Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:49 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazare, anchetat pentru „afacerea Fin.Co.Ge.Ro SPA" (galerie foto + documente)

ro

22 Sep, 2009 03:05 7154 Marime text

deschidere.jpgÎn 2000, Primăria Constanţa a organizat o licitaţie pentru concesionarea a două terenuri # Pe www.ziuadeconstanta.ro puteţi vedea caietul de sarcini al licitaţiei internaţionale, prin care au fost concesionate cele două terenuri din Faleză Nord şi str. Eminescu, contractele de concesiune semnate de SC Fin.Co.Ge.Ro SPA cu Primăria Constanţa, sentinţa Tribunalului Constanţa în acest caz, documentul prin care ANRM anunţă Primăria că cele două contracte de concesiune vor fi supravegheate şi Hotărârile de Consiliu Local

Primarul Radu Mazăre a anunţat săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, că patru instituţii ale statului îl caută la acte pentru acelaşi lucru: contractele de publicitate pe care Primăria le-a încheiat cu SOTI Cable Neptun şi cu Telegraf Advertising. A arătat hârtiile prin care este anunţat de verificări şi a lecturat câte un pasaj din fiecare. Pe rând, Agenţia Naţională de Integritate, Direcţia Naţională Anticorupţie, Curtea de Conturi şi Agenţia Naţională pentru Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice l-au notificat pe edil că va trebui să predea documentele, spre verificare.

Motivarea ANRMAP

Ce a omis Mazăre să sublinieze, şi doar a amintit în trecere, este că ANRMAP va verifica nu doar contractele de publicitate, ci şi „modul de atribuire a contractelor privind încredinţarea realizării studiului de fezabilitate, a proiectului tehnic şi a execuţiei lucrărilor de urbanizare aferente contractelor de concesiune nr. 38133/15.06.2000 şi 38134/15.06.2000". Agenţia Naţională pentru Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice a răspuns, prin adresa înregistrată sub numărul 10.898 din 31 august 2009, cotidianului ZIUA de Constanţa: „Ca urmare a adresei dvs. din data de 14.08.2009, înregistrată la ANRMAP cu nr. 10898/17.08.2009, prin care sesizaţi instituţia noastră asupra legalităţii încredinţării contractului de executare a lucrărilor de urbanizare necesare pentru urbanizarea zonelor în suprafaţă de 51.870, 79 mp, respectiv 10.621,05 mp de către Consiliul Local Constanţa, vă comunicăm că sesizarea dvs. a fost repartizată direcţiei de specialitate din cadrul instituţiei noastre şi prin urmare autoritatea contractantă în discuţie a fost inclusă în planul de supraveghere al ANRMAP pe anul 2009". Aşadar, Agenţia Naţională pentru Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice a început verificarea documentelor din Primăria lui Mazăre, în ceea ce priveşte cele două contracte de concesiune, în urma adresei cotidianului nostru. Controlul a fost anunţat prin adresa ANRMAP nr. 12334 din 14 septembrie 2009. În fapt, ce a atras atenţia ANRMAP este o hotărâre de Consiliu Local. Mai precis, HCLM 258 din 23 aprilie 2009. Consilierii locali au votat la acea dată proiectul privind încredinţarea către SC Fin.Co.Ge.Ro SPA a lucrărilor de urbanizare aferente celor două contracte de concesiune menţionate anterior. Hotărârea aleşilor locali sună în felul următor: „Art. 1. Se încredinţează SC Fin.Co.Ge.Ro SPA executarea lucrărilor de urbanizare necesare pentru urbanizarea zonelor cuprinse în Planurile Urbanistice de Detaliu indicate în contractele de concesiune nr. 38133/15.06.2000 şi 38134/15.06.2000, şi anume străzile, canalizările, parcările, spaţiile verzi, parcurile, pieţele şi alte lucrări de sistematizare a spaţiilor publice, în condiţiile în care vor fi aprobate prin Hotărâre de Consiliu atât proiectul de execuţie, cât şi studiul de fezabilitate, a căror elaborare cade în sarcina SC Fin.Co.Ge.Ro SPA. Valoarea proiectului de execuţie şi a studiului de fezabilitate va fi confirmată de Consiliul Local Constanţa, după examinarea acesteia de către evaluatori autorizaţi".

teren_fincogero.jpgAtribuire fără licitaţie

Articolul 2 al aceleiaşi hotărâri spune că, „conform art. 15 din contractul de concesiune 38133/15.06.2000 şi art. 16 din contractul de concesiune nr. 38134/15.06.2000, cheltuielile aferente acestor lucrări se vor compensa cu sumele datorate de municipiul Constanţa către SC Fin.Co.Ge.Ro SPA, în calitate de concesionar al terenurilor pe care se vor executa lucrările de urbanizare concomitent cu lucrările de concesiune". Expunerea de motive ataşată HCLM-ului pune decizia în cârca „art. 36 alin. 5 lit. a din Legea 215/2001 privind Administraţia Publică Locală, modificată şi completată prin Legea nr. 286/2006 referitoare la atribuţiile Consiliului Local Municipal privind dezvoltarea economico-socială şi de mediu a comunei, oraşului sau municipiului, în conformitate cu care acesta aprobă strategiile privind dezvoltarea economică, socială şi de mediu a unităţii administrativ-teritoriale". „Faţă de cele arătate mai sus, în temeiul prevederilor art. 45 alin. (6) din Legea 215/2001 privind Administraţia Publică Locală republicată, iniţiez proiectul de hotărâre privind încredinţarea către SC Fin.Co.Ge.Ro SPA a executării lucrărilor de urbanizare aferente contractelor 38133/15.06.2000 şi 38134/15.06.2000", se arată în expunerea de motive semnată de însuşi Radu Mazăre.

Pentru a concluziona informaţiile pe care ni le oferă HCLM 258/23.04.2009 până în acest moment, Consiliul Local a aprobat, la propunerea lui Mazăre, atribuirea unui contract, plătit din bani publici, fără a organiza o licitaţie în acest sens, aşa cum prevede legea. Aşadar, Mazăre & Co. au găsit „soluţia salvatoare": atribuirea de contracte prin hotărâre de Consiliu Local!

teren_str_eminescu.jpgPoveste cu final... neaşteptat

Dar cum s-a ajuns la această situaţie? Fin.Co.Ge.Ro a câştigat în 2007, după şapte ani, un război în instanţă cu Primăria Constanţa. Povestea începea pe 23 aprilie 2000, când Primăria, în fruntea căreia se afla Gheorghe Mihăeşi, organiza două licitaţii publice internaţionale pentru concesionarea unor terenuri în vederea amenajării la standarde occidentale a traseului de plajă - coastă la faleza din dreptul străzii Mihai Eminescu şi la faleza din nord a staţiunii Mamaia. Suprafeţele: 51870, 79 mp şi 10.620,05 mp. Licitaţiile au fost câştigate de firma italiană SC Fin.Co.Ge.Ro Spa, iar pe 15 iunie, în acelaşi an, au fost semnate contractele de concesiune între Primărie şi societatea respectivă. Primăria urma să asigure infrastructura zonelor nou amenajate, în valoare de aproximativ opt milioane de dolari, iar Fin.Co.Ge.Ro trebuia să se ocupe de construcţiile propriu-zise, investiţia ridicându-se la peste 72.000.000 de dolari. Sentinţa civilă prin care Fin.Co.Ge.Ro a fost desemnată câştigătoare în procesul cu Primăria lui Mazăre a fost dată în 2004 şi poate fi identificată cu numărul nr. 14853/COM/27.05.2004. Însă, decizia definitivă şi irevocabilă a venit abia în 2007. La sentinţa din 2004 face referire şi referatul ataşat proiectului de HCLM 258/23.04.2009. În document se menţionează că „municipiul Constanţa este în imposibilitatea alocării resurselor financiare pentru realizarea unor lucrări de asemenea anvergură, după cum se specifică în adresa nr. 55828/22.04.2009 a Direcţiei Finanţelor". Cu alte cuvinte, Mazăre s-a spălat pe mâini de întreaga poveste. A pierdut procesul şi, dintr-o presupusă lipsă de fonduri, a lăsat întreaga problemă asupra celor de la Fin.Co.Ge.Ro. „Cheltuielile aferente acestor lucrări urmează să se compenseze cu sumele datorate municipiului Constanţa de către SC Fin.Co.Ge.Ro Spa, în calitate de concesionar al terenurilor pe care se vor executa lucrările, având în vedere că Fin.Co.Ge.Ro Spa este obligată să execute lucrările de urbanizare concomitent cu lucrările în concesiune", se spune în acelaşi referat semnat de directorul din Primărie, Constantin Racu. Lipsa banilor a fost reclamată şi de către primar, la sfârşitul şedinţei de Consiliul Local din luna aprilie. S-a plâns că nu are ce să facă, pentru că decizia instanţei va trebui respectată. Însă nu a menţionat şi faptul că, în conformitate cu prevederile legale, primăria ori ar fi trebuit să execute lucrările, ori lăsa Fin.Co.Ge.Ro să facă treaba şi îi plătea suma cheltuită. Nicidecum nu atribuia acest contract printr-o Hotărâre de Consiliu Local. Evident, vina nu-i aparţine exclusiv iniţiatorului proiectului HCLM, Radu Mazăre, ci şi consilierilor locali prezenţi la şedinţă, care au votat în necunoştinţă de cauză o ilegalitate, care a ajuns acum în vizorul ANRMAP.

„Avem încredere în poporul român"

Până una alta, italienii de la Fin.Co.Ge.Ro au planul făcut. Romeo Nunzio, administratorul societăţii, nu avea nici cea mai vagă idee că ANRMAP va ancheta contractele de concesiune care au în prim plan Fin.Co.Ge.Ro. Mai mult decât atât, spune că tot ceea ce va urma în urma demersului autorităţilor este strict treaba primarului Radu Mazăre şi a Consiliului Local Constanţa, nicidecum a firmei pe care o reprezintă. „Timp de şapte ani ne-am judecat cu primăria şi am câştigat printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă prin care primăria a fost condamnată să acorde continuarea dreptului de concesiune către Fin.Co.Ge.Ro Spa. Pe de altă parte, a obligat Primăria să execute toate lucrările de infrastructură, conform licitaţiei internaţionale din 2000 şi să autorizeze Fin.Co.Ge.Ro să execute lucrările de infrastructură în numele Primăriei, pe cheltuiala acesteia. Am încercat în toate felurile să punem în aplicare această sentinţă, somând Primăria să înceapă împreună cu noi lucrările, în urma unor acte de somaţie, comunicate prin intermediul unui executor judecătoresc. În acelaşi timp, am deschis un alt proces primarului, în nume personal, pentru daunele pe care ni le-a cauzat. Primarul a fost obligat să ne plătească daune, în 2007. Am început lucrările, conform sentinţei, atât la blocuri, cât şi în ceea ce priveşte infrastructura, pentru că imobilele nu pot fi făcute fără infrastructură, sunt în strânsă legătură. În acel moment, Primăria ne-a chemat pentru o tranzacţie. În aceste întrevederi a intervenit şi Ambasada Italiei şi am ajuns la un acord: să trecem peste problema daunelor cu condiţia de a ne da imediat autorizaţiile de construire şi să începem lucrările de infrastructură. Ne-au eliberat autorizaţiile, dar nu au început infrastructura. Am înaintat un alt dosar în instanţă, a intervenit din nou Ambasada, care a solicitat să fie respectate contractele şi sentinţele anterioare. Ne-am reîntâlnit, ei nu au mai găsit proiectele pe care noi le făcusem în 2000, pentru infrastructură, le-am adus din nou proiectele. În final, au făcut această hotărâre de Consiliul Local, prin care au decis, în sfârşit, să dea curs sentinţei instanţei de judecată. Ne-au trimis o scrisoare prin care ne-au întrebat dacă suntem dispuşi să actualizăm proiectul şi să executăm lucrările de infrastructură după o expertiză de-a lor. Am acceptat, şi acum aşteptăm ca ei să verifice printr-un evaluator neutru valoarea lucrărilor de infrastructură propuse şi apoi vom discuta cum, când şi de ce. Acum nu ştim", a declarat Romeo Nunzio. În ceea ce priveşte licitaţia, italianul spune că problema aparţine exclusiv primăriei şi Consiliului Local, pentru că Fin.Co.Ge.Ro deţine un titlu juridic dat de o sentinţă a poporului român, care este suveran. „În poporul român, care ne-a autorizat să executăm infrastructura, avem noi încredere. În nimeni altcineva. Primăria a avut trei ani pentru a executa aceste lucrări. De ce nu a făcut-o? Noi acum ştim că avem de făcut o investiţie de 150 de milioane de euro, suma totală pentru cele două proiecte, din care avem deja disponibili 50 de milioane de euro. Lucrăm numai cu români. Din Italia suntem numai trei persoane. În acest moment de criză cred că este foarte important. Nu mai putem aştepta Primăria, noi vrem să facem ceva. Avem proiecte la standarde şi calitate europeană. Respectăm legea şi siguranţa celor care muncesc pentru noi", spune Nunzio.


„Nu avem firme preferate"

Administratorul Fin.Co.Ge.Ro Spa spune că lucrările de construire au început în luna mai: „De fapt, am început în ianuarie. Am obţinut autorizaţiile necesare şi am făcut împrejmuirea. Am curăţat terenul, l-am pregătit, l-am nivelat. În mai am început lucrările propriu-zise". În ceea ce priveşte faptul că Radu Mazăre s-a plâns din cauza lipsei de bani, Nunzio a declarat că Fin.Co.Ge.Ro este gata să negocieze. „Noi aşteptăm propuneri din partea Primăriei. Nu noi facem propunerile. Dacă Primăria colaborează, în trei ani vom schimba faţa acestui oraş. Îl vom face capitala Mării Negre. Dacă nu... când o vrea Dumnezeu. Noi nu ne oprim. Fondurile vin din finanţare proprie, dar şi de la Banca UniCredit, cea de-a doua bancă din Italia, ca mărime. Noi suntem una dintre firmele serioase din Italia şi UniCredit-ul a avut încredere în noi. Noi nu avem probleme financiare, băncile cred în noi. Şi Constanţa merită asta. Noi credem în acest oraş. Nu am lăsat niciodată la jumătate un lucru pe care l-am început.

Dar în Radu Mazăre crede? Spune că asta este o altă problemă. Crede în justiţia din ţara noastră şi în poporul român şi sunt foarte liniştit.

„Noi credem că această parte a oraşului, neocupată de modelul sovietic, merită să facă din Constanţa un oraş european. Noi, Fin.Co.Ge.Ro Spa, suntem antreprenor general, investitor şi beneficiar al proiectelor. Toţi subcontractorii sunt români, în schimb. Nu avem firme preferate. Preferăm firmele serioase, nu neapărat pe cele care ne dau preţurile cele mai bune. Spre exemplu, nivelarea terenului a fost făcută de Euroest, pentru lucrările de structură vom selecţiona trei firme constănţene, lucrăm şi cu General Construct Management, tot o firmă din Constanţa", a mai declarat Romeo Nunzio.

Cum va arăta?!

Trei blocuri, un hotel şi un lounge bar cu bazin se vor construi pe strada Mihai Eminescu. Locul nu este greu de identificat: vis-a-vis de reşedinţa preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu, şi de Inspectoratul Şcolar Judeţean. Proiectele pentru construcţiile pe care Fin.Co.Ge.Ro Spa vrea să le construiască pe strada Mihai Eminescu (Engels) au fost depuse în luna iunie la Agenţia pentru Protecţia Mediului, purtând semnătura arhitectului Felix Arsene, de la Kalinia Proiect. Cele trei blocuri (cu 13, 14 şi 15 etaje), hotelul de zece etaje, lounge bar-ul şi auditoriumul cu bazin se vor ridica pe 10.620,05 mp. Potrivit documentelor depuse la APM, terenul a fost luat în concesiune de beneficiar, conform contractelor 38134/2002 şi actului adiţional 1 la contract (38742/2000). „Prin HCLM 75/24.02.2000 şi 105/23.03.2000 a fost aprobat PUD pentru realizarea obiectivului «Proiect al programului de dezvoltare edilitară urbană a Municipiului Constanţa - Faleză Nord, str. M. Eminescu», pentru construirea de locuinţe pe suprafaţa de 4.235,55 mp şi pentru construirea de spaţii cu altă destinaţie pe suprafaţa de 6.385,50 mp", mai arată actele.



{mos_ri:Mazare,ancheta}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Dorel 22 Sep, 2009 22:45 Stimata Doamna Surmelis aveti dreptate inca odata:liberalii,taranistii si Basescu sunt de vina pt.tot ce se intimpla in Constanta.
  • surmelis argentina pusa 22 Sep, 2009 13:49 D-le"ccccc",cred ca va referiti la liberalii care nu stiu altceva decat sa critice ,sa faca parte din tot felul de comisii de control . Se spune si despre ei ,dar sub alta forma ,cea pe care si-o doresc mereu. Ei sunt cei care tac si atata pe ceilalti unul contra celuilalt.
  • ccccccccc 22 Sep, 2009 10:15 Stimata Redactie cred ca judecati cu alt ceva decat cu capul, sau pentru alte grupuri de interese. In primul rand aceste terenuri au fost atribuite pe vremea cand Mazare nu era primar, el (Mazare)vrea ca, constructorul sa plateasc infrastuctura si toate utilitatile pentru ridivarea acestor cladiri, fara sa dea bani din bugetul local. Voi ce nu intelegeti, ca se judeca pentru a nu da bani de la Primarie, slugi pedeliste ce sunteti. Din cate se vede voi nu stiti nici cine este director la Juridic in cadrul Primariei Constanta, Racu nu mai are semnatura si nu mai este director de mult. Dar voi naveti de unde sti ca doar scrieti din auzite si numai ce vreti voi, la comanda unui marinar in deriva care incearca sa nu esueze de la ciolan. Voua v-a dat vr-un os de ros, ca nu vad nici un articol defaimator cu el, ca merge pe bani poporului la diferite petreceri, se urca la volan dupa ce a consumat bauturi alcolice, face ura de rasa " tiganca imputita" sau el ete betivan notoriu care ne duce la peire prin a ne baga in razboi cu rusi pentru Moldova. Vad ce bine traim, acum ceva timp striga in gura mare "sa traim bine" adica el si Berceanu care organizeaza licitatii pentru strazi si cu materiale de la firmele lui. Voi ce jurnalisti suntei pe cine slujiti la .... ale cui interese le faceti la voi in ziar nu vad alte stiri decat de cei de la PSD dar ceilati unde sunt? au murit sau traiesc bine de pe urma Marinerului. Din cate se vede acest ziar ( ZIUA) defaimeaza locuitori orasului Constanta,si conducatori acestuia care au fost alesi prin vot de constanteni. Se pare ca nu traiti in acest oras si nu ar mai trebuii sa scrieti despre noi care incercam sa mergem la un giob, nu sa ne dea afara ca dom. Basescu. Vedeti ca fratele dansului face trafic de arme, vreau sa vad un reportaj despre acest subiect. Credeti ca se poate? ha,ha,ha la anu si la multi ani - BASE
  • surmelis argentina pusa 22 Sep, 2009 09:49 HARTUIALA PSIHOLOGICA. Mai este timp si de munca ?Cei vinovati pentru asa ceva vor fi aspru pedepsiti. De ce nu au facut publice toate documentele chiar atunci cand au fost facute ,ca doar "LIBERALI" sunt infiltrati peste tot ,in politica ,in consiliile locale si judetene,in diferite institutii importante ale Romaniei. Se pare ca " LIBERALII" vor lua urma TARANISTILOR. AFARA de la conducerea ROMANIEI si a GUVERNULUI pana "nu-si fac ordine in familie".