Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:08 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conform oamenilor legii, Zlate-Roşcatu conducea o grupare specializată în atacuri informatice

ro

15 Dec, 2010 00:49 4756 Marime text
cap_4.jpgProcurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Bucureşti, cu sprijinul echipelor speciale ale Jandarmeriei, au efectuat 42 de descinderi la adresele suspecţilor în judeţele Constanţa, Neamţ, Braşov, Cluj-Napoca, Maramureş şi Craiova, fiind identificate 32 de persoane. Despre acestea se crede că ar face parte dintr-o grupare specializată în atacuri informatice prin tehnologia Voice over IP - telefonie prin Internet. Unul dintre presupuşii lideri ai grupării infracţionale este Cătălin Zlate, zis Roşcatu. În luna noiembrie, judecătorii Tribunalului Constanţa l-au condamnat pe Zlate, dar şi pe alţi indivizi, pentru infracţiuni privind comerţul electronic.

Potrivit unui comunicat de presă remis de către Inspectoratul General al Poliţiei Române, în luna ianuarie, Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate a demarat o investigaţie privind un grup „infracţional organizat, iniţiat şi coordonat de Cătălin Zlate şi Cristian Ciuvaş, care aveau ca principală activitate infracţională accesarea fără drept a numeroase sisteme informatice configurate în vederea folosirii tehnologiei VoIP (Voice over IP - telefonie prin internet)". Reprezentanţii IGPR spun că, pentru a-şi mări beneficiile materiale, cei doi „au recrutat iniţial persoane apropiate pentru a desfăşura acest tip de activitate infracţională". „Aceştia, la rândul lor, pe parcursul anului 2010 au recrutat alte 30 de persoane de cetăţenie română pe care le-au instruit în vederea obţinerii de date ale unor conturi VoIP şi a efectuării de apeluri frauduloase. Practic, în perioada februarie - decembrie 2010, cei aproximativ 40 de membri ai grupării, prin intermediul societăţii deschise de cei doi lideri, au efectuat aproximativ 1.500.000 de apeluri ce totalizează 11.000.000 de minute de convorbiri frauduloase, creând, astfel, un prejudiciu estimat la peste 11.000.000 de euro", mai arată poliţiştii constănţeni. Părţile vătămate sunt reprezentate de companii de telefonie atât din România cât şi din întreaga lume, fiind identificate peste 10.000 de numere de telefon de pe care au fost iniţiate apeluri frauduloase. De menţionat că unul dintre presupuşii lideri ai grupării infracţionale este Cătălin Zlate, zis Roşcatu a fost condamnat, alături de alţi cetăţeni, lunile trecute, de judecătorii Tribunalului Constanţa, pentru infracţiuni privind comerţul electronic. Roşcatu şi amicii săi au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT Constanţa, sub acuzaţia că ar fi deţinut echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, dar şi carduri false, pe care le-au folosit pentru a retrage bani prin intermediul bancomatelor, din conturile clienţilor diferitelor bănci.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • @afk.paul 15 Dec, 2010 13:38 Ok , marea majoritate sunt aproape moca . Dar daca suni la numere cu suprataxa si ai un cont valabil ( corporate)poti sa faci praf banii companiei respective . Interesant este ca nu s-au sezizat astia ale caror conturi au fost folosite . Adica ai 10 facturi de 20 EUR si a 11 de 2000 EUR nu faci plangere ? Sau au facut aia palnfgeer si astia au mai vorbit cateva de milioane de min pana sa-i prinda ( teoretic vorbit - sunt managere de comunicatie moca pe net cate vrei ... )
  • afk.paul 15 Dec, 2010 00:18 a innebunit lupu? Si plangeri de unde vin pt VoIP-urile alea? Sau ei nu stiu cum se taxeaza telefonia pe internet.. de cele mai multe ori gratis... Cine a facut dosaru, subinspectori iesiti din promotia 2006 de pe bancile academiei. Are mintea cat o nuca. 'vi se retine detinere de aparatura, avea-ti comp-uri CC2Bank' Ok... Geniule!