Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:32 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bovinele vor avea pasaport individual

ro

15 Jan, 2003 00:00 997 Marime text

Toate animalele cu valoare economica vor fi identificate si inregistrate de catre medicii veterinari

Porcinele, bovinele si ovinele care nu sunt identificate printr-un cercel pe care sunt trecute codul judetului si numarul de ordine care se regaseste in registrul agricol nu vor putea fi valorificate nici in targurile specializate, nici la abatoare * Detinatorii de animale au obligatia de a declara animalele in termen de cel mult 30 zile de la nastere

In luna noiembrie a anului trecut a intrat in vigoare Ordonanta de urgenta privind identificarea si inregistrarea bovinelor in Romania. Conform prevederilor acestui document, bovinele existente pe teritoriul tarii noastre sunt supuse procesului de identificare si inregistrare prin aplicarea unei marci auriculare pe ambele urechi, pentru identificarea individuala si eliberarea pasaportului individual de catre autoritatea sanitar-veterinara competenta. Astfel, detinatorii de bovine au obligatia de a declara in maximum sapte zile nasterea, cumpararea (inclusiv din import), vanzarea (inclusiv exportul), moartea si sacrificarea bovinelor. Animalele nascute in Romania vor fi identificate si inregistrate in primele 20 de zile de la nastere, iar cele importate vor fi identificate si inregistrate in conformitate cu sistemul national, dupa o perioada de 30 de zile de la data importului, cu pastrarea datelor privind originea mentionate in documentele care le-au insotit. Marin Nicolae, directorul din cadrul Directiei Sanitar-Veterinare Constanta, ne-a precizat ca in cadrul institutiei pe care o conduce se va organiza un compartiment specializat pentru identificarea si inregistrarea animalelor, pana la data de 30 iunie 2004. Pana la data de 31 decembrie 2004, se vor elibera pasapoartele pentru aceasta specie. Contravaloarea marcilor auriculare si a pasaportului individual se suporta de catre detinatorii bovinelor. De asemenea, identificarea porcinelor se va finaliza in anul 2005, in conformitate cu datele din calendarul de implementare a sistemului national aprobat de Agentia Nationala Sanitar-Veterinara. Aplicarea marcilor auriculare se va efectua de catre medicii veterinari concesionari in baza unui act aditional la contractul de concesionare incheiat intre medicul veterinar concesionar si Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor prin Agentia Domeniilor Statului. Pentru judetul Constanta, ca in cazul tuturor unitatilor administrativ-teritoriale din tara, fondurile necesare procesului de identificare si inregistrare a bovinelor se vor asigura din bugetul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, din venituri bugetare si extrabugetare ale DSV Constanta, precum si din contributii acordate de asociatiile profesionale in acest scop.

Amenzi de pana la 70 milioane de lei pentru cei care nu se supun noilor reglementari

Circulatia bovinelor pe teritoriul Romaniei se va efectua pe baza pasaportului individual. In acelasi timp, animalele din orice rasa (bovine, ovine sau porcine) care nu sunt identificate printr-un cercel pe care trebuie sa fie scrise codul judetului si numarul de ordine care se regaseste in registrul agricol nu vor putea fi valorificate nici in targurile specifice, nici la abatoare. Incarcarea, imbarcarea si transportul bovinelor care nu detin marci auriculare si pasaport individual sunt interzise. De asemenea, acordarea de premii, de subventii sau despagubiri, in conditiile legii, pentru bovinele neinregistrate si neidentificate este interzisa dupa data de 1 ianuarie 2005. Consiliile locale comunale si orasenesti constantene, precum si structurile Ministerului de Interne din Constanta vor acorda sprijinul necesar autoritatii sanitar-veterinare pentru realizarea procesului de luare in evidenta a animalelor. Refuzul identificarii si inregistrarii bovinelor de catre detinatori, detinerea de bovine neluate in evidenta sunt numai cateva exemple de fapte pentru care se poate primi amenda cuprinsa intre 3 milioane si 70 milioane lei. Directorul Marin Nicolae a mentionat faptul ca, in momentul de fata, angajatii DSV Constanta au terminat o actiune de catagrafiere a gospodariilor constantene prin care s-au dat animalelor numerele cu care este inregistrata casa proprietarului respectiv.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii