Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:44 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Profesioniştii de la Garda Financiară

ro

29 Aug, 2011 00:00 2774 Marime text
Cecilia-Zarea.jpgZilele trecute, scriam despre foştii comisari ai Gărzii Financiare Constanţa care, într-un atac fără precedent la adresa instituţiei, au dat în judecată organizaţia de stat care le-a adus statutul mai mult decât râvnit de supraveghetori ai pieţei locale a afacerilor. Şi cum să nu pară justificat demersul lor?

Sau, cel puţin, poate părea justificat, în contextul în care, constrânşi de circumstanţe şi de realităţile actuale, comisarii au fost nevoiţi să susţină un examen pe care, potrivit unor surse, oricum ştiau că-l vor pica dacă nu au pilele potrivite. Iar asta pentru că trebuia să pice cineva. Erau prea mulţi la Gardă, într-o criză financiară care a afectat iremediabil toate sectoarele vieţii private. Iar între ele, pe primul loc, afacerile. Dincolo însă de acest aspect, unii au rămas. Cei bine înfipţi în instituţie, cei cu cele mai şmechere „recomandări". Sau, pentru a nu fi răutăcioşi, cei mai bine pregătiţi. Iar dacă e să privim aşa, atunci este de aşteptat ca afaceriştii constănţeni să se simtă mai liniştiţi după examenul de la Gardă, gândindu-se că, de acum, numai profesionişti atestaţi, trecuţi cu brio prin probele presupus sisifice ale unor examene prestabilite, le vor călca pragul business-ului, pentru a-i lua la bani mărunţi. Uneori, „bani mărunţi" la propriu. Ce liniştitor să ştii că vei fi verificat, controlat de cei mai buni. De cei trecuţi prin sită. De profesionişti. Atâta doar, că este de sperat că nu vor avea şi „tarife" sau pretenţii de profesionişti. Că teama de a-şi putea pierde încă locul călduţ de la Gardă nu îi va împinge spre exces de zel şi, mai ales, spre pretenţii în exces. Este de sperat că nevoia de a se înavuţi tot mai mult înainte de a fi uşuiţi şi ei de alte pile mai tari nu îi va conduce spre o teroare mută instalată în rândul afaceriştilor constănţeni. Nu de alta, dar ar fi mai mult decât trist ca „profesioniştii" să înceapă să acţioneze din teamă şi fiecare control la firmele din oraş să fie coordonat de principiul „să strângem cât mai mult acum, cât se mai poate", luând drept exemplu negativ păţania colegilor lor, uşuiţi în mod ruşinos din scaunele puterii. Revenind însă la foştii gardişti, aceştia şi-au dus în instanţă răfuiala cu instituţia, zecile de procese fiind programate să înceapă în luna septembrie, la Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Constanţa. Rămâne însă de văzut dacă, sensibili la problemele financiare ale colegilor bugetari, judecătorii constănţeni vor decide în favoarea foştilor gardişti.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Nicu G 29 Aug, 2011 11:12 TOTI SUNT SPAGARI! Stimata doamna, toti comisarii Garzii sunt spagari! Toti cer spaga, toti se comporta asa: cauta "nod in papura", gasesc ceva, calculeaza amenda si apoi le spun patronilor "amenda e 10000 de lei, iti trecem 2000, ne dai si noua 2000 si te-am iertat!". Sper ca cei dati afara sa nu castige procesele, ar fi jale printre patroni!