Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:48 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Foştii SRI-şti, judecătorii şi litigiile cu Serviciul Pensii contestate pentru o viaţă „underground" ca ofiţer de informaţii

ro

18 Nov, 2011 01:00 5914 Marime text

sriSigla.jpgDe un duş cu apă rece din partea instanţei a avut parte şi Gabriela Carmen Duca, în dosarul cu numărul 12206/118/2011, al cărui obiect este reprezentat de o contestaţie la decizia de pensionare

Avalanşă de procese împotriva SRI, la Tribunalul Constanţa. Nemulţumiţi de deciziile de pensionare, după o viaţă „underground" dusă în slujba intereselor mai puţin cunoscute omului de rând ale statului român, mai mulţi foşti SRI-şti au dat în judecată Serviciul Român de Informaţii. Încurajaţi de acţiunile foştilor lor colegi de muncă, mai mulţi lucrători sub acoperire ieşiţi la pensie s-au adresat Tribunalului Constanţa, fie contestând deciziile de pensionare, fie solicitând suspendarea executării. Atâta doar că Tribunalul, departe de simpatiza cu foştii SRI-şti, le-a respins acţiunile intentate împotriva Serviciului.

Iar în paralel, alte noi acţiuni aşteaptă să fie judecate de magistraţii instanţei constănţene. Rodica Dumitru şi Gheorghe Burcin, foşti angajaţi ai Serviciului Român de Informaţii, în prezent pensionaţi, sprijiniţi de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate în Rezervă şi în Retragere, au dat în judecată Casa de Pensii Sectorială a Serviciului Român de Informaţii - la UM 0472, dar şi SRI-ul, contestând deciziile de pensionare. Dosarele au fost înregistrate în aceeaşi zi pe Secţia civilă a Tribunalului Constanţa, având numărul 13541/118/2011 şi respectiv 13542/118/2011. În ambele procese, prima înfăţişare a fost fixată pentru data de 28 noiembrie. În schimb, alţi colegi ai foştilor ofiţeri de informaţii, care au dat în judecată mai înainte Serviciul, nu au găsit înţelegerea pe care o căutau. În dosarul cu numărul 13117/118/2011, de pildă, al cărui obiect este reprezentat de „ordonanţă preşedinţială suspendare executare", iar materia juridică este reprezentată de Asigurări sociale, instanţa a decis să respingă cererea înaintată de reclamantul Mihai Nae, în contradictoriu cu Casa Sectorială de Pensii a Serviciului Român de Informaţii. În urmă cu circa o săptămână, instanţa a respins cererea ca inadmisibilă, hotărârea putând fi atacată în recurs în termen de cinci zile de la pronunţare.

„Pionier" al instanţei, cu acţiunea respinsă

SRI-palatuljustitiei01.jpgO soluţie similară a fost pronunţată şi în dosarul cu numărul 12603/118/2011, cu acelaşi obiect, în care reclamant este Dănuţ Chiriţă, iar pârâtul este tot Casa de Pensii Sectorială a Serviciului Român de Informaţii. Judecătorii au respins cererea de suspendare a executării formulată de reclamant, prin hotărârea cu numărul 5460/31.10.2011. De un duş cu apă rece din partea instanţei a avut parte şi Gabriela Carmen Duca, în dosarul cu numărul 12206/118/2011, al cărui obiect este reprezentat de o contestaţie la decizia de pensionare. Fostul ofiţer de informaţii a chemat în judecată şi Comisia de Contestaţii din cadrul Serviciului Român de Informaţii, însă chiar şi aşa, instanţa a respins acţiunea ca nefondată, sentinţa putând fi atacată în recurs, la Curtea de Apel Constanţa. Totodată, şi Vasile Tufan, unul dintre primii foşti SRI-şti care au dat în judecată Serviciul, a pierdut procesul cu instituţia unde şi-a desfăşurat activitatea timp de ani de zile. În procesul înregistrat la Tribunalul Constanţa sub numărul 12032/118/2011, judecătorii au decis în favoarea Serviciului Român de Informaţii şi, după o amânare dispusă din cauza neîndeplinirii procedurii de citare, au respins cererea lui Tufan ca nefondată. Despre sentinţă se mai arată că este executorie şi că poate fi atacată în recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Între timp, şi alte procese pornite împotriva SRI şi aflate pe rolul Secţiei civile a Tribunalului Constanţa aşteaptă să fie soluţionate, acestea având termen de judecată în luna decembrie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii