Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:45 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pacifism de forma in Coalitia PSD - PD-L

ro

04 Aug, 2009 02:37 1807 Marime text

deschidere.jpgÎn timp ce Alexandru Mazăre susţine că parteneriatul cu PD-L ar putea continua şi după prezidenţiale, Banias spune că nu se poate guverna alături de PSD

Schimburile dure de replici între partenerii de coaliţie au fost date uitării. Liderii alianţei de guvernământ s-au întrunit, ieri, pentru a fuma pipa păcii în văzul lumii.

Toate canalele de ştiri relatau ieri despre faptul că PSD şi PD-L au decis de comun acord să o lase mai moale cu atacurile reciproce, însă este posibil ca ceea ce s-a discutat să rămână doar la nivel declarativ. După întrevedere, politicienii s-au întrecut în declaraţii cu iz patriotard. Dacă Marian Vanghelie a spus că nu se pune problema ruperii coaliţiei pentru că „interesele României sunt mult mai mari", Mircea Geoană a „decupat" puţin din viitorul său program electoral, afirmând: „A venit clipa să ne întoarcem la lucrurile fundamentale, care sunt criza economică, locurile de muncă". La rândul său, premierul Emil Boc a exclus posibilitatea ruperii actualei formule de guvernare. „Din punctul meu de vedere, acest Guvern ori face reformele de care are nevoie ţara în acest moment şi pe care n-a avut curajul nimeni în 20 de ani să le facă, ori pleacă acasă", a spus Boc.

pdl_mircea_banias_04.jpg„E imposibil de guvernat cu PSD"

Pe plan local, pacifismul decis la Bucureşti este privit cu scepticism, cel puţin de către PD-L.

Chiar dacă liderii PSD şi PD-L au hotărât să nu se mai atace în public şi să se abţină de la a face comentarii negative unul la adresa altuia, liderul PD-L Constanţa, senatorul Mircea Banias, este de părere că cel mai bine ar fi fost să se rupă alianţa. „Eu am spus încă de anul trecut că o guvernare cu PSD este imposibilă şi îmi menţin aceeaşi părere şi acum. Este imposibil de guvernat cu PSD, mai ales că în plan local nu există niciun fel de dialog. Eu nu spun să guverneze numai PD-L, însă pesediştii mereu caută ceartă", a argumentat liderul PD-L. Chiar dacă nu este de acord cu alternativa pe care membrii coaliţiei au ales să o pună în aplicare, Banias susţine că va respecta toate deciziile dictate de centru, chiar dacă este convins că replicile acide nu vor înceta să apară. 

Acesta a mai adăugat că este conştient de faptul că, prin prisma ultimelor alegeri, PSD este mai puternic la Constanţa, însă „ar trebui să se păstreze proporţiile": „Mazăre îşi imaginează că singurul oponent al său este Traian Băsescu".

Cât despre retragerea PSD-ului din comisia de anchetă a Elenei Udrea, în contextul abţinerii de la atacurile publice, fapt convenit ieri, Banias este de părere că acest lucru nu se va întâmpla. „Cel mai bun exemplu de nerespectare a ceea ce au convenit este chiar ceea ce Geoană a susţinut public azi (n.r. ieri), că Emil Boc urmează direcţiile date de Traian Băsescu şi că „Parteneriatul pentru România" este un parteneriat între PSD şi PD-L, care nu îl include pe Traian Băsescu", a declarat democrat-liberalul.

psd_alexandru_mazare_01.jpgMazăre: „PSD - partener de rang doi în această alianţă"

Am încercat să îl contactăm şi pe preşedintele organizaţiei judeţene PSD Constanţa, primarul Radu Mazăre, însă nu am reuşit. Am stat de vorbă însă cu un alt reprezentant al filialei, senatorul PSD Alexandru Mazăre.  Parlamentarul este de părere că liderii celor două partide „nu au motive suficiente să rupă alianţa". Deşi a precizat că nu a fost un susţinător al coaliţiei, social-democratul susţine că parteneriatul trebuie menţinut cel puţin până la prezidenţiale. „Coaliţia va dura cel puţin până la momentul alegerilor şi este posibil şi după. În funcţie de scorul de la prezidenţiale se va decide care dintre partide, PSD sau PD-L, va fi vioara întâi în această alianţă. Spun asta pentru că, în prezent, PSD este partener de rang doi, având în vedere faptul că PD-L deţine toate ministerele importante: Ministerul Finanţelor, al Dezvoltării, al Transporturilor", a declarat parlamentarul. Întrebat dacă, în aceste condiţii, PSD îşi menţine poziţia în comisia de anchetă a ministrului PD-L, Elena Udrea, Alexandru Mazăre a precizat că este bine că s-a constituit o comisie de anchetă atât în cazul ministrului Udrea, cât şi în cel al ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, însă a ţinut să sublinieze că nu comisiile parlamentare stabilesc vinovăţia celor în cauză, ci doar fac o recomandare către Parchet. „Nici Monica Ridzi nu este vinovată în faţa comisiei", a spus Mazăre. Senatorul PSD a ţinut să adauge că niciunul dintre membrii comisiilor de anchetă, în cazurile Udrea şi Nemirschi, nu este jurist.

{mos_ri:PSD,PD-L}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 04 Aug, 2009 16:33 Intr-o alianta cum este cea a PSD -ului cu PD-l-ului,trebuie sa existe o intelegere si o sustinere ca intre AMICI. De aceea se numeste COALITIE.