Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:45 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA i-a dat scoatere de sub urmărirea penală lui Nicuşor

ro

28 Sep, 2010 00:00 1598 Marime text
nicusor_-_nicusor_constantinescu_02.jpgSUP-ul preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa a venit la nici trei luni după ce procurorii anticorupţie ceruseră strămutarea dosarului

„Hăituit“ de-a lungul anilor, potrivit propriilor declaraţii, de procurorii anticorupţie, numai-numai l-or prinde cu ceva şi l-or putea trimite în judecată, Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, răsuflă uşurat în legătură cu dosarul penal privind ceea ce anchetatorii au numit „afacerea Pavilionul Expoziţional“. Şi asta nu de ieri, de azi, ci de aproape doi ani, în noiembrie 2008 procurorii DNA dispunând scoaterea de sub urmărire penală în acest caz, adică la doar câteva luni după ce aceeaşi DNA ceruse strămutarea dosarului cu pricina.

Conform unor surse judiciare citate în presa centrală la momentul la care DNA a cerut strămutarea cazului, în „Afacerea Pavilionul“, prejudiciul s-ar fi ridicat la 1,2 milioane de euro. Acestea explicau la vremea aceea că ar fi vorba despre suma pe care Guvernul României a fost nevoit să o înapoieze Uniunii Europene, pentru neîndeplinirea obiectivului Pavilionului Expoziţional, de vină fiind beneficiarul proiectului, respectiv CJC, pentru că nu a respectat obligaţiile contractuale şi a întârziat lucrările. Culmea, la doar câteva luni după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au solicitat ca, în momentul în care dosarul va ajunge în instanţă, să nu fie instrumentat de judecătorii constănţeni, aceeaşi procurori care se îndoiau de imparţialitatea instanţelor din Constanţa au dispus scoaterea de sub urmărirea penală în ancheta cu pricina. Aşa cum precizam mai sus, decizia de scoatere de sub urmărirea penală a venit la nici trei luni de când procurorii ceruseră Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie strămutarea dosarului, iar magistraţii Curţii Supreme hotărâseră că procurorii au motive întemeiate să pună la îndoială imparţialitatea judecătorilor constănţeni, astfel că au decis ca, în momentul în care ancheta va ajunge în instanţă, Judecătoria Iaşi să fie cea care va analiza cazul. Atâta doar că ancheta cu pricina nu va mai ajunge niciodată pe rolul vreunei instanţe, oricare ar fi aceea.

Faptei îi lipseşte un element constitutiv

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, „în dosarul penal nr. 243/P/2006, procurorii anticorupţie  au dispus, la data de 4 noiembrie 2008, soluţia de scoatere de sub urmărire penală, în conformitate cu prevederile articolului 249 Cod de procedură penală, art.11 pct.1 lit. b şi art. 10 lit. d“. De asemenea, DNA ne-a mai înştiinţat că „soluţia a fost comunicată persoanelor interesate în cauză“. În Codul de procedură penală se arată că soluţia de scoatere de sub urmărirea penală dispusă în temeiul articolului 10, litera b este adoptată în cazurile în care „faptei îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii“. Cu alte cuvinte, unde cu trei luni înainte - mai exact, în august 2008 - procurorii anticorupţie aveau motive să creadă că, dacă ancheta va ajunge în instanţă, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa ar putea avea parte de un tratament preferenţial la Constanţa, în noiembrie 2008 aceiaşi anchetatori au ajuns la concluzia că, de fapt, se impune scoaterea de sub urmărirea penală a aceluiaşi personaj.

Dosar strămutat la Iaşi

Iar aceasta, în condiţiile în care, în luna iulie 2008, pe rolul Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se înregistrase dosarul cu numărul 6290/1/2008, al cărui obiect era strămutarea, iar petent era „Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - DNA pentru Constantinescu Nicuşor Daniel şi Tărcatu Marius“. În acest dosar, pe 6 august 2008, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea DNA şi a desemnat Judecătoria Iaşi pentru „soluţionarea cauzei formând obiectul dosarului 243/P/2006 al Parchetului ÎCCJ-DNA“. Hotărârea era definitivă, nefiind supusă niciunei căi de atac, potrivit Codului de procedură penală. La momentul respectiv, preşedintele CJC a atacat în termeni duri modalitatea DNA de a cere strămutarea unui dosar care nici nu ajunsese încă în instanţă. În condiţiile în care, după nici trei luni, DNA a dispus scoaterea sa de sub urmărirea penală în dosarul respectiv, s-ar părea că dreptatea ar fi fost de partea lui Nicuşor Constantinescu. Marius Tărcatu, un alt angajat al administraţiei publice locale cercetat în acelaşi dosar, a primit de asemenea scoaterea de sub urmărirea penală. Cu alte cuvinte, afacerea Pavilionul Expoziţional reprezintă, la acest moment, o grijă în minus pentru „greii“ de la Constanţa. „Scăpat“ de acest dosar, Nicuşor Constantinescu rămâne cu procesul în care este judecat pentru retrocedările în baza Legii 10/2001 ale terenurilor constănţene, dar şi cu cel în care este judecat pentru implementarea proiectului ISPA.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • porcusoru spagar 28 Sep, 2010 17:33 Romani, justitia romanesca a dat liber la ciordeli, delapidari, spagi, s.a.m.d. ... deci, continuati activitatile din vremea PZD-PNL... si faceti mitinguri ca sa va dea statu de pomana