Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:13 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănţeni declaraţi morţi de instanţă (document)

ro

13 Jul, 2011 02:42 2295 Marime text
morti_tribunal_sala_de_judecata.jpgAproape 30 de persoane au fost declarate moarte de judecătorii constănţeni, numai în ultimii şase ani. Cererile au venit din partea rudelor constănţenilor, despre care nu se mai ştia nimic de peste patru ani. ZIUA de Constanţa vă prezinte cine a fost declarat mort de Judecătoria Constanţa şi în ce condiţii. Detaliile le puteţi găsi în ediţia on-line a cotidianului, la adresa www.ziuaconstanta.ro, în documentul ataşat articolului. Nu mai puţin de 32 de procese privind declararea judecătorească a morţii au fost înregistrate numai la Judecătoria Constanţa începând cu anul 2005.

Cu alte cuvinte, circa 30 de familii din Constanţa s-au adresat în ultimii ani instanţelor de judecată, pentru a-şi declara rudele moarte. Potrivit legilor în vigoare, procedura prin care se poate stabili legal decesul unei persoane este declararea judecătorească a morţii. În sistemul legislativ român, aceasta reprezintă, potrivit www.euroavocatura.ro, „modalitatea legală potrivit căreia o persoană fizică dispărută poate fi declarată prin hotărâre a justiţiei judecătoreşti ca fiind moartă la o anumită dată". Astfel, în condiţii normale, o persoană nu poate fi declarată moartă decât dacă au trecut cel puţin patru ani de la data ultimelor ştiri din care rezultă că era în viaţă. Chiar şi aşa, declararea judecătorească a morţii nu va fi hotărâtă înainte de împlinirea unui termen de şase luni de la data afişării extrasului de pe hotărârea prin care s-a declarat dispariţia. Cu alte cuvinte, chiar dacă instanţa a admis acţiunea rudelor şi membrul familiei dat dispărut a fost declarat mort, reclamanţii trebuie să afişeze extrasul hotărârii judecătoreşti, iar apoi să aştepte şase luni înainte ca hotărârea să devină definitivă.

Dispăruţi în război, în naufragiu...

În cel de-al doilea caz prevăzut de lege, instanţa poate decide declararea morţii cu privire la persoanele dispărute în timpul războiului, într-un accident de cale ferată, într-un naufragiu sau alte situaţii asemănătoare, dacă a trecut cel puţin un an de la data dispariţiei în astfel de condiţii. „Din momentul în care hotărârea declarativă de moarte a rămas definitivă, cel dispărut este considerat că a murit la data stabilită prin hotărâre, ca fiind aceea a morţii", se arată pe site-ul euroavocatura.ro. Pe de altă parte, dacă cel declarat mort este în viaţă, oricând se poate cere o anulare a hotărârii. Aşa cum precizam anterior, începând cu anul 2005 şi până la momentul de faţă, pe rolul Judecătoriei Constanţa au fost înregistrate 32 de procese pentru declararea judecătorească a morţii. În cele mai multe cazuri, solicitările au fost admise de instanţă. Totuşi, au existat şi situaţii în care cetăţenii au renunţat la judecată şi şi-au retras acţiunea, dar şi cazuri în care judecătorii au respins cererea de declarare judecătorească a morţii. În orice situaţie, hotărârile pronunţate de Judecătoria Constanţa în astfel de procese pot fi atacate cu recurs, în termen de 15 zile de la comunicarea soluţiei.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii