Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:37 26 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nu ai pe cauciucuri eticheta standard, ăla eşti Reglementări noi pentru anvelopele de iarnă ale turismelor şi utilitarelor

ro

10 Nov, 2011 01:00 3389 Marime text
cap_7.jpgEticheta standardizată pentru anvelope va conţine informaţii despre trei parametri ai performanţelor unei anvelope: eficienţa energetică, performanţele privind aderenţa pe carosabil umed şi zgomotul exterior la rulare

La câteva zile după intrarea în vigoare a ordonanţei privitoare la obligativitatea echipării automobilelor cu anvelope de iarnă, în atenţia participanţilor la trafic este adus un nou subiect, aproape la fel de controversat precum cel al cauciucurilor de iarnă. Conform datelor publicate de Michelin.ro, noua etichetare a anvelopelor pentru turisme şi vehicule utilitare uşoare va intra în vigoare începând cu data de 1 noiembrie 2012, conform Regulamentului (CE) nr. 1222/2009 al Parlamentului European. Cel puţin până la acest moment, oficialii Ministerului Economiei au susţinut că etichetarea cauciucurilor este pur informativă, acestea venind în sprijinul cumpărătorilor. Goodyear.ro arată că „în noul sistem de etichetare al UE, rezistenţa la rulare este exprimată în clase de la A la G, care oferă informaţii cu privire la eficienţa relativă a anvelopelor, în materie de consum de combustibil".

Conform celor de la Capital.ro, care citează nota de fundamentare ce însoţeşte proiectul de hotărâre de Guvern, la nivelul Uniunii Europene s-a conturat necesitatea constituirii unui cadru de reglementare pentru promovarea pneurilor eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibil, sigure şi cu niveluri scăzute de zgomot, pneurile fiind considerate componente auto cu impact major asupra consumului de combustibil. Şi asta în contextul acţiunilor concentrate pe reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în sectorul transporturilor. „Regulamentul nr. 1222/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind etichetarea pneurilor în ceea ce priveşte eficienţa consumului de combustibil prevede faptul că trebuie furnizate informaţii armonizate despre parametrii pneurilor. Acest lucru se realizează prin intermediul etichetării şi are ca scop eficientizarea consumului de combustibil, îmbunătăţirea siguranţei rutiere şi reducerea zgomotului exterior de rulare. Ministerul Economiei este desemnat să coordoneze aplicarea acestui Regulament", mai informează Capital. Michelin.ro arată că etichetarea anvelopelor pentru turisme şi vehicule utilitare uşoare va intra în vigoare începând cu 1 noiembrie 2012.

Simboluri cunoscute

anvelope_-_masini_iarna_zapada_10.jpg

Potrivit aceleiaşi surse, acest nou regulament va reprezenta un important pas înainte în ceea ce priveşte informarea consumatorului cu privire la siguranţa anvelopei (frânarea pe carosabil umed) şi la impactul pe care aceasta îl are asupra mediului (rezistenţa la rulare şi nivelul de zgomot). „Simbolurile de pe eticheta pot fi deja cunoscute deoarece ele sunt folosite în prezent la etichetarea aparaturii electrocasnice şi, mai nou, la automobilele produse recent", potrivit Michelin.ro. Foarte interesant de remarcat este următorul aspect: „începând cu data de 1 noiembrie 2012, ca măsură suplimentară pentru îmbunătăţirea performantelor anvelopei, constructorii de anvelope nu vor mai putea omologa noi tipuri de anvelope în clasa G pentru rezistenţa la rulare sau în clasa F pentru frânarea pe carosabil umed, iar vânzarea acestora va fi interzisă începând cu 1 noiembrie 2014 (limitele privind nivelul de zgomot vor fi şi ele revizuite în mod similar)", după cum se arată şi pe pagina oficială a celor de la Michelin.

Trei parametri

La rândul lor, reprezentanţii Goodyear.ro spun că eticheta standardizată pentru anvelope va conţine informaţii despre trei parametri ai performanţelor unei anvelope: eficienţa energetică, performanţele privind aderenţa pe carosabil umed şi zgomotul exterior la rulare. „Designul etichetei pentru eficienţa energetică şi aderenţa pe carosabil umed este similar etichetelor de eficienţă energetică existente A fiind cea mai performantă anvelopă din categoria sa, iar G cea mai puţin performantă. Zgomotul exterior este exprimat prin valoarea în decibeli, însoţită de una, două sau trei unde sonore, o undă reprezentând cea mai silenţioasă anvelopă, iar trei unde cea mai zgomotoasă. Toate anvelopele vor avea aceeaşi etichetă", conchid cei de la Goodyear.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii