Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:04 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cimitirul plutitor

ro

23 May, 2002 00:00 1333 Marime text

Ambarcatiuni degradate in toata Delta

Peste 250 de epave zac de ani intregi mai peste tot in Delta, pe malurile canalelor si bratelor Dunarii * Cele mai multe dintre acestea nu mai sunt, de timp indelungat, apte pentru navigatie si nici nu mai pot fi reabilitate * Din cauza gradului avansat de coroziune al epavelor, se pot produce fisuri in rezervoarele acestora, cu consecinte dezastruoase pentru mediu * Una dintre marile probleme o constituie faptul ca ambarcatiunile nici nu pot fi scoase din zona pentru a fi dezmembrate, nefiind flotabile * Administratia Rezervatiei Delta Dunarii i-a somat pe armatori sa-si ridice epavele pana la finele acestei luni

Inspectoratul pentru Navigatie Civila Constanta a inaugurat marti noul sediu al Capitaniei Zonale Tulcea, aceasta fiind de altfel prima institutie de acest fel care are imobil propriu. Cu acest prilej, oaspetii au oferit celor prezenti la ceremonial si o plimbare cu vaporasul prin Delta, iar unora dintre ziaristi chiar si posibilitatea de a participa la testarea celor mai noi nave de interventie ale Capitaniei Zonale din localitate. Pe parcursul plimbarii, ochiului vigilent al ziaristului nu a putut sa-i scape multitudinea de nave abandonate care zac pe malul Dunarii si al bratelor acesteia, multe dintre ele aflate intr-o avansata stare de degradare si care pun in pericol zona din punctul de vedere al mediului.

Dunarea, bratele sale si chiar unele dintre canalele din Delta par sa fie adevarate cimitire de vase. Peste 250 de ambarcatiuni de toate tipurile si de tot felul de deplasamente zac aproape peste tot, unele dintre ele intr-o avansata stare de degradare, cu corpurile ruginite si gaurite de atata stat in apa. Cele mai multe dintre ele stau in aceeasi pozitie de mai mult de un deceniu, fiind scufundate, esuate sau in stare de flotabilitate precara. Gasesti in zona care corespunde din punct de vedere administrativ Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii cargouri, pescadoare, dragi, sonete, saicuri, macarale plutitoare, salande, pontoane, dormitoare, bacuri si chiar bucati din barci de lemn. Unele mai exista numai cu numele, pentru ca portiuni din ele au fost taiate cu flacara oxiacetilenica si duse la fier vechi. Altele sunt destul de bine infipte in nisip, astfel incat cu greu mai pot fi scoase de acolo si reintroduse in circuitul economic. Cele mai multe dintre ambarcatiunile care au fost abandonate de proprietari sau armatori pe malurile Dunarii, bratelor acesteia sau pe canalele interioare nu mai pot fi readuse pe linia de plutire. Nici cel care ar intentiona sa le valorifice ca fier vechi nu si-ar acoperi cheltuielile pe care ar trebui sa le faca prin dezmembrarea lor, pentru ca pentru efectuarea unei astfel de operatii tehnice ar presupune trambalarea in zona a utilajelor specifice, precum macarale, camioane, trailere, aparate de taiat, tuburi de oxigen, carbid, dar si oameni cu pregatire specifica.

Pericol pentru navigatie

Asa cum aratam, multe dintre ambarcatiunile care zac prin Delta sunt puse pe uscat, altele sunt scufundate, iar unele sunt intr-o precara stare de flotabilitate. Cand se umfla apele, in special in perioadele cu ploi sau cand se topesc zapezile, multe dintre ele raman sub apa, altele sunt duse in aval, dupa ce scapa din legaturile subrede si putrezite in care abia daca se mai tin si asa. De multe ori, unele dintre aceste corpuri semiflotabile incep sa navigheze in deriva, constituind un real pericol pentru vasele care trec prin zona, pana la readucerea lor din nou la tarm. Nave de acest tip sunt insirate de la Tulcea pana la varsarea Dunarii in mare. Cele mai multe dintre aceste epave sunt in proprietatea societatilor comerciale Transnav, SCUT, ambele din Tulcea, si AFDGJ Galati si Romnav Braila. Multe dintre aceste ruginituri au o vechime de zeci de ani, iar vreo doua sau trei chiar de peste un secol. Probleme mari se pot crea si din faptul ca rezervoarele acestor obiecte candva plutitoare mai contin reziduuri petroliere, care pot afecta mediul in contact cu apa. Rezervoarele de combustibil, ca si corpurile vaselor sunt mancate de rugina, multe dintre ele fiind atat de oxidate incat tablele din care sunt construite aproape ca nu se mai tin legate unele de altele. Conducerea Administratiei Rezervatia Biosferei Delta Dunarii a initiat un program prin care intreaga zona afectata de navele abandonate va fi curatita pana la sfarsitul acestei luni, vasele fiind transportate in alte parti, unde vor fi taiate sau puse pe linia de plutire, prin modernizare sau reparatii. Nerespectarea acestui program de catre armatori va duce la sanctionarea acestora cu amenzi de peste o suta de milioane de lei, dar si cu dezafectarea zonei pe cheltuiala proprietarului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii