Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:14 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Situații limită în care un român plecat în străinătate poate avea nevoie de un avocat specializat în problemele românilor peste hotare

ro

15 Nov, 2023 14:49 600 Marime text
 
Fie că plecăm într-o excursie de câteva zile, fie că dorim să emigrăm permanent sau temporar, fie că dorim doar un loc de muncă sezonier, cert este că românii au multe ocazii de a ieși dintre granițele țării către state din vestul Europei. Aderarea țării noastre la Uniunea Europeană a deschis porțile către o mulțime de oportunități, dar și situații dificile în care doar ajutorul specializat poate transforma un final incert într-unul fericit.
 
De multe ori bucuria plecării către meleaguri necunoscute ne face să neglijăm aspecte importante care țin de sănătatea și siguranța noastră. Printre cele mai des întâlnite probleme pentru care poți avea nevoie de un avocat pentru românii din străinătate se numără următoarele:
  1. Accidentele rutiere pe șoselele europene

 
Probabilitatea de a fi victimă într-un accident rutier pe străzile sau șoselele europene este mică, dar nu inexistentă. Puțini știu că orice cetățean român victimă a unui accident rutier in Europa are dreptul la despăgubiri și compensații direct proporțional cu gravitatea situației.
 
Într-un accident rutier pot deveni victime nu doar șoferii automobilelor implicate, ci și ceilalți participanți la trafic. Astfel, dacă ești pasager într-o mașină implicată în accident, simplu pieton, biciclist sau călător pe trotinetă, în toate aceste situații ai dreptul la despăgubiri. Mai mult, în cazul în care un român își pierde viața într-un accident rutier într-o țară europeană, familia acestuia poate primi despăgubiri și compensații pentru pierderea suferită.
 
Un avocat specializat în accidente rutiere peste hotare te poate sfătui și ajuta în astfel de situații, experiența lui spunându-și cuvântul în ceea ce privește obținerea compensațiilor maxime la care ai dreptul, dar și în scurtarea duratei procesului.
 
  1. Succesiunea și moștenirea în țări europene

 
Situația în care un român își pierde o rudă dragă peste hotare devine din ce în ce mai des întâlnită, iar procesul succesiunii și a moștenirii bunurilor rămase poate fi foarte complicat pentru moștenitor.
 
Avocații din țara europeană unde se află moștenirea pot ajuta foarte mult, dar bariera lingvistică și interacțiunea cu instituțiile statului respectiv pot îngreuna mult întregul proces. Un avocat specializat în succesiuni și moșteniri peste hotare te va ajuta să obții ceea ce ți se cuvine rapid și fără mari bătăi de cap. Bariera lingvistică dispare, iar relația cu instituțiile este deja stabilită în urma unei vaste experiențe.
 
  1. Accidentele de muncă în străinătate

 
Indiferent de locul de muncă sau regulile stricte de protecție a muncii, accidentele pot avea loc oriunde și cetățenii români care lucrează într-o țară europeană au dreptul la despăgubiri și compensații. Chiar dacă ai impresia că te înțelegi bine cu colegii și superiorii, trebuie să îți amintești permanent că tu ești cetățean român, iar întreaga relație cu firma și instituțiile statului în care te afli va fi diferită față de accidentele de muncă în care sunt implicați cetățenii statului respectiv. Mai mult, ei vor încerca să îți ofere despăgubiri minime în limitele legii, nu suma pe care ai putea să o obții cu reprezentare legală experimentată.
 
Din fericire, și în astfel de situații poți apela la un avocat român specializat în accidente de muncă în țara unde muncești. Un avocat român te va consilia permanent, va ține legătura cu firma și instituțiile din statul respectiv și îți va proteja interesul pentru a dobândi rapid despăgubirile maxime la care ai dreptul în funcție de situația ta particulară. Mai mult, bariera de limbă nu va exista iar tu vei înțelege permanent în ce stadiu te afli și ce pași urmează în proces.
 
Indiferent de motivul pentru care ajungem în situații neplăcute peste hotare, trebuie să ne cunoaștem drepturile ca cetățeni români și să avem de partea noastră un reprezentant serios, interesat și, poate cel mai important, experimentat. Evident, toate aceste situații pot fi traversate și pe cont propriu, dar birocrația excesivă și chichițele legale pot lungi la nesfârșit întregul proces.
 
Poate cel mai înțelept gest pe care îl poți face atunci când pleci într-o călătorie peste hotare sau decizi să te angajezi într-o altă țară europeană este să ai la îndemână datele de contact ale unui avocat pentru românii din străinătate. Într-adevăr, șansele de a apela la serviciile lui sunt minime, dar fii sigur că atunci când ajungi într-o situație la limită îți vei mulțumi că ai fost pregătit.

Sursa foto: pexels.com
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii