Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:45 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce s-a decis la Consiliul UNBR Noi abateri disciplinare grave şi condamnarea avocaturii bazate pe nepotism

ro

05 Dec, 2011 01:00 3364 Marime text
avocati_-_sediu_Baroul_Constanta.jpgConsiliul UNBR a decis la ultima şedinţă micşorarea la jumătate a taxelor aferente transferului dintr-un barou în altul, respectiv de la 3.000 de lei la 1.500 de lei

Avocaţii nu încurajează avocatura bazată pe pile şi nepotism. Acesta este mesajul transmis de apărătorii reuniţi în week-end la Bucureşti, unde s-a ţinut întrunirea Consiliului Uniunii Naţionale a Barourilor din România. Mai mult, în cadrul aceleiaşi şedinţe s-a decis că a fi înscris într-un barou şi a practica avocatura regulat pe raza unui alt barou, fără a avea sediu secundar declarat reprezintă abatere disciplinară gravă, care ar putea duce chiar la excluderea din profesie.

Consiliul UNBR a decis la ultima şedinţă micşorarea la jumătate a taxelor aferente transferului dintr-un barou în altul. Astfel, avocaţii care au optat la examenul pentru primirea în profesie pentru Baroul Tulcea, de exemplu, iar ulterior s-au decis să practice avocatura pe raza Baroului Constanţa vor achita numai 1.500 de lei, în loc de 3.000 de lei, pentru a fi transferaţi în Baroul Constanţa. Pe de altă parte, tot cu titlul de exemplu, dacă un avocat este înscris în Baroul Bucureşti sau Baroul Tulcea şi practică avocatura regulat pe raza Baroului Constanţa, fără a avea sediu secundar declarat pentru Constanţa şi fără a plăti taxele aferente Baroului Constanţa, riscă să fie cercetaţi pentru abatere disciplinară gravă. După micşorarea taxelor de transfer, se va demara o serie de verificări, în urma cărora vor fi sesizate conducerile barourilor împotriva avocaţilor ce se încadrează în această situaţie. Apărătorii care nu vor declara sediu secundar şi nu vor plăti taxele aferente barourilor pe raza căruia îşi exercită profesia în mod regulat riscă să fie cercetaţi pentru abateri disciplinare grave, ceea ce ar putea duce chiar până la excluderea din profesie. Legat de cel de-al doilea mesaj transmis de avocaţi, potrivit căruia nu sunt de acord cu încurajarea avocaturii practicate pe pile şi relaţii de rudenie, Consiliul UNBR a decis să adopte un punct de vedere în forţă faţă de decizia Curţii Constituţionale, conform căreia este neconstituţional să i se interzică unui avocat care are rude la o instanţă să îşi exercite profesia la instanţa respectivă. Surse informate au declarat că toţi avocaţii prezenţi la Consiliul UNBR au dezavuat decizia Curţii Constituţionale, fiind de părere că aceasta ar încuraja avocatura bazată pe relaţii şi pile, în detrimentul avocaturii curate.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii