Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:06 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce nu mai credem în preoţi?

ro

18 Jan, 2011 00:00 2749 Marime text
claudia_candet_1.jpgAş avea atât de multe motive pe care să le aduc argumentului că pe zi ce trece oamenii încep să creadă din ce în ce mai puţin în reprezentanţii bisericii puşi să ne îndrume pe noi, cei păcătoşi, către Divinitate.

Însă, în ultimele zile, două întâmplări, una mai deosebită decât alta, m-au zbuciumat şi pe mine, un om umil cu credinţă şi frică de Dumnezeu, nu şi de preoţi. Prima dintre ele a fost confesiunea unei copile puţin trecute de zece ani, de la care, într-o conversaţie oarecare, am încercat să aflu părerea în ceea ce priveşte credinţa faţă de Dumnezeu. Şi mare mi-a fost mirarea când, din străfundul inocenţei sale, au răsărit cuvinte dure, care, pe lângă faptul că m-au lăsat fără grai, mi-au pus şi mie, ca simplu om, multe semne de întrebare. Copilul în cauză îmi povestea cu patos că n-ar mai putea să creadă în nişte oameni care se cred trimişii lui Dumnezeu pe pământ şi care fură, săvârşesc fapte abominabile şi uită misiunea pe care o au de îndeplinit şi exemplul pe care trebuie să-l ofere. Nu pot sa neg ca mai sunt si exceptii de comportament, moralitate si credinta ale unor preoti. Însă cred că această concepţie a unui copil este doar o mică parte din ceea ce oamenii mari gândesc în străfundul conştiinţei lor. Că preoţii sunt şi ei oameni, cu bune şi cu rele, avari, hrăpăreţi, cu gânduri necurate şi care-şi privesc misiunea de preot ca pe o meserie oarecare, deseori profitabila. Sincer, de unii preoţi nu-mi pare rău. Cel mai rău îmi pare de faptul că generaţiile viitoare nu vor mai avea aceeaşi credinţă cu care noi am fost crescuţi de părinţii noştri, ca nu vom mai avea aceeasi frica si ca se va uita treptat valorile credintei. Alt exemplu a fost cel al ucigaşului de la Cernavodă, despre care, surprinzător sau nu, s-a descoperit că a trecut pe la Teologie. Un om despre care se presupune că s-a vrut slujitor al lui Dumnezeu a ucis cu sânge rece doi oameni nevinovaţi, cu zeci de lovituri de cuţit. Şi cazul preotului Chircu de la Mangalia, legat de retragerea dreptului de a sluji şi de şiretlicurilor unora de a-l ţine departe de altar mi-a întărit şi mai mult ideea că în cadrul bisericii, la fel ca în viaţa de zi cu zi, există o competiţie pe viaţă şi pe moarte.
Şi-apoi, cu toate aceste exemple, de ce să nu-i dai dreptate copilului de zece care declară cu luciditate că nu crede în preoţi şi nu-i vede ca pe cei care duc cuvântul Domnului mai departe?! De ce doar să credem şi să nu cercetăm?! Poate pentru ca alţii să-şi facă averi colosale pe seama orbilor.Si nu gresesc cu nimic cand spun asta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • cititor 19 Jan, 2011 16:45 Doamna,va respect opinia,dar va rugam nu intinati pe cei care ne ajuta sa ne orientam in credinta si ne dau repere care sa ne calauzeasca in aceasta lume tulbure si prea grabita sa se opreasca si sa observe care ne sunt nevoile si prioritatile.
  • eu 18 Jan, 2011 20:10 pt GABRIEL MASCAS "adevarul" pe care il strigi este o minciuna sfruntata continua, izvorata din frustrarea ta ca nu ai putut si nu poti sa faci ce vrei din biserica, adica un instrument de propasire a viciilor tale personale. toti cei care ti-au fost colegi spun ca nu te-ai schimbat deloc inca din facultate, ramanand acelasi frustrat si vesnic nemultumit chiar si cand cineva iti facea un bine pentru binele sufletului tau cere-ti iertare si poate te vei mantui, sau daca nu esti in stare sa iti ceri iertare cauta un tratament de specialitate
  • Gabriel Mascas 18 Jan, 2011 17:36 Stimate doamne si domni!Sunteti absolut simpatici!Credeti ca pseudonimele va ascund intentiile si demnitatea.Ceea ce dv nu vreti sa stiti este remarcabil: Adevarul!Si asta pentru ca obiectivitatea dv nu tine de documente ,doar de opinia de strada.Nu m-a convins nimeni ca Teodosie nu a jefuit 350 Ha de vie si livada la Nazarcea, ca si-a ridicat un domeniu la Arini - Suceava din averile celor 4 apostoli care erau de fapt 3 Luca si Matei!(Gurita Mascas Chircu si Mustata).In contextul actual al declinului moral si social perversiunea spirituala capata un alt context, in care Iisus Hristos ar fi lapidat de voi pentru ca spune Adevarul.Asa ca succes !La Abecedar!!!
  • eu 18 Jan, 2011 13:49 pentru a fi corect informati sa stiti ca cei care ii fac zilele amare lui ips teodosie(chircu, gurita, mascas si mustata) sunt fosti preoti, cu grave probleme disciplinare si financiare, doi dintre ei fiind deja cercetati penal de parchet, unul fiind deja in stare de judecata in instanta penala. asa ca nu le mai dati credit celor afectati de scandalita. va rugam fiti obiectivi
  • laurentiu 18 Jan, 2011 08:46 CREDEAM CA IDEAL ESTE SA CREZI INTR-UN DEMNEZEU, ZEUETC. IN PRINCIPAL EXISTA RELIGII CARE TE CONVING SAU NU. CEILALTI, PREOTII DE EXEMPLU, SUNT NISTE SLUJBASI. DE CE AR TREBUI SA CRED IN EI. EI SUNT DOAR CEI CE ASEMENI JURNALISTILOR, INCEARCA SA EXPLICE UNELE LUCRURI SI SA NI LE ADUCA NOUA LA CUNOSTINTA. SI JURNALISTII FAC GAFE. AR TREBUI SA NU MAI CITIM ZIARELE PENTRU CA UNII DINTRE VOI SUNT GRESIT INFORMATI SI NE OFERA MATERIALE GRESIT INFORMATE?
  • intrebatorul 18 Jan, 2011 08:36 Articol cu viciu de logica Dupa mineta doamnei ziariste,ar trebui ca acelasi mecanism sa-l aplicam si presei Dar oare putem? De de alta parte, generalizarea este un viciu si mai grav Ma si gandesc cum cele 3 rationamente prezentate aici,pentru justificarea unei aberatii,sunt perfect aplicabile unor figuri ilustre de preoti: Arsenie (in viata,ca sa nu avem dubii ca nu se poate),cleopa, etc Sau figuri distinse ale invatamantului teologic,sau chiar culturii. Deci....mai usor cu pianul pe scari
  • HALIL OSMAN 18 Jan, 2011 00:47 DOMNISOARA CLAUDIA,o remarca. TOATe minciunile lui YUSUF MUURAT le-ati inghitit ca pelicanul si le-ati publicat in presa fara macar sa verificati cu o intrebare si alte surse decat celle debitate cu nerusimnare YUSUFFFMUUURAT.Daca puneat cateva intrebari ati fi aflat ca si el,ca si Teodosie au scapat de incomozi sau inca incearca sa scape de cei mai ales cu studii mult mai superioare decat el.Spunetii lui nea EMIL sa nu mai inghita tot se arunca Murat pe gura fara sa gandeasca.
  • eu 18 Jan, 2011 00:25 vezi Ev. dupa Matei cap 28
  • eu 18 Jan, 2011 00:24 nici un preot nu cere sa crezi in el ci in DUMNEZEU. daca ai crede in preot ti-ai face idol, iar acest lucru este gresit. preotii ca si oameni mai fac greseli, mai mici sau mai mari, dar pacatele doar DUMNEZEU are dreptul sa le judece. chiar daca unora nu convine, PREOTII sunt alesi de Dumnezeu sa savarseasca cele sfinte, si toti oamenii au nevoie de lucrarea harica a preotului. harul s-a dat apostolilor, episcopilor, preotilor si diaconilor de insusi HRISTOS vezi Ev dupa Matei c
  • eu 18 Jan, 2011 00:19 pt CLAU sper sa publicati pe site comentariile facute. ati creste in ochii cititorilor!!!
  • eu 18 Jan, 2011 00:17 draga CLAUDIA C. discutand despre CORUPTIA si MIZERIA din presa, cum explici confuzia facuta de o colega de/a ta de la Ziua de Ct, care crezand ca vorbeste cu cel care a comandat articolul(chircu - fost preot, o pata neagra pt Biserica Dobrogeana, pe care il aperi, desi ii critici pe preoti) i-a spus @stati linistit ca articolul apare maine@, colega dumitale nefiind alta decat cea care semneaza articolele pro-chircu. chircu impreuna cu ceilalti(gurita, mascas si mustata) au facut mult rau credinciosilor, iar cand biserica a inceput curatenia in interior, unii dintre voi din presa, ii prezentati ca niste victime dupa ce inainte i-ati criticat pentru abuzurile savarsite. ori ajutati biserica ori mai bine nu va mai bagati!!!
  • eu 18 Jan, 2011 00:10 pt CLAUDIA C imi pare rau ca tratezi superficial si la modul general. cu cat v/au platit chircu, mascas si gurita sa scrieti atatea minciuni la adresa preotilor si a ips teodosie? spui de preoti ca sunt avari, hrapareti si asa mai departe(poate ca unii chiar sunt) dar voi, formatorii de opinie, care scrieti articole la comanda si contracost cum sunteti? cred ca sunteti CORUPTI, avari disperati dupa bani cu orice pret(chiar mintind). din pacate romanii nu mai cred in presa, in valorile care au stat la baza infiintarii presei. TOTI romanii stiu ca presa mai mult dezinformeaza decat informeaza. spre binele presei ar fi bine sa prezentati obiectiv situatiile asupra carora va aplecati, nu subiectiv, SI fie ca va convine sau nu ROMANII NU SUNT PROSTI, stiind sa citeasca printre randuri.
  • preotelul andreea 17 Jan, 2011 23:54 Am observat ca cu mult patos judeci lucruri ce nu le cunosti..si incerci totodata sa discreditezi preotii,ai un motiv anume?a scrie o poate face oricine dar a argumenta frustrarea personala,mai putin.Ai pomenit de numitul Chircu Traian si ma intreb daca oare cunosti faptul stiut de numerosi mangalioti si mai ales de cei din politie ce l-au anchetat cu dosar penal pentru trafic de droguri si trafic de carne vie cat si pentru inselaciune.Mai sti oare cati au ramas sa plateasca banci pentru banii pe care acest om de nimic ia luat de la ei pentru asi ridica o vila duplex?Oare stii cum acest individ umbla cu femei,vazut fiind in orasul Constanta sarutandu-le in timp ce biata lui sotie are grija de familia de acasa???Se pare ca mult prea multe nu stii si pentru ca bunul simt al unei editoare sa nu dispara te rog sa nu iti mai versi frustrarea in scris fara a fi cel putin imformata iar in ce ai priveste pe preoti,nu avea tu grija lor caci Dumnezeu randuieste toate,numai bine iti doresc