Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:54 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consilierul Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului Constanţa, condamnat pentru jonglerii cu fonduri PHARE

ro

19 Feb, 2011 00:00 1237 Marime text
Consilierul juridic al Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului Constanţa a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare, pentru nelegalităţi legate de proiectele cu fonduri PHARE. Decizia le-a aparţinut magistraţilor Judecătoriei Mangalia, însă nu este definitivă, ci poate fi atacată în recurs, acesta urmând să se judece la Curtea de Apel Constanţa.

Carmen Mîtîcă, consilierul juridic al SC Consulting MNC SRL, dar şi al Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului Constanţa, a fost găsită vinovată de judecătorii mangalioţi de comiterea a două infracţiuni. Mai exact, este vorba despre fals în înscrisuri şi, respectiv, participaţie improprie la comiterea infracţiunii de folosire sau prezentare de documente false care a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor. Pe cale de consecinţă, femeia a fost condamnată la un an şi şase luni de închisoare, însă pedeapsa i-a fost suspendată condiţionat, fiind stabilit un termen de încercare de trei ani şi jumătate, interval în care Mîtîcă trebuie să aibă un comportament model. Totodată, consilierul juridic al Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului a fost obligată la plata sumei de 9.198,592 de euro cu titlul de despăgubiri către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, dar şi la plata a 10,118 euro, reprezentând comisioanele bancare aferente. Totodată, Carmen Mîtîcă a fost obligată să deconteze drumul martorului Răzvan George Şpac până la proces, fiind vorba despre 225 de lei, dar şi să achite cheltuielile de judecată, în sumă de 5.000 de lei. Decizia poate fi atacată în recurs, la Curtea de Apel Constanţa, în termen de zece zile de la pronunţare.

Acuzaţiile

Carmen Mîtîcă a fost trimisă în judecată la începutul anului trecut de procurorii anticorupţie, pentru fapte petrecute în perioada martie - octombrie 2005, când Mîtîcă avea calitatea de secretar şi coordonator seminarii în cadrul Proiectului PHARE "Unitate în diversitate prin comunicarea interculturală transfrontalieră", implementat de Asociaţia Tineretului Liber - Filiala Constanţa. La momentul respectiv, spun anchetatorii, cu ocazia derulării procedurilor de achiziţii necesare proiectului, Mîtîcă ar fi întocmit în fals şi ar fi semnat în locul evaluatorilor ofertele, procesele verbale ale şedinţelor de deschidere a ofertelor, hotărârile de acceptare a ofertelor corespondente, precum şi tabelul cu participanţii la seminarii şi schimburile interculturale. "În vederea justificării cheltuirii avansului şi a obţinerii plăţii finale, inculpata a întocmit personal Raportul tehnic final la care a ataşat documentele falsificate precizate anterior, raport care a fost depus la Autoritatea Contractantă", au susţinut procurorii la momentul trimiterii în judecată.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii