Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:35 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teodosie Preapacalitorul

ro

02 Oct, 2007 00:00 4975 Marime text
1191261514.jpg

Manastirea de la Dorna Arini a fost ridicata cu bani de la Protoieria Baneasa

Dupa ani de suferinta, ajunsa la sapa de lemn si ramasa pe drumuri, sotia unui preot constantean s-a hotarat sa sparga tacerea si sa vorbeasca despre nelegiuirile care se petrec in Arhiepiscopia Tomisului. Astazi, Ionela Mustata este prima persoana care va fi primita in audienta de Patriarhul Daniel, la care spera ca va gasi intelegerea, bunatatea si puterea de a pune capat problemelor pe care le creeaza IPS Teodosie. In anul 2002, sotul sau, Marius Mustata, a fost numit protoiereu de Baneasa. Ridicase din temelii biserica de la Urluia, renovase bisericile de la Adamclisi si Baneasa, iar Inalt Prea Sfintitul Lucian, predecesorul lui Teodosie, fusese extrem de multumit de el. Nenorocirea a venit in anul 2005, cand Teodosie a inceput sa ridice manastirea de la Dorna Arini, localitate situata langa Vatra Dornei, cu privire la care gurile rele afirma ca seamana mai mult a hotel proprietate personala decat a manastire. "In perioada noiembrie 2002-octombrie 2005, sotul meu a fost protoiereu de Baneasa"-isi incepe spovedania Ionela Mustata. "In tot acest timp, l-a slujit pe Teodosie cu supunere si devotament, raspunzand tuturor cererilor si solicitarilor Inalt Prea Sfintiei Sale. Vreme de trei ani, masina Arhiepiscopiei venea de cel putin trei ori pe luna la Baneasa. Din banii nostri si din fondurile Protoieriei o incarcam cu tot ce se putea: alimente, animale, furaje, peste, carcase de porci, gaini de oua, grau, porumb, lucerna, legume si fructe. Un transport costa 40-50 de milioane de lei vechi. De cele mai multe ori, ii dadeam bani de motorina lui Ion Mertcos, soferul Arhiepiscopiei, la solicitarea expresa a arhiereului", marturiseste Ionela Mustata. La orice eveniment sau masa care avea loc al Arhiepiscopie cei doi aveau o contributie substantiala in produse alimentare si bani. Vreme de trei ani, cat sotul sau a fost protoiereu, ii trimiteau de toate, sau, dupa cum afirma femeia, "orice sa-i pui in masina, numai sa-i dai". "Am incarcat cu produse tiruri, in conditiile in care un singur transport costa 60 de milioane".

Iadul din Dorna Arini

In august 2004, familia Mustata se afla in concediu la Borsa de Maramures. Au primit un telefon de la Teodosie, prin care eram "rugati" sa treaca pe la Vatra Dornei, unde lucrarile de edificare a manastirii intampinau greutati. Sfintirea lacasului urma sa aiba loc in octombrie, la ceremonie fusesera invitati oameni de vaza, printre care Adrian Nastase si senatorul Octav Cozmanca. Lucrarea era musai sa fie gata la timp, dar avansa greu. Preotul Mustata a primit ordinul de a se ocupa personal de tot ceea ce era necesar, inclusiv de a merge in localitatile sarace din Constanta pentru a tocmi oameni la munca. "Oricine stie sa tina o mistrie in mana, sa bata un cui, sa fie adus", a dat ordin Teodosie. Ionela Mustata a considerat ca telefonul de la Palatul Arhiepiscopiei este o recunoastere a meritelor sotului sau, pe care il stia deosebit, si a crezut ca alegerea acestuia pentru a duce greul este o adevarata binecuvantare. Nu stia ca iadul avea sa vina peste ei. "Ne-am intrerupt concediul si ne-am intors acasa. Cu ajutorul preotilor, am tocmit in jur de o suta de oameni din Baneasa, Ion Corvin, Viile, Razoare, Adamclisi, Pietreni, Deleni, Rasova. Oamenii fiind saraci, au acceptat sa mearga la munca. Cei mai multi dintre ei au plecat in Moldova in papuci", marturiseste Ionela Mustata. Arhiepiscopia a pus la dispozitie un autocar de la firma Ozlem. Patroanei acesteia, afirma sotia preotului Mustata, IPS Teodosie ii promisese ca va aranja cu PSD-ul sa cumpere un hotel in Mamaia. Primul transport de muncitori, in jur de 60 la numar, a plecat si s-a apucat de treaba. Dupa aproximativ doua saptamani, Teodosie a realizat insa ca oamenii sunt insuficienti, nu stiu meserie, ploile incep, iar sfintirea se apropie cu pasi mari. A mai cerut muncitori.

Dictatura lui Teodosie

Printre ei s-au numarat trei tamplari pe care i-a tocmit preotul Tanase Caraiani. La momentul la care li s-a facut propunerea, acestia lucrau, cu contract de munca, la renovarea Teatrului Fantasio. Li s-a promis ca plecarea in Moldova nu va afecta in nici un mod contractul cu teatrul, iar oamenii au plecat linistiti. Dupa trei saptamani, familiile disperate au sunat la Dorna Arini, anuntand ca fusesera mintiti, deoarece conducerea Fantasio le desfacuse contractele de munca pentru ca nu se prezentasera la serviciu. Al doilea transport de muncitori a ajuns pe 8 septembrie. Timp de doua luni, cei 100 de oameni au muncit la ridicarea "pensiunii", a clopotnitei, la gard. "Cozmanca a trimis motopompe, turnau betoane trimise la firma Cominca din Iasi. Era ca pe vremea lui Ceausescu. Inainte cu o saptamana de sfintire au fost mobilizati militari in termen, 20 de padurari care trebuiau sa planteze pomi care sa infloreasca peste noapte. Au fost adusi pana si mineri. Primeau trei mese pe zi, caram baxuri de mancare zilnic, toate platite din banii nostri si ai protoieriei", declara Ionela Mustata. In fine, pe 24 octombrie s-a facut sfintirea, la care contrar asteptarilor, putini invitati au sosit. Nastase si Teoctist au lipsit, motiv pentru care Teodosie a fost negru de furie. "Nu stiu cum stau lucrurile acum, dar afirm ca la vremea respectiva constructia de la Dorna Arini nu a avut nici un fel de aviz", declara sotia preotului Mustata. Pe 20 octombrie, primii muncitori urmau sa plece. Pana atunci, fusesera platiti saptamanal de Mustata. La plecare insa oamenii trebuia sa-si primeasca grosul banilor. Cu o zi inainte, la ora 08.00, preotul l-a sunat pe arhiereu, intreband cand vor sosi banii, pentru ca oamenii erau pe picior de plecare. "Nici o problema, rezolvam", a raspuns Teodosie, dupa care Ionela Mustata a stat in incinta postei pana la ora 18.00, asteptand sosirea banilor. Care bineinteles ca nu au venit. La ora 18.00, IPS si-a inchis mobilul. Disperata, femeia, insotita de maica Georgeta, au mers la patroana depozitului de materiale de constructii apartinand firmei Astrading, la care IPS avea o datorie de un miliard de lei vechi pentru materiale de constructii neachitate. Au imprumutat o suta de milioane de lei vechi, pentru care au semnat bilet la ordin. Intre timp, oamenii, simtind ca ceva nu este in regula, se adunasera in curte. Temandu-se de o revolta, Marius Mustata a apelat la ajutorul jandarmilor, pe care a fost nevoit sa-i minta. Le-a spus comandantului acestora ca oamenii si-au primit banii si ii este teama sa nu se imbete si sa iasa scandal. Cinci jandarmi au fost trimisi la fata locului, pentru a tine multimea sub control.

Manastirea, ctitorita cu banii familiei Mustata

In dimineata urmatoare, Teodosie l-a sunat pe preot si s-a declarat foarte multumit ca situatia fusese rezolvata. Nu a intrebat nici cum, nici de unde. A dat ordin ca o parte din oameni sa ramana, pentru ca trebuiau sa ajute la masa de sfintire. Imediat dupa eveniment, Teodosie a plecat cu parintele Bartolomeu. I-a sunat de la Voronet, dandu-le ordin sa rezolve situatia cu banii, in conditiile in care niciunul din oameni nu fusese platit. Sotii Mustata s-au imprumutat din nou. Pana si nepoata lui Teodosie, care ajutase la pictatul manastirii, ramasese neplatita. "Am plecat de la Vatra Dornei cu 500 de mii de lei vechi, bani care trebuiau sa ne ajunga de benzina pana la Constanta. Mi-am atentionat copiii sa nu ceara nimic pe drum si am ajuns acasa la limita. Intr-o singura zi am facut de doua ori drumul Vatra Dornei - Constanta, ca sa ne imprumutam de bani", marturiseste Ionela Mustata. Nelegiuirile nu s-au oprit insa aici. Un an mai tarziu, sotul ei a fost obligat sa demisioneze. In editia de maine vom reveni cu noi amanunte despre acest caz socant, in care este implicat Teodosie.

Scris de: {autor}Olimpia CEARA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii