Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:12 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cu preţul deconspirării? Lucrători ai BCCO Constanţa şi-au câştigat sporul de fidelitate

ro

10 Nov, 2011 01:00 5093 Marime text
cap_8.jpgLa pronunţarea prezentei sentinţe civile, instanţa a avut în vedere şi Decizia XXII din 12.12.2005 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie

Munca de ofiţer în Brigada de Combatere a Crimei Organizate fascinează şi adesea stârneşte pasiuni. Dincolo însă de aspectele ce ţin de adrenalină şi care caracterizează profesia, autorităţile par să uite când şi când că şi „băieţii de la Crimă" sunt oameni. Pe rolul Tribunalului Constanţa, de pildă, se află poate una dintre cele mai interesante speţe din justiţia constănţeană, în care cei peste 40 de ofiţeri ai BCCO Constanţa au dat statul în judecată, pentru acordarea sporului de fidelitate şi a primelor de vacanţă. Gest absolut uman, însă oarecum riscant, ţinând cont de caracterul adesea secret al meseriei. Tocmai din aceste motive - care ţin de securitatea muncii de poliţist în trupele speciale - nu vom face publice numele reclamanţilor din dosarul Tribunalului Constanţa, toţi ofiţeri ai Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate.

Astfel, potrivit datelor oficiale, cei peste 40 de ofiţeri ai Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Constanţa au chemat în instanţă Ministerul Administraţiei şi Internelor, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa şi Ministerul Finanţelor Publice în vederea obţinerii sporului de fidelitate pentru anul 2005 şi a plăţii primei de concediu pentru perioada 2004-2006. Mai mult decât atât, cei de la Crimă Organizată au cerut obligarea MFP la alocarea fondurilor necesare plăţii sumelor de bani ce se cuvin, dar şi ca MAI să cuprindă în bugetul propriu sumele necesare plăţii. Instanţa de judecată arată că „în conformitate cu art.6 din OG 38/2003, ofiţerii beneficiau de un spor de fidelitate de până la 20% din salariul de bază. Acest drept a fost suspendat pentru anul 2005. Potrivit art. 37 alin. 2 din OG 38/2003 la plecarea în concediu de odihnă, pot beneficia de o primă de concediu egală cu salariul de bază din luna anterioară. Această prevedere a fost suspendată succesiv în perioada 2004-2006 prin legile bugetului de stat". „Conform art.6 din OG 38/2003 modificată şi completată, în raport de perioada desfăşurată în instituţiile din sectorul de apărare naţională ordine publică şi siguranţă naţională în calitate de militar, poliţist, funcţionar public şi personal contractual, poliţiştilor li se acordă un spor de fidelitate de până la 20% din salariu în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului de interne. Prin OUG 118/2004 raportat la art.2 acest drept a fost suspendat", potrivit hotărârii judecătoreşti.

prime_-_Tribunalul_Constanta.jpg

Drept patrimonial lipsit de valoare

Tribunalul Constanţa a mai arătat că potrivit articolului 37 alin. 2 din OG 38/2003 la plecarea în concediu de odihnă, poliţistul primeşte o primă de concediu egală cu salariul de bază din luna anterioară plecării în concediu. Această prevedere a fost suspendată succesiv prin legile bugetului de stat. „La pronunţarea prezentei sentinţe civile, instanţa a avut în vedere şi Decizia XXII din 12.12.2005 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie. Faţă de această decizie se reţine că în perioada în care aplicarea acestei decizii a fost suspendată nu se poate considera că în perioada 2001-2006 acest drept nu a existat deoarece s-ar încălca principiul constituţional care garantează realizarea drepturilor acordate. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie arată că «astfel s-ar ajunge la situaţia ca un drept patrimonial a cărui existenţă este recunoscută să fie vidat de substanţa sa şi practic să devină lipsit de orice valoare». De aceea, respectarea principiului încadrării în statul de drept, care implică asigurarea aplicării legilor adoptate în spiritul şi litera legii concomitent cu diminuarea oricărei tendinţe de reglementare a unor situaţii juridice fictive, face necesar ca titularii drepturilor recunoscute să nu poată fi obstaculaţi de a se bucura efectiv de aceasta pentru perioada în care au fost prevăzute de lege", conform deciziei tribunalului. Faţă de acest aspect, instanţa a admis acţiunea, obligând MAI, IPJ şi MFP la plata primelor de vacanţă pentru perioada 2004-2006 şi a sporului de fidelitate pe perioada anului 2005, sume ce vor fi actualizate în funcţie de rata inflaţiei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii