Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:55 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unde-i criza? Miami pe teren retrocedat, la Pescarie (galerie foto)

ro

06 Jan, 2010 02:26 8287 Marime text

deschidere.jpgInvestitorii vor scoate din buzunar 165.745.000 de euro

Societatea Mamaia Investments a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului documentaţia privind emiterea Acordului de Mediu pentru un proiect rezidenţial de anvergură. De altfel, acesta este unul dintre cele mai mari proiecte pe care un investitor doreşte să-l realizeze în zona litorală.

O investiţie de aproape 170 de milioane de euro, blocuri cu 29, 34 şi 27 de nivele, hotel, parcare multietajată, centru comercial şi un health club, toate pe 34.800 de metri pătraţi... Cam aşa se întrevede proiectul celor de la Mamaia Investments. Dar cine sunt curajoşii care sunt dispuşi să investească o sumă atât de mare în plină criză financiară? Mamaia Investments are sediul pe strada Lisabona nr. 3, Lehliu - Gară, judeţul Călăraşi. Ca asociaţi, Registrul Comerţului ni-i prezintă pe Vasile Dănuţ Precup, dar şi societăţile Adripart Imobiliaria III SA, Engil 41 - SGPS SA, MTO Beteiligungserverwaltungs GMB şi Vicaima Beteiligungserverwaltungs GMBH. Precup apare atât pe lista expropriaţilor pentru varianta ocolitoare a Constanţei, dar şi ca asociat în mai multe societăţi: Effulgenes, Apollo Tour, Dandena International, DTS Marina, Medisport Serv şi Pro-Cinegetica. Lista administratorilor ne arată o serie de persoane cu cetăţenie portugheză. De altfel, şi firma care a întocmit proiectul, Suakay Architects are sediul în Portugalia. Preţul întregului ansamblu pare „de vis" într-o asemenea perioadă de colaps financiar: Aparthotel de 9.600.000 de euro, hotel de 10.200.000 de euro, apartamente de 101.675.000 de euro, health club şi centru comercial de 7.500.000 de euro. Împreună cu parcările şi cu infrastructura se va ajunge la un total de 165.745.000 de euro. Documentaţia depusă la APM Constanţa spune că „se doreşte implementarea unui proiect cu caracteristici unice la nivelul zonei, ce va contribui nu numai la statutul de excelenţă al staţiunii Mamaia ca destinaţie de vacanţă privilegiată, ci şi al oraşului Constanţa ca port de primă importanţă la Marea Neagră". Forma arhitectonică va duce cu gândul la bărcile pescăreşti şi la recreere, iar dispunerea lor spaţială se aseamănă modului în care ambarcaţiunile sunt ancorate pe plajă la sfârşitul unei zile de lucru.

mamaia_investment.jpgDe la Leşe la Nahmany

Proiectul, care are la bază Certificatul de Urbanism nr. 4028 din 22 decembrie 2009, este fără doar şi poate grandios, dar nu trebuie uitată povestea învolburată a terenului pe care va lua naştere. Limba de pământ din zona Pescărie, exact la intrarea în staţiunea Mamaia, are o istorie controversată. Retrocedat în celebrul dosar care a ajuns la DNA, pământul a ajuns, prin bunăvoinţa primarului Radu Mazăre în posesia Laurei Mariana Leşe, prin dispoziţia de primar 3750 din 12.11.1002. Femeia a fost pusă în posesie printr-un proces verbal de predare-primire pe data de 20 a aceleiaşi luni. Doi ani mai târziu, în septembrie 2004, Leşe a vândut pământul soţilor Daniela şi Itshak Nahmany. Cei doi au avut în plan, la un moment dat, construirea unui ansamblu rezidenţial cu 900 de apartamente pe terenul de la Pescărie. Soţii Nahmany derulează afaceri în domeniul construcţiilor, produselor textile şi produselor cosmetice, în mai multe oraşe din ţară. În plus, Itshak Nahmany se numără pe lista membrilor Asociaţiei Medicilor Stomatologi cu Practică Privată în România. Familia deţine un lanţ de clinici de asistenţă stomatologică în Constanţa, Piteşti, Galaţi şi Bucureşti. Un membru marcant al familiei Nahmany este Giulia Nahmany. Tânăra, născută în Israel, în 1983, a devenit un personaj, controversat în lumea muzicală românească, după ce a participat la Eurovision, iar organizatorii show-ului au decis eliminarea sa din concurs, pe motiv că piesa pe care urma să o interpreteze a fost considerată un plagiat. Însă, revenind la planul celor de la Mamaia Investments, unul dintre cei implicaţi în proiect spune că Mamaia nu a mai văzut aşa ceva şi că se va naşte un loc „a la Miami". Miami pe teren retrocedat.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • SURMELIS ARGENTINA PUSA 25 Jun, 2010 12:12 LOCURILE DE MUNCA din AGRICULTURA judetului Constanta trebuie CREEATE de CJC si PRIMARIA orasului HARSOVA de Constanta , nu-i asa ??? De ce nu le faceti ??? INTERES POLITIC ??? SIGUR ca DA. Nu exista expresia ”NU SE POATE ”ci ” NU VREAU” sa fac LOCURI DE MUNCA in AGRICULTURA constanteana.
  • surmelis argentina pusa 06 Jan, 2010 20:17 Orice INCEPUT are si un SFARSIT.
  • verdi 06 Jan, 2010 13:45 dar faimoasa sosea de coasta unde se termina?
  • surmelis argentina pusa 06 Jan, 2010 11:42 Blocurile de peste 20 de etaje sunt IDEI TAMPITE pentru o zona "bogata" in SEISME.