Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:40 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Colonelul Coman si generalul Trandafir raman in arest

ro

11 Jun, 2009 01:45 3440 Marime text

coman_neculai.jpgMandatele de arestare emise pe numele celorlalţi opt ofiţeri din conducerea ISU „Dobrogea" au expirat noaptea trecută

După o lună de haos total, apele par să se limpezească la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea". Cei opt ofiţeri, cadre de conducere ale inspectoratului, arestaţi în luna mai pentru scandalul concursului fraudat din 2007, vor fi puşi în libertate. 

La 30 de zile după ce instanţa a emis mandat de arestare preventivă pe numele său, locotenent colonelul Andrei Gabriel Niculae, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea", se întoarce acasă. Alături de şeful Centrului Operaţional, se pot întoarce şi maiorul Gabriel Alexandrescu, locotenentul Adrian Mihai Bugnar, căpitanul Marius Sorin Bugnar, căpitanul Florin Niculae, maiorul Costel Datcu, locotenent colonelul Sorin-Marius Creţu şi maiorul Liviu Deoşlea. Mandatele de arestare emise pe numele celor opt ofiţeri au expirat noaptea trecută, la ora 00.00, iar procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu au întocmit propunere de prelungire a stării de arest preventiv pentru aceştia. De menţionat că, în ceea ce-i priveşte pe generalul Petre Trandafir, fostul şef al inspectoratului, dar şi pe colonelul Neculai Coman, prim-adjunctul instituţiei, în prezent suspendat din funcţie, mandatele de arestare preventivă sunt încă valabile. Cu alte cuvinte, cei doi nu vor părăsi arestul şi rămâne de văzut dacă, şi în cazul lor, procurorii anticorupţie se vor decide să nu ceară prelungirea stării de arest preventiv.

Confruntări la DNA

În altă ordine de idei, la începutul acestei săptămâni, colonelul Viorel Costache, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea", a fost chemat din nou la DNA, pentru confruntări. De această dată, confruntările au avut loc între maiorul Alexandrescu, colonelul Coman, colonelul Costache şi generalul Trandafir, dar şi între locotenent colonelul Niculae, colonelul Coman, generalul Trandafir şi colonelul Costache. Totodată, au avut loc confruntări şi între maiorul Alexandrescu, locotenent colonelul Niculae, colonelul Coman şi colonelul Costache. Întocmai ca data trecută, audierile au ţinut de dimineaţa până seara, însă se pare că informaţiile obţinute de anchetatori au cântărit în favoarea celor care fac parte din lotul primilor ofiţeri arestaţi, din moment ce procurorii nu mai vor să-i vadă închişi pe aceştia. Un aspect deosebit de interesant este acela că, potrivit colonelului Coman, ar fi fost vorba despre 200 de candidaţi pentru care s-ar fi solicitat intervenţia conducerii ISU la concurs. Ceea ce înseamnă că ar mai fi alţi 80 de candidaţi care ar fi intrat cu note mari în mod injust, pe care procurorii să nu-i fi depistat încă. Revenind la cei opt ofiţeri care au fost eliberaţi, pe 13 mai, Tribunalul Militar Bucureşti a dispus arestarea preventivă a acestora. Colonelul Andrei Gabriel Niculae şi maiorul Gabriel Alexandrescu au fost acuzaţi de fals intelectual şi uz de fals, infracţiuni în legătură directă cu infracţiunile de corupţie, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi complicitate la fals intelectual şi uz de fals, în formă continuată. La rândul lor, locotenentul Adrian Mihai Bugnar, căpitanul Marius Sorin Bugnar, căpitanul Florin Niculae, maiorul Costel Datcu, locotenent colonelul Sorin Marius Creţu şi maiorul Liviu Deoşlea au fost arestaţi pentru fals intelectual şi uz de fals, infracţiuni în legătură directă cu infracţiunile de corupţie, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Potrivit DNA, cei opt ofiţeri, membri ai comisiei de examinare pentru concursul din august 2007 de la ISU, ar fi încălcat metodologia de desfăşurare în scopul fraudării rezultatelor.

Coman şi Trandafir, arestaţi mai târziu

După două săptămâni, au fost arestaţi şi generalul Petre Trandafir, fostul şef al ISU „Dobrogea", şi colonelul Neculai Coman, actualul prim-adjunct al inspectorului-şef al ISU. Aceştia au fost acuzaţi de DNA de instigare la fals intelectual, instigare la uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, toate trei în formă continuată, şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Foarte interesant este că procurorii anticorupţie au spus că cei doi „le-au ordonat unor subordonaţi, membri ai comisiilor de examen la proba scrisă, să facă demersuri pentru ca un număr de peste 120 de candidaţi, pe care i-au nominalizat, să promoveze în mod fraudulos examenul respectiv". Cu privire la cei peste 120 de candidaţi, colonelul Coman a declarat că, de fapt, ar fi vorba despre aproximativ 200. Ieri, până la închiderea ediţiei, Inspectoratul General pentru Situaţiile de Urgenţă nu fusese înştiinţat oficial despre eliberarea celor opt ofiţeri ai ISU „Dobrogea". Căpitanul Alin Maghiar, putătorul de cuvânt al IGSU, a declarat că „nu ştim nimic despre situaţia colegilor de la Constanţa".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Culetu 06 Jul, 2009 12:44 Se incearca musamalizarea cazului.DNA mergeti pana la capat cu ancheta k au mai ramas personaje care inca stau in libertate si isi umfla muschi pe la ISU.Locotenentul Vlad de la Detasamentul Palas de ce nu`l anchetati cum a promovato pe sotia dansului la concursul de Ofiter tot in 2007?Ciudat la ISU.Dobrogea domneste neamurile(fiul,fica,sotia,nepoata,nepotul etc).Nu ai loc de increngatura asta totul este in familie.