şi în vehiculele deţinute de aceştia. Informările date până acum publicului larg mai arată că „la efectuarea controlului la sediu, întreprinderile - operatorii de transport rutier au obligaţia prezentării tuturor documentelor solicitate de inspectorii ISCTR".

Pot imobiliza maşinile în trafic

Foarte interesant este că la efectuarea controlului în trafic, inspectorii pot imobiliza vehiculul rutier în condiţii de siguranţă şi securitate ale transportului şi, dacă este cazul, să procedeze la ridicarea plăcuţelor de înmatriculare până la îndeplinirea condiţiilor legale pentru continuarea efectuării transportului. Mai mult decât atât, angajaţii Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier au posibilitatea de a suspenda dreptul de utilizare a vehiculului prin reţinerea plăcuţelor de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare. Tot în atribuţiile noilor „poliţişti de la Rutieră" mai intră reţinerea licenţei de transport - licenţă comunitară, copie conformă a acesteia, certificat de transport în cont propriu, copia conformă a acestuia, licenţă de traseu, autorizaţia specială de transport, autorizaţia de transport internaţional sau documentul de transport de persoane prin servicii ocazionale, precum şi orice alte documente în legătură cu desfăşurarea activităţii de transport rutier ori a activităţii de pregătire a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Auto 09 Oct, 2011 11:13 Pai atunci sa desfinteze politia rutiera ....mai scapam de o spaga in plus