Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:52 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eşti şomer sau vrei un alt loc de muncă? Vezi aici dacă te încadrezi pentru un post în Serviciul Român de Informaţii

ro

07 Dec, 2011 01:00 2167 Marime text
sri_militar_sri.jpgAngajaţii serviciului, o dată încadraţi, vor fi lipsiţi parţial sau total de anumite drepturi şi libertăţi civice, iar lista îndatoririlor este mult mai mare faţă de cea a recompenselor

Înfiinţat în luna martie a anului 1990, Serviciul Român de Informaţii, instituţie de stat specializată în domeniul culegerii de informaţii privind siguranţa naţională, a fost, este şi va fi privit drept o structură în cadrul căreia îşi desfăşoară activitatea doar cei „aleşi". În ediţia de azi, ZIUA de Constanţa prezintă lista condiţiilor generale de încadrare în Serviciul Român de Informaţii, precum şi modalitatea prin care se realizează recrutarea în SRI. Trebuie avut în vederea faptul că, angajaţii serviciului, o dată încadraţi, vor fi lipsiţi parţial sau total de anumite drepturi şi libertăţi civice şi că lista îndatoririlor este mult mai mare faţă de cea a recompenselor.

Astfel, conform datelor oficiale, cei interesaţi de un loc de muncă în Serviciul Român de Informaţii trebuie să aibă cetăţenia română şi domiciliul în ţară, situaţia fiind valabilă şi în cazul soţilor ori soţiilor celor doritori. De asemenea, conform listei condiţiilor generale, candidaţii trebuie să cunoască foarte bine şi să aibă capacitatea de a se exprima clar şi corect în limba română, să aibă pregătirea corespunzătoare corpului militar în care urmează să fie încadraţi în conformitate cu Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, în domenii de interes pentru Serviciului Român de Informaţii; media absolvirii şi rezultatele obţinute pe parcursul anilor de studiu reprezintă criterii de departajare, iar pentru specializările intervenţie antiteroristă, pază şi transport corespondenţă secretă, bărbaţii trebuie să aibă serviciul militar îndeplinit. Mai mult decât atât, viitorul angajat al SRI trebuie să fie apt medical şi psihologic pentru corpul militar în care urmează să fie încadrat. „Pentru încadrarea ca ofiţer (nr. candidatul) să cunoască cel puţin o limbă străină (alta decât limba maternă), să aibă o conduită morală şi civică corespunzătoare, să nu fi fost condamnaţi penal printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune săvârşită cu intenţie sau să fi executat o pedeapsă cu închisoarea ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni din culpă, să nu fie în curs de cercetare sau judecată", după cum reiese şi din informaţiile puse la dispoziţie de Serviciul Român de Informaţii.

Renunţi la tot?

Potrivit aceleiaşi surse, candidaţii înscrişi în partide sau organizaţii politice, trebuie să declare sub semnătură că o dată cu încadrarea vor renunţa la această calitate, iar cei care participă ca asociat unic sau direct la administrarea ori conducerea unor societăţi comerciale trebuie să declare sub semnătură, că o dată cu încadrarea vor renunţa la aceste calităţi şi/sau preocupări. Viitori angajaţi ai SRI trebuie să fie dispuşi să-şi îndeplinească activitatea în orice zonă a teritoriului naţional, să accepte verificările de securitate prevăzute pentru determinarea eventualelor elemente de incompatibilitate privind accesul la informaţii secrete de stat. Noii salariaţi ai Serviciului Român de Informaţii îşi vor da acordul scris privind interzicerea pe perioada activităţii a unor drepturi şi libertăţi, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare şi vor completa un angajament de loialitate faţă de instituţie. Nu este de omis faptul că, potrivit datelor oficiale, cadrele militare ale serviciului au toate drepturile şi obligaţiile prevăzute pentru militarii Armatei Române de reglementările legale, statutul şi regulamentele militare, în timp ce salariaţii civili sunt supuşi dispoziţiilor Codului muncii şi celorlalte prevederi legale şi regulamentare ale serviciului.

Cu ce te alegi...

Ce le oferă Serviciul Român de Informaţii noilor încadraţi? Noii angajaţi au posibilitatea desfăşurării unei activităţi dinamice într-o instituţie de prestigiu şi au parte de valorificarea superioară a aptitudinilor personale într-un mediu stabil. Nu este de omis nici promovarea în carieră pe baza competenţelor şi performanţelor proprii, formare profesională complexă, asistenţă medicală gratuită şi posibilităţi avantajoase de recuperare medicală şi odihnă, dar şi un pachet salarial motivant şi recompensarea performanţelor profesionale prin acordarea de prime sau sporuri. SRI mai informează că „procesul de selecţie constă în parcurgerea unor etape eliminatorii, care presupun susţinerea interviurilor de selecţie şi a examinărilor profesionale, psihologice, privind cunoştinţele de limbi străine, de cultură generală şi de utilizare a calculatorului, precum şi examinarea medicală".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii